New York’ta garip bir karaya oturma vakası

New York’ta garip bir karaya oturma vakası

Geride bıraktığımız 5 Haziran Cumartesi günü öğleden sonra yerel saatle 16:15’te, yeryüzünün en gözde liman kentlerinden New York City (NYC), hakikaten ucuz atlatılmış garip bir hızlı yolcu gemisi kazasına, istemeden de olsa, mekân sahipliği yaptı.

“Atlantic Highlands-New Jersey” genel merkezli SEASTREAK feribot şirketine ait “M/V Commodore” adlı ABD bandıralı, 2018 yılı yapımı, 45 metre boyundaki, 727 grostonluk katamaran tipi hızlı yolcu gemisi, henüz tam bilinmeyen bir nedenle East River/Doğu Nehri üzerindeki Williamsburg Köprüsü'nün Brooklyn tarafında yer alan “Bushwick Inlet”in sığlık kısmında karaya oturdu. Karaya oturmasını takiben su almaya da başlayan geminin verdiği acil yardım çağrısına ABD Sahil Güvenlik New York Komuta Merkezi’nin yönlendirmesiyle

New York Şehri İtfaiyesi (FDNY) ve New York Şehri Polis Departmanı (NYPD) ekipleri süratle karşılık vererek, olay bölgesine kısa sürede ulaştılar.

New York Sahil Güvenlik Karakolu, FDNY ve NYPD botları aracılığıyla kazanın olduğu noktaya varan yardım ekipleri, gemideki 118 yolcu ile 7 mürettebatı vakit geçirmeden güvenli bir şekilde tahliye ettiler. Sadece mürettebattan bir kişinin hafif biçimde yaralanarak hastaneye kaldırıldığı kazadan sağ salim kurtulmanın sevincini yaşayan yolculardan bazıları, gemi karaya oturmazdan önce gerek kaptan gerekse de salonlar ve güvertedeki mürettebatın kendilerini oturdukları yere sıkıca tutunup ayağa kalkmamaları konusunda birkaç kez uyardıklarını belirttiler. Sahil Güvenlik görevlileri, FDNY ekipleriyle beraber su tahliye operasyonunu başarıyla yürütüp sonlandırarak, gemiyi emniyete aldılar.

commodore-karaya-oturan-gemi2.jpgABD Sahil Güvenlik Örgütü New York birimi, kazayı SEASTREAK şirketiyle işbirliği içinde araştırıyor. Şirket yetkilileri şimdilik, “M/V Commodore”un motor gücünün ve dümen hâkimiyetinin kaybedilmiş olma ihtimalinden kuşkulanıldığını açıkladılar. Normal seyir sürati saatte 32 deniz mili olan katamaran tipi hızlı gemi kazaya uğramadan önce, “Manhattan East 35th Street” iskelesine doğru tarifeli hafta sonu seferini gerçekleştirmek üzere yerel saatle 15:15’te “Sandy Hook Beach (New Jersey)” iskelesinden ayrılmıştı.

1986’da kurulan ve şu an için İDO deniz otobüslerini andıran farklı niteliklerde 5 adet katamaran tipi hızlı yolcu gemisini filosunda barındıran SEASTREAK, New York City (Manhattan) ve New Jersey kıyı şeridi arasında faaliyet gösteren, özel sektör sermayeli bir süratli feribot şirketi. SEASTREAK ayrıca, iş ortağı başka bir şirket aracılığıyla New York City (Manhattan) ve New Jersey’den New England sahillerine de mevsimlik yolcu taşımacılığı hizmeti sağlamakta. SEASTREAK’e ait “M/V Wall Street” (yeni adıyla “M/V Nantucket Express”) isimli başka bir hızlı yolcu gemisi, 2013 senesi Ocak ayında normalden fazla sürat yüzünden “Aşağı Manhattan/Lower Manhattan” rıhtımına çarparak, 300 yolcusundan yaklaşık 60 kadarının yaralanmasına sebep olmuştu.

commodore-karaya-oturan-gemi4.jpgHaber derlemesi: Dr. GÜNTÜRK ÜSTÜN - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.