'Otomotiv 3 ay sonra ne olacak?'
Hükümetin ekonomide dördüncü önlem paketi olarak açıkladığı ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ÖTV indirimi hakkında görüşlerini...
Hükümetin ekonomide dördüncü önlem paketi olarak açıkladığı ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ÖTV indirimi hakkında görüşlerini açıklayan Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, “gecikmiş ve yetersiz bir karar” olarak yorumladı.
Özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının, ticari araçlarda yüzde 10'dan yüzde 1'e, motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen otomobillerde yüzde 37'den 18'e çekilmesinin kısa vadede olumlu anlamda etki yaratabileceğini, ertelenen talepleri yeniden gündeme getirebileceğini, hatta stokları önemli ölçüde eritebileceğini belirten UTAYSİB Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, “Ancak alınan bu kararın 3 ay ile sınırlı tutulması bize göre yeterli değildir. 15 Haziran sonrası için, üretim ve istihdam konusunda fikir yürütürken son derece dikkatli ve temkinli olmak gerek!” dedi.
Tek başına yeterli değil
ÖTV indiriminin tek başına yürürlüğe girmesi yerine orta ve uzun vadeli önlemler ile birleştirilerek yatırım teşviki düzenlemeleri ile birlikte uygulanmasının daha kalıcı etki yaratabileceğine dikkat çeken UTAYSİB Yönetim Kurulu Başkanı Sünneli, “15 Haziran’a kadar önümüzde 3 aylık bir süre var. Bu karar tabii ki hiç yoktan iyidir fakat tek başına yeterli değildir” şeklinde konuştu.
Avrupa’da krizin ve durgunluğun etkisinin ortadan kaldırılması için pek çok önlem alındığını ve bunların minimum 1 yıla yayıldığını ifade eden Sünneli, “Şu anda ÖTV indirimi ile sınırlı kalan bu tedbir 3 ay ile sınırlandırılmamış olsaydı, üretici de tüketici de önünü daha iyi görebilir, daha sağlıklı planlama yapabilirdi. Halihazırda tüm Avrupa’da yapılan da budur..” dedi.
3 ay sonra da durgunluk ile yüz yüze kalabiliriz
Ekonomik anlamda yaşanan esas sıkıntının, piyasalardaki güvensizlik nedeniyle tüketim eğiliminden vazgeçilmiş olmasından, dolayısıyla üretim yapılamamasından ve işsizlikten kaynaklandığına dikkat çeken Sünneli, “Bugün açıklanan verilere göre, işsizlik 3 puanlık artışla yüzde 13.6’ya yükselmiş ve 3 milyon 274 bin kişiye ulaşmıştır. Son bir ayda da işsizler ordusuna 279000 yeni işsiz eklenmiştir. Esas sorun buradadır. Alınacak tedbirler, üretimin yeniden başlaması ve işgücü fazlasının eritilmesi noktasında yoğunlaşmalıdır. ÖTV indirimi ile kısmen hareketlenebilecek üretim ortamı, eğer daha etkin, köklü, orta ve uzun vadeli önlemler ile desteklenmez ise 3 ay sonrasında daha büyük bir durgunluk ile yüz yüze kalabilir” şeklinde konuştu.
UTAYSİB Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, otomotiv endüstrisinde üretimi artıracak ve işgücü fazlasını ortadan kaldıracak tedbirlere ilişkin önerilerini daha önce tüm yetkililere sunduklarını, bunların da süratle hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.