Nakliyecinin vize sorunu çözüldü
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) yapılan yazılı açıklamaya göre, TOBB koordinasyonunda, Türk nakliyecilerinin yaşadığı vize sorununun...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) yapılan yazılı açıklamaya göre, TOBB koordinasyonunda, Türk nakliyecilerinin yaşadığı vize sorununun çözümü için Federal Almanya Büyükelçiliği nezdinde yapılan girişimler sonuçlandı.
Uygulamadan kaynaklanan vize sorunlarının çözümü için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun öncülüğünde, nakliye sektörünü temsilen UND ve RODER'in de katılımıyla Federal Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ile başlatılan görüşmeler ve 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan toplantı olumlu sonuçlandı.
Buna göre Alman hükümetince, Türk şoförlerine verilen vizeler konusunda eski uygulamaya geri dönülme kararı alındı.
Türk şoförlerine belirli şartlar dahilinde, Almanya'da geçirdiği sürenin yalnızca 90 günlük kısmını çalışarak geçirmek şartıyla (yalnızca sürüş süreleri kastedilmektedir), 1 yılda 180 gün kalış süreli, çok girişli vize verileceği bildirildi.
Açıklamaya göre ikili görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin son yıllarda kazandığı ivmeden duyulan memnuniyet dile getirilirken, Türk iş dünyasının ve taşımacılık sektörünün, Türk nakliye sektörünün karşılaştığı sorunlar aktarıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Almanya'ya seyahat edecek Türk şoförlerinin vize almakta bazı sıkıntılar yaşadığını kaydederek, Türkiye'deki Alman diplomatik misyonlarınca, Türk nakliye firmalarının şoförlerine, 2006 yılı Ocak ayına kadar 1 yıllık, 180 gün kalış süreli, çok girişli vize verildiğini hatırlattı.
TOBB Başkanı, bu uygulamanın, Ankara Büyükelçiliği ve İzmir Başkonsolosluğunca 2006 yılı Ocak ayından itibaren, İstanbul Başkonsolosluğunca ise 2007 yılı Ocak ayından itibaren değiştirildiğini ve Türk şoförlerine yalnızca 6 aylık ve 45 kalış süreli çok girişli vize verilmeye başlandığını kaydetti.
Bu uygulamadan kaynaklanan sorunları çözümü için Alman Büyükelçi Eckart Cuntz'u ziyaret ederek, konuyu gündeme getirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
?3 Mayıs'ta Alman Büyükelçiliği yetkilileri ile Büyükelçi Eckart Cuntz'un da katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıya, Birliğimiz heyeti çatısı altında, UND ve RODER temsilcileri de katılım sağladılar.
Birliğimizce yapılan girişimler neticesinde toplantıda, Büyükelçi tarafından Alman hükümetince, Türk şoförlerine verilen vizeler konusunda eski uygulamaya geri dönülme kararı alınmış olduğu, şoförlerimize belirli şartlar dahilinde, Almanya'da geçirdiği sürenin yalnızca 90 günlük kısmını çalışarak geçirmek şartıyla (yalnızca sürüş süreleri kastedilmektedir), 1 yılda 180 gün kalış süreli, çok girişli vize verileceği bildirildi.?
TOBB'dan alınan bilgide, Büyükelçilik yetkililerinin ise uygulamaya hemen başlanılması, fakat uygulamadan kaynaklanacak sorunların tekrar görüşülmesi için iki ay sonra yeniden aynı heyetle bir araya gelinmesi önerisinde bulundukları, nakliye şirketlerinin Almanya'da kabotaj ihlallerinin önlenmesi konusunda TOBB'un desteğini talep ettikleri ve yeni uygulamanın düzenli işlemesi için taraflar arasında koordinasyon ve işbirliğinin sürdürüleceği öğrenildi.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.