Nakliyecilerden Rusya’ya acil Ro-Ro hattı çağrısı

Nakliyecilerden Rusya’ya acil Ro-Ro hattı çağrısı

Türkiye’den Rusya’ya yapılan taşımaların yüzde 50’si Ukrayna üzerinden gerçekleşiyor. Nakliyeciler, iki ülke arasında direkt bir Ro-Ro hattı kurulmasının aciliyet kazandığını vurguluyor

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlik, uluslararası taşımacılık sektöründe de endişe yarattı. Çünkü Ukrayna, Türkiye’nin en önemli dış ticaret partnerlerinden olan Rusya’ya yönelik taşımalarda önemli bir transit ülke konumunda. Türkiye’den Rusya’ya yapılan taşımaların yüzde 50’si Ukrayna üzerinden gerçekleşiyor. Diğer bir alternatif ise Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden yapılan taşımalar. Ancak, Gürcistan-Rusya sınır kapısı düşük hacme sahip, çoğunlukla Ermeni ve Rus araçları bu kapıyı kullanıyor. Azerbaycan-Rusya sınır kapısında da kapasite yetersizliği söz konusu. Özellikle Rusya’ya yönelik taşımalarda sıkıntı yaşanabileceğini dile getiren nakliyeciler, iki ülke arasında direkt bir Ro-Ro hattı kurulmasının aciliyet kazandığını vurguluyor.

alper-ozel.jpg DÜNYA’ya konuşan UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, “Rusya bazı ürün gruplarının Ukrayna üzerinden Rusya’ya gelmesini yasakladı. İhracatçılar ve ithalatçılar Gürcistan-Rusya ve Azerbaycan-Rusya sınır kapılarına mağdur bırakılıyor. Biz nakliyeciler olarak, Türk ve Rus makamlarına açık çağrı yapıyoruz artık Türkiye ve Rusya arasında direkt bir Ro-Ro hattı kurulması şart” dedi. Türkiye’den, Rusya’ya karayolu ile yıllık yaklaşık 40 bini aşkın taşıma yapıyor.

cenk-roro3.jpgİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

https://www.lojiport.com/cenk-ro-ro-ukrayna-seferlerimiz-kesintisiz-devam-ediyor-112408h.htm

Navlun yüzde 50 artabilir

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Ayşem Ulusoy, Rusya ve aysem-ulusoy.jpgUkrayna arasındaki gerilimin yükselmesinin navlun artışına neden olacağını belirterek şu açıklamayı yaptı: “Mevcut durumu lojistik sektörü özelinde değerlendirdiğimizde öncelikle iki konuyu gündeme getirmekte yarar var. Bunlardan ilki ülkemizin ciddi anlamda dünya çapında fark yarattığı ‘Sivil Savunma Lojistiği’nin durumu. Bu ve benzeri gerginlikler, olası savaş ihtimali ülkemize hizmet sektörü anlamında gerçekten zarar verebilir. Diğer konu ise bu gerginliğin savaşa dönüşmesi durumunda alternatif güzergahların ivedilikle belirlenmesi, mevcut rotalardaki geçişler için gerekli önlemlerin alınması. Gürcistan’ın Verhniy Lars Kapısı ve Azerbaycan Derbent Kapısı alternatif güzergahlar olarak öne çıksa da uzun vadede sorun yaşanacak. Çünkü her iki kapı da yük trafiğinin bu yöne kayması durumunda hem teknolojik altyapı hem de araç beklemeleri için yetersiz kalacak. Rusya ile ticaret hacmimizin yaklaşık yüzde 60-65 kadarının Ukrayna üzerinden sağlandığını göz önüne aldığımızda bu iki kapıda çok ciddi birikmelerin yaşanması olası. Burada kapı geçişlerinin ve transit sürelerin en az 10 gün kadar uzaması söz konusu olabilir. Navlunların da bu sıkıntılardan dolayı yüzde 40-50 oranında yükselmesi olasılığını da göz ardı etmemekte fayda olacak. Başka bir alternatif ise Belarus ve Polonya’nın HUB olarak kullanılması olabilir. Bu rotalar üzerinden Rusya’ya varış sağlanabilir.”

KAYNAK: Aysel YÜCEL – DÜNYA

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.