Omikron, Türk gemiadamına yabancı armatör yolunu açtı
Türk gemiadamı istihdamına yeni bir soluk geldi. Artık Türk zabitanların yabancı armatörün gemilerinde, yabancı gemiadamlarının da Türk armatörünün gemilerinde iş bulma süreci hızlanacak.
Omikron, Yunanistan’ın Epsilon Hellas firmasının MLC sertifikasına sahip Türkiye ofisi konumunda bulunuyor. Epsilon Hellas, 2.5 yıl once hem armatör, hem de gemi adamı potansiyelini görerek bir oluşuma gitmeye karar vermiş. MTR Eğitim ve Danışmanlık şirketinin sahibi Kaptan Özgür Alemdağ ile irtibata geçmişler. Özgür Kaptan da, Kaptan Burak Şermet’e işbirliği önermiş ve Omikron’un Türkiye macerası start almış.
Omikron’un öyküsünü yukardaki sözlerle aktaran Kaptan Burak Şermet, devamında şöyle diyor: “İlk 6 ay çok sakin geçti ; sonrasında Yunan armatör biraz da acil ihtiyaç duyulan pozisyonlarda gemi adamı talebinde bulundular , yapılan bazı planlamalar sonucunda olumlu geri dönüşler geldi. Örneğin, Yunanistan’ın en gelenekçi firmalarından olarak gösterilen kuruluşun bile hali hazırda birçok ikinci kaptan ve 2.mühendis Türk zabitlerden oluşmaktadır . Yunan armatörü ilk zamanlar Türk zabit almaya çok da hevesli değildi. Toplamda 60’a yakın Türk zabitini Yunan filosunda istihdam ettik. İlk yıldan sonra Atlantis Denizcilik’in Filipinli alt kadro taleplerini yanıtladık. Epsilon’un Türkiye dışında 9 farklı ülkede Omikron benzeri eğitim ve crewing merkezleri bulunmakta , Filipinli mürettebat konusunda Dünyanın en büyük crewing merkezlerinden biridir. Türk armatörüne Filipinli mürettebat gönderirken, Türk zabitleri’de Yunan armatöre gönderiyoruz.”
E.Oldendorf ile anlaşma
Hareketlenme süreçlerinin 1. yılın sonunda geldiğini ifade eden Kaptan Şermet, “O tarihlerde Oldendorf ile anlaştık. Oldendorf filosunda kendilerine ait 100’e yakın gemi var ve filo her geçen gün büyümektedir .İlk görüşmemizde personel havuzumda mevcut zabitan sayısını sordular , Ben de uzun süredir Denizcilik insan kaynakları müdürlüğü yapmam ve zabitan havuzumun çok geniş olmasına rağmen ,havuz sistemini doğru bulmadığımı ve firmaların mevcut filo tipi ve işletme sistemlerine göre başdan şekillenmesi gerektiğine inandığımı söyledim ; tabi bu ilk görüşme için riskli bir cevap olarak düşünülebilir fakat dürüst davranmamız onlar için olumlu etki yarattı ve şu anda Oldendorff’a yerleştirdiğimiz 80 zabitan ve 40 a yakın planlanan zabitan mevcuttur ; Zabitanların çoğu senior ( kaptan-baş mühendis- 1.zabit ve 2. Mühendis ) zabitanlardan oluşmaktadır.
Türk zabitan ve ofisimizden çok memnunlar, planlanan zabitanlar performanslarını arttırdıkları taktirde bu taleplerde devam edecektir . Kişisel olarak Türk zabitlerine iyi bir istihdam ortamı yaratmak hep en büyük hedefim oldu ; Türk denizcisi Dünyaca bilinen büyük firmalarda çalışarak hem kendi hayat standartlarını yükseltirken , herbiri yurt dışı için ülkemizin birer temsilcisi görevindedirler ; bu yüzden hepsinin sorumluluğu bir hayli fazladır . Son bir yıl içinde 1.400 zabitan başvurusu aldık. Şu anda istihdam ettiğimiz sayı ise 200. Bakıldığında istihdam konusunda bir dengesizlik yaratmamız mümkün değildir. Son olarak Alman Offen firması ile bir anlaşma yaptık ve 2. Grup planlamalarımızı yapmaya başladık. Öncelikle bazı pilot gemilerde Türk zabitan denendi ve şu anda 7 gemilerini Türk Senior ile donatmaya karar verdiler ;Junior Zabitler de uygun maliyet ve uzun kontratları sebebi ile Filipinli zabit tercih ediyorlar umarım yakında buda değişecektir ” açıklamasını yaptı.
