Osmanlı’nın yolunu Porsche’yle geçti
Doğrusunu söylemem gerekirse İstanbul'dan yola çıkarken içinde bulunduğum organizasyonun büyüklüğünün ve öneminin çok da farkında değildim. 20 yıldan...
Doğrusunu söylemem gerekirse İstanbul'dan yola çıkarken içinde bulunduğum organizasyonun büyüklüğünün ve öneminin çok da farkında değildim. 20 yıldan bu yana otomobiller üzerine yazan bir gazeteciyi şaşırtmak, hiç yapılmamış olanı yapmak zaten mümkün değildi, bu da bolca otomobil kullanacağımız, yorucu bir etkinlikti işte! İnsan en çok önyargılarıyla yüzleşince mahcup oluyor. Daha yolculuğun ilk anlarında anlaşıldı ki bu hiç de öyle diğerlerine benzeyen bir yolculuk değildi. Bir kere Porsche tarihinde bir ilkti. Hazırlığı 4 yıla yakın sürmüş çok büyük bir organizasyondu.
Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Ukrayna, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre'den 40 gazetecinin toplam 10 araçla çıktığı yolculukta amaç önceden belirlenmiş saatler içinde bir sonraki hedefe ulaşmak ama bunu yaparken de mümkün olan en az yakıtı tüketmekti. Yani iki hedef arasındaki ortalama hızı hiçbir zaman saatte 90 kilometrelerin altına düşürmemek gerekiyordu. Otoyolda zaman zaman aracın limitleri zorlanırken, köy yollarında yürüme hızına kadar düşülebildiği için, hedefe doğru zamanda varmak için çok iyi hesap yapmak gerekiyordu. Osmanlı'nın izler bıraktığı coğrafyayı geçtiğimiz, Bulgaristan'da 'komşu', Romanya'da 'çoban', Macaristan'ta 'Zsebemben sok kicsi alma van' yani 'cebimde çok küçük elma var' diyerek anlaştık, gülüştük.
Sadece bu değil aynı zamanda 250 beygir gücündeki 3.0 litre dizel V6 motorlu Panamera'nın hem çok hızlı, hem oldukça dayanıklı ama aynı zamanda çok da tutumlu bir otomobil olduğunu da yaşayarak gördük. 1541 kilometresinde ölçüm yapılan toplam 1628 kilometrelik yolu 100 kilometrede 6.95 litre ortalama yakıt tüketimiyle geçen Ukranya ekibi inanılmaz yöntemler kullanarak daha az tükettirdikleri Panamera ile birinci oldular. Benim de içinde bulunduğu ekip ilk üç içinde yer aldıysa da, son gün yaptığımız bir harita okuma hatasıyla 4 günlük macerayı maalesef ortalama 8.04 litrelik tüketimle 6. sırada bitirdik.
SOSYALİST ÇAVUŞESKU?NUN YOLUNDA KAPİTALİZMİN SEMBOLÜ PORSCHE?LER
Yolculuğun şüphesiz en heyacanlı etabı, yarışmaya dahil olmayan Transfagaraşan dağ yolunda 400 beygirlik Porsche 911 Carrera ve 320 beygirlik Boxster'lerle 'gazlamaktı'. Zaman zaman 150 km/s hızlara çıkılan seri virajlı, belki de dünyanın sürüş zevki en yüksek yolunda akan trafiğe rağmen en küçük bir tehlike yaşanmadı. Romanya'nın devrilen devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku'nun 1974 yılında açtığı geçitin inşası 4.5 yıl sürmüş. Yolun yapımında 10 bin asker üç vardiya halinde çalışmış. Çavuşesku'nun askeri birliklerini geçirmek için yaptırdığı yolun yapımı sırasında 400 kişi hayatını kaybetmiş.
İSTANBUL
İstanbul Çırağan Oteli'nden ikişer dakika arayla start alan yarışmacı ülke bayraklarını taşıyan 10 Panamera 255 kilometre yol aldıktan sonra Kırklareli üzerinden Dereköy sınır kapısına ulaştılar.
DEREKÖY
Birinci gün, Dereköy'den 215 kilometre daha yol alındıktan sonra Bulgaristan'ın Osmanlı izleri taşıyan kenti Varna'da sona erdi.
BÜKREŞ
Bükreş'e varıldığında Türk ekibi genel sıralamada üçüncü sırada yer alıyordu
VARNA
İkinci gün 271 kilometrelik Varna-Bükreş etabıyla devam etti. İkişer dakika arayla start alan araçlar hakemlerin belirlediği süreler içinde hedefe ulaşmak zorundaydılar.
BUDAPEŞTE
Sürtünmeyi azaltmak için lastik havalarını 5 bara çıkartıp, otomobilin ön tarafında hava giren tüm açıklıkları bantlayarak kapatan Ukranya ekibi yolu 107.17 litre yakıtla tamamlayarak 6.95 litre/100km ortalama tüketim değerine ulaşıp birinci oldu.
HABERTÜRK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.