Otobüs üretiminin Mekke'si Hoşdere

Otobüs üretiminin Mekke'si Hoşdere

AVRUPA ve Almanya’nın en büyük ticari araç dergilerinden biri olan Lastauto Omnibus Dergisi, son sayısında ’Sınırı olmayan oyun’ başlığıyla...

AVRUPA ve Almanya’nın en büyük ticari araç dergilerinden biri olan Lastauto Omnibus Dergisi, son sayısında ’Sınırı olmayan oyun’ başlığıyla dünyadaki otobüs üretimiyle ilgili bir araştırmaya yer verdi. Otobüs sanayindeki küreselleşmenin anlatıldığı araştırmada, Mercedes’in Hoşderede’deki fabrikası için "Alman otobüs üreticilerinin Mekke’si" yorumu yapıldı. Araştırma haberde, Mercedes ve MAN’ın 40 yıldır Türkiye’de üretim yaptığının altı çizilirken, Türkiye’nin otobüs alanında Temsa ile kendi markasını da yarattığı kaydedildi.

AVRUPA’DA EN BÜYÜK ÜRETİCİYİZ: 27 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) otobüs üretiminde birinci, hafif ticari araç üretiminde ikinci, kamyon üretiminde ise 7’inci sırada yer alan Türkiye’nin otomotivdeki gücü hızla artıyor. Yılda 1.2 milyon adet otomotiv üretiminin gerçekleştiği Türkiye, yeni yatırımlarla birlikte 2010 yılında 2 milyon adetlik üretime koşuyor. Almanyanın en önemli ticari araç dergisi Lastauto Omnibus da bu gelişmeler ışığında otobüs üretiminde Türkiye’nin Avrupa’nın üssü olduğunu belirtirken, Alman MAN ve Mercedes için Türkiye’nin önemine yer verdi. Otobüs üretiminde yurtdışı pazarların hiç bir zaman olmadığı kadar cazip hale geldiği kaydedilen araştırma haberde, "Ancak aynı zamanda o ülkelerin de önemli rakipler çıkartması söz konusu" denildi. Küreselleşmenin büyük hız kazandığı otobüs üretiminde, bir çok yeni merkezin oluştuğu ifade edilirken, Türkiye’nin üretim konusunda rüşdünü ispatladığı belirtildi.

KENDİ MARKASINI YARATTI: Dergi, Türkiye dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde üretilen otobüslere yer verirken, Mercedes’in İstanbul Hoşdere fabrikasıyla ilgili kullandığı resmin altına ise, "Alman otobüs üreticilerinin Mekke’si" yorumunu koydu. Otobüs üretiminin günümüzde Avrupa ülkelerinin dışına kaydığının belirtildiği haberde, Türkiye’de ise durumun farklı olduğu dile getirildi. Haberde şu görüşlere yer verildi: "Alman MAN ve Mercedes 40 yılı aşkın süredir Türkiye’de üretim yapıyor. Yani şu anda otobüs üretimi yapan ülkelerden farklı konumdalar. Türkiye’de zamanında ucuz iş gücü nedeniyle tercih edilirken bugün kaliteli üretimle adını duyuruyor. Türkiye, otobüs üretiminde bir taraftan Almanlarla önemli bir güç olurken diğer taraftan kendi markasını bile yaratmış durumda. Bugün Temsa markasıyla Avrupa’ya otobüs ihraç ediyorlar ve sürekli büyüyorlar."

TEMSA’NIN İHRACAT ARTIŞI: Temsa’nın başta Fransa olmak üzere Avrupa’ya otobüs sattığının yer aldığı haberde, şirketin Genel Müdürü Mehmet Buldurgan’ın ihracatta yüzde 240’lara varan artışlar yaşadıklarına ilişkin açıklamasına da yer verildi.

Mercedes, 70 ülkeye ihracat yapıyor

Türkiye’de 40’ıncı yılını kutlayan Alman otomotiv devi Mercedes Benz, 500 Milyon Euro’yu aşan yatırımıyla bugün Türkiye’nin önde gelen yabancı sermaye yatırımlarından biri.

1967 yılında Otomarsan ünvanıyla İstanbul’da kurulan, 1968 yılında 302 tipi otobüslerin üretimine başlayan Mercedes, üretime başladıktan 2 yıl sonra ise ihracata başladı.

1984 yılında Mercedes-Benz Türkiye ismini alan şirket, 1986 yılında Aksaray ilinde fabrika kurarak kamyon üretimine de başladı.

İstanbul Hoşdere Fabrikası’nda şehirlerarası ve belediye tipi otobüs, Aksaray Fabrikası’nda ise hafif, orta ağır ve ağır sınıf kamyon ve çekici üreten Mercedes-Benz Türk, Alman şirketin geliştirme ve üretim ağı için de önemli bir merkez durumuna yükseldi.

Mercedes-Benz Türk, Türkiye otobüs pazarında kuruluşundan bu yana, 6 ton üzeri kamyon pazarında ise son 7 yıldır pazar liderliğini elinde tutuyor.

Diğer taraftan başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere 70’i aşkın ülkeye otobüs ve 56 ülkeye kamyon ihraç ediyor.

2007 verilerine göre, 16 bin kamyon, 3 bin otobüs üreten Mercedes Benz Türk, ürettiği otobüslerin 2 bin 415’ini, kamyonların ise 6 bin 240 adedini ihraç etti.

MAN Türkiye’nin 41 ülkeye satışı var

1966 yılında 3’te biri Alman MAN Nutzfahrzeuge AG’ye ait olarak MAN Kamyon ve Otobüs Sanayi (MANAŞ) adıylaİstanbul’da faaliyete geçen MAN Türkiye’nin en büyük ikinci otobüs üreticisi durumunda.

Haziran 1995 yılında Ankara’da belediye otobüsü üretimine başlayan MANAŞ, Nisan 1996’da S2000 model seyahat otobüslerinin üretimine başladı.

Aynı tarihte Alman şirket Türkiye’deki hisselerini yüzde 81’e yükseltti. 2001 yılında "8.5 Projesi" ile otobüs üretim kapasitesini iki katına çıkaran şirket, 2002 yılında ise hisselerinin yüzde 99.9’unun Almanlara geçmesiyle ’MAN Türkiye A.Ş’ ismini aldı.

2007 yılında 2069 otobüs üreten ve bunun yaklaşık 1800’ünü ihraç eden MAN Türkiye, şu an 41 ülkeye ihracat yapıyor.

Temsa, Mısır’a fabrika kurdu, üretime başladı

SABANCI Holding’in otomotivdeki amiral gemisi Temsa, Avrupa’da otobüs alanında önemli bir marka haline geldi. Temsa, bir taraftan Adana’da ürettiği otobüsleri Fransa başta olmak üzere Avrupa’ya ihraç ederken, diğer taraftan Türk otomotiv sektörü açısından bir ilke imza atarak Mısır’da otobüs fabrikası kurdu. 20 milyon Euro’luk yatırımla Mısır’da kurulan fabrikada Safari marka otobüsler üretilirken, Temsa, Adana’dan Avrupa’ya Mısır’dan ise Ortadoğu ve Afrika’ya araç satmak istiyor.

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.