Filipinler daha mı az sorunlu? Daha mı maliyetiz ?
Filipinliler’i ucuz işgücü nedeniyle mi tercih ediyorlar sorumuza Kaptan Burak Şermet’in yanıtı şöyle oluyor: “Filipinliler mesleki kapasite, şirkete bağlılık, yürekten çalışma konusunda Türk zabit ve gemi adamlarımız kadar iyi değiller. Ama Filipinliler’in daha profesyonel olduğunu söyleyebilirim. Kontratında yazılanları karşıladığınız takdirde karşılığını alırsınız. Dişim ağrıdı, düğünüm var gibi durumlarla nadiren karşılaşırsınız ; En büyük artıları da birçoğunun İngilizcesi vardır.Benim gözümde hiçbiri iyi bir Türk gemi adamının önüne geçemez. Stabil, sürprizleri olmayan, filo yaşı yeni gemilerde alt kadro olarak tercih edilebilir. Türk gemi adamları daha yürekten çalışır. İyi bir iletişim kurduğunuzda, size saygı duyuyorlarsa, elinden gelen tüm imkanı sunar. Ama maalesef birçok Türk şirketlerinde bu iletişimin çok da iyi olmadığını hatta birçok kopukluklar olduğunu söylemek mümkün. Gemi adamlarını bir aile gibi düşünmek gerek. Türk gemi adamı daha duygusaldır, iyi bir iletişim ve onu düşündüğünüzü hissetmek ister. Böylece motivasyonu artar, birçok firma bunu sağlıklı uygulayamadığı için sürekli bir personel sıkıntısı ile mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar ”
Sistem nasıl işliyor?
Bizce okurun en çok merak ettiği soru bu olmalıydı. Türkiye’de onca gemiadamı daha iyi şartlarda çalışma arayışında iken, sunulanlardan yararlanmak için ne yapmalıydı? Omikron’un Operasyon müdürü Kaptan Burak Şermet’in bu soruya yanıtı da hazırdı: “Öncelikle şu hususun altını çizmek isterim. Yabancı armatöre planlanan Türk gemi adamları ile ilgili hiçbir finansal bağımız bulunmamaktadır ! anlaşmalar şirketler ile yapılmakta ve gemi adamı maaş için banka detaylarını gemiye katılmalarına müteakip firmalara kendileri deklere etmektedir. Özetle hiçbir finansal transfer bizim üzerimizden olmamaktadır.Şu an için mürettebat alımımız yok fakat ilerleyen süreçde olmasına çalışacağız. Biz birebir ofiste başvuru kabul edemiyoruz ; Ofisimize gelen zabitanlarımız oluyor onları da geri çevirmemek adına elimizden geldiği kadar sistemin işleyişini anlatıyoruz. İş başvurusu yapacak olan adaylar, oncelikle omikron web sayfasındaki başvuru formunu dolduruyor. Bu başvuru formu, çok detay içermeyen kimlik detayları , pozisyon gibi kişinin başlıca özelliklerini belirten bir form. Bu başvuru formları sistemimize düşer ve burada birikir. Başvuruların incelenmesinin ardından tüm başvurulara email ile geri dönüş yapılarak, Omikron’a ait daha ayrıntılı bir form gönderilir. O formun eksiksiz doldurulması bizim için çok önemli. Çünkü bütün referans sistemi ve görüşmeler hazırlanan bu ikinci form üzerinden yürütülür. Daha sonra gemi adamı adayı İngilizce testine tabi tutulur. Yeterli bulunursa aday ön görüşmeye alınır. Bu görüşme de şehir dışındaysa online görüntülü görüşme ile yapılır. Uygun olduğuna inandığımız CV’leri ; kişinin deniz Hizmetleri , gemi tipleri ,yaşları ve bunun gibi kriterler gözönünde bulundurularak acentası olduğumuz firmalarla CV ler paylaşılır.
