Navigasyon artık yaygınlaşıyor

Navigasyon artık yaygınlaşıyor

Üretici firmalar da bunu fırsat bilerek cihaza birbirinden ilginç özellikler ekliyor. Akıllı teknolojiyle geliştirilen cihazlar, adres arayanlara sokakları...

Üretici firmalar da bunu fırsat bilerek cihaza birbirinden ilginç özellikler ekliyor. Akıllı teknolojiyle geliştirilen cihazlar, adres arayanlara sokakları tarif etmekle kalmıyor, ucuz benzinciyi de gösteriyor. Bluetooth özelliği sayesinde telefona dönüştürülebiliyor. Fiyatı 200-450 lira arasında değişen cihazdaki özel yazılım sır gibi saklanıyor. Pazarın lideri Tomtom tarafından hazırlanan akıllı navigasyonlar yakında Türkiye'de de satışa sunulacak. Tomtom Ülke Müdürü Özgür Yiğiter, en kısa yolu göstererek benzin tasarrufu sağladıklarını ve sürücüleri trafiğe sokmadan kestirme yollardan gideceği adrese ulaştırdıklarını söylüyor.

Giderek büyüyen şehirler, çarpık kentleşme ve birbiri içine giren sokaklar sebebiyle birçok kişi adres bulmakta zorlanıyor. Global ölçekte yapılan araştırmalara göre başarısız iş görüşmelerinin yüzde 14'ünün sebebi randevulara geç kalmaktan kaynaklanıyor. Önce şehir haritalarıyla soruna çözüm bulmaya çalışanlar için Amerika'nın askeri cihaz olarak tasarladığı navigasyon ilham kaynağı oluyor. Dünya için çok yeni bir teknoloji; ancak Amerikalılar bunu yıllar önce askeri amaçlı pozisyonları belirlemek için kullanıyordu. Yönleri tespit etmek için fırlatılan 24 uydu, tüketici kullanımına açıldığında şirketler bu işe girmeye başladı. Özgür Yiğiter, trafik yoğunluğundan kaçmak isteyenlere alternatif yolları gösteren uygulamanın kullanıcılar için cazip olduğunu ve pazarı hareketlendirdiğini anlatıyor. Yiğiter, sektördeki hareketlenmeyi, firmanın cirosunu açıklayarak anlatıyor: "2002'de 8 milyon Euro ciro yaptık. Pazar o dönemde neredeyse yoktu. 2007'de 1,736 milyar Euro, 2008'de ise 1,800 milyar Euro ile yılı kapattık."

Özgür Yiğiter, yaygın bir inanış olan Avrupa ve Amerika'nın düzenli, Türkiye'nin düzensiz yolları olduğu görüşüne katılmıyor. "Yurtdışında da aradığınız her noktayı bulamıyorsunuz." diyen Yiğiter, gelişmiş ülkelerde yollar çok düzenli olsa da trafiğin yönünün değişebildiğini, işaretlerin farklılaştığını söylüyor. Bu tür değişikliklerin hem Avrupa'da hem de Türkiye'de yüzde 15 civarında olduğunu vurgulayan Yiğiter, "Önemli olan burada kullanılan harita. Yollar, yönler, işaretler sürekli değişebiliyor." diyor. Bu yüzden Tomtom, yılda dört kez yenilenen Teleatlas şirketini geçen yıl satın almış. Haritacılık pazarındaki diğer oyuncu Gate5 ise navigasyon işinde ilerlemek isteyen cep telefonu firması Nokia tarafından satın alınmış.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.