Gelinen son noktada Omikron ,Dünya üzerindeki Manning acentaların birçoğundan farklı bir sistemde çalışmaktadır. Bir çok yurtdışı Manning acenta , firmalara toplu CV ler göndererek , uygun adayların firmalar tarafından seçilmesini sağlarlar . Omikron ise çalıştığı firmaların insan kaynakları departmanları gibi hareket eder ve zabitan talebi olan gemilere uygun olduğu düşünülen adaylar tavsiye edilir; bugüne kadar olan yüksek oranda kontrat bitirme oranları ve olumlu geri dönüşler bu sistemi oturtmamıza sebep olmuştur. Bunun yanı sıra gemideki performansları firmalar için uygun olsa dahi , genel hal ve harektlerinden memnun olunmayan zabitanlar , tarafımızdan planlama dışında bırakılabilir ve firmalar bu duruma saygı duyarlar , uygularlar . Gelen başvurular değerlendirmeye alınmayacaksa bile kendilerini yönlendirme amacı ile irtibat kurulmaya çalışılır .Örneğin, şu an planlama için deniz hizmetiniz yeterli değil fakat şu aşamaların ardından şu tarihte yeniden başvurursanız şansınız yükselecektir gibi…. Alman firmalarının hemen hemen tamamı ABD vizesi isterler. Dolayısıyla başvuru yapan gemi adamının hali hazırda bir ABD vizesi varsa, bir adım öne geçiyor. Aşamaları geçmesinin ardından geçerli bir ABD vizesi yoksa, ABD vizesi ve Schengen vizesi (firmalara göre değişiklik gösterir )alınır . Başvuru yapan adaylarının ; STCW ve diğer gemi adamı sertifikalarının en az 1 yıl kullanılabilir olması gerekmektedir ve her katılım öncesi sağlık sertifikası yenilemesi yapılmak zorundadır.Yabancı firmaların , evrak hazırlık ve gemiye katılım süreci ,birçok Türk firmasına göre daha zahmetlidir.
Ücret skalası nasıl?
Kaptan Burak Şermet’in söylediğine gore her ay 1 milyon usd civarında maaş OMIKRON tarafından plananlanan zabitan hesaplarına yatmaktadır .Kaptan Burak Şermet, güncel ücretleri de şöyle sıralıyor: “Kaptan ve baş mühendislerin kontratları genelde 4 veya 5 aylık yapılıyor. Alman ve Yunan maaş skalaları birbirine çok yakın. Gemi kaptanları ve baş mühendis 8.600 ile 9.100 USD arasında alıyor. 2. Mühendis ve ikinci kaptanların maaş skalası da 6.500-7200 USD arasında. Ama bu maaşları tercih sebebi olarak görmemelerini öneriyorum. Önemli olan yabancı bir management ve yabancı bir personel ile çalışmak ve o kültürü yaşamak. Düşünülenin aksine Yunanlılardan çok iyi geri dönüşler aldığımızı söyleyebilirim. Yunan kaptanların en çok sevdiği zabitler Türk. Bizim tek amacımız doğru kişilerin doğru gemilere gitmesidir. Armatörün Filipinli gemi adamı ihtiyacı olursa bizimle temasa geçiyor ve tüm işlemleri, onlar adına Filipinler ile biz yürütüyoruz .Bu noktada Türk armatörün Omikron ile çalışmak istemesi kadar ; Armatörün MLC uygunluğu tam olmalı ve maaş ödemelerinde kesinlikle bir aksaklık olmamalıdır . Her Filipinli gemi adamının performansı mükemmel olmayabiliyor ve Türk zabitan gibi onlarında performansları iyi olanları ile devam ediliyor .
Zaman zaman onay vermediğimiz veya uygun bir pozisyon olmadığı için dönüş yapamadığımız adaylar , firmalarla direkt kendisi iletişim kurmaya çalışıyorlar . Bu durumda kendilerinin acentalağını üstlenemiyeceğimiz için , yabancı armatörler o riski almak istemiyor ve dolayısı ile şanslarını kaylendirmek için ,ziyaretimize gelirler. Gemi adamı alış sürecinden, gemiye yerleştirmeye kadar geçen tüm süreçlerden başarıyla gebediyorlar . İyi bir köprü olduğumuzu söyleyebilirim ; çalıştığımız tüm firmalar , her yıl ofis kalite yönetimimizi değerçtiğimizi söyleyebilirim.”
E.Oldendorf, stajyer gemi adamı alacak
Kaptan Burak Şermet, en büyük amaçlarından birinin , yabancı armatörlere stajyer planlamalarının yapmak için çaba göstermek olduğunun altını çizerek, müjdeyi verdi:
“Oldendorf, geçtiğimiz hafta çok önemli bir karar alarak, gemilerine Türk stajyer alımını onayladı. Ulaşım masraflarından dolayı uzun dönem stajyer alımı yapılacak; liman cüzdanı, ABD vizesi isteniyor. 500-600 dolar gibi bir maaş verilecek. Avrupa’da özellikle kuruyük gemilerinde Kaliteli Senior açığı var. Bu genç kardeşlerimizi , daha sonra bu görevler için hazırlayacağız. ”
Selçuk ONUR - LOJİPORT / ÖZEL HABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.