Otomotiv, Brezilya'da olmalı

Otomotiv, Brezilya'da olmalı

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv endüstrisine daha fazla katma değer yaratabilmek için Bursalı ana ve yan sanayicilerle bir araya...

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv endüstrisine daha fazla katma değer yaratabilmek için Bursalı ana ve yan sanayicilerle bir araya gelerek global marka yaratmanın önemine değindi. TAYSAD Başkanı Celal Kaya, 2009 yılında kötü bir yıl geçirdiklerini, bunun yaralarını sarabilmek ve küresel markalar yaratabilmek için Brezilya, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerde yatırım fırsatlarını masaya yatırdı. Özellikle Brezilya üzerinde duran Kaya, “Brezilya çok açık bir ülke. Mutlaka olmamız lazım. Orada araştırmalar yaptık inanın kapılar açık” diye konuştu.

TAYSAD, Bursa’da faaliyette bulunan üyeleri ve paydaşlarıyla bir araya gelerek otomotiv yan sanayinin gelecek vizyonunu tartıştı. Başkan Kaya, Bursalı üyelerine Türk otomotiv yan sanayinin aranan marka haline geldiğini, birçok ülkenin kendilerinden yatırım beklediğinin altını çizdi. Özellikle Hindistan’da otomotiv sanayinin Türkiye’de üretilen segmentlere uygun şekilde gelişme gösterdiğini ve bu ülke üreticilerinin kendilerinden destek ve yatırım beklediklerini belirtti. Rusya’da şu an bir durgunluk olmasına rağmen önümüzdeki dönemde pazarın yine canlanacağını hatırlatan Kaya, bu ülkeden de işbirliği teklifleri aldıklarını anlattı.

Kaya, bir üyelerinin Brezilya’da yatırım yaptığını da hatırlatarak, buradan edindikleri bilgiler çerçevesinde Bursa’lı üyelerine ve paydaşlarına, “Brezilya’yı incelemenizi öneririm. Brezilya’da faaliyet gösteren Fiat, Case New Holland, Mercedes-Benz gibi yakın işbirliği içinde olduğumuz firmalar var. Dolayısıyla burada mutlaka olmamız lazım. Burada yapılacak her türlü faaliyette TAYSAD, üyelerine desteğe hazır olacaktır” diye konuştu.

 

TAYSAD Başkanı Celal Kaya, sektöre katkılarından dolayı Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği eski Başkanı Ferit Sünneli (solda) ile Türkiye’de 100. yılını kutlayan Bosch’a Genel Müdürü Hermann Butz adına Gökhan Tunçdöken’e hatıra plaketi verdi.

 

BMW 26 firmayla çalışıyor

2009 yılında sektörün yüzde 35’e yakın iş kaybı yaşadığını hatırlatın Kaya, bunların telafi edilmesi için çalıştıklarını hatırlatarak, yurtdışı yatırım fırsatlarının yanı sıra birçok dünya markası ile de ikili görüşmeler yapılarak yeni iş imkanları yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Daha önce dünyanın en prestijli markaları arasında yer alan BMW’nin kapılarını çaldıklarını ve olumlu gelişmeler çerçevesinde bu markanın 26 yan sanayi firmasını portalına dahil ettiğini vurgulayan Kaya, bu gelişmeleri krizin yarattığı fırsatlar olarak değerlendirdi. Kaya, BMW’nin yanı sıra Land Rover, Jaguar gibi markalarla temaslarını da hatırlatarak önümüzdeki günlerde de Volkswagen, MAN, Volvo ve Scania gibi markalarla da karşılıklı ziyaretler gerçekleştirerek yeni fırsatlar yaratacaklarının altını çizdi.

 

10 AR-GE merkezi daha kazandırılacak

‘AR-GE ile Küresele’ sloganıyla çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Kaya, AR-GE Teşvik Kanunu kapsamında 10 firmanın başvurularının kabul olduğunu hatırlatarak, “Bu sayıyı artırmak için firmalarımıza destek vermek istiyoruz. Amacımız 2010 yılı sonuna kadar 10 firmamızın daha AR-GE Merkezi kapsamına alınmasını sağlamaktır.” dedi.

 

Çalışma hayatında anayasa sıkıntısı

Yeni Anayasa’da gündeme gelen ve sektörlerini ilgilendiren bazı değişikliklere de dikkat çeken Kaya, “Bugün anayasada yapılması planlanan bazı değişiklikler sektörümüzü ve çalışma hayatımızı sıkıntıya sokacak bazı maddeler içeriyor. Bunlardan 51. maddenin 4. fıkrasındaki, ‘Aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz’, 53. maddenin 4. fıkrasındaki ‘Aynı işyerinde aynı dönem için birden fazla toplu iş sözleşmesi yapılamaz ve uygulanamaz’, 54. Maddenin 3. fıkrasındaki “Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu, grev uygulanan işyerinde sebep oldukları maddî zarardan sendika sorumludur” ve 7. fıkrasındaki ”Siyasî amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grev ve lokavtı, genel grev ve lokavt, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişler yapılamaz” gibi hükümler yeni anayasada yürürlükten kaldırıldı. Bu durum bizleri çok düşündürüyor. Fabrikalarımızda bir yanda çalışılırken, bir yanda da grev mi yapılacak? Bu durum tüm sektörlerde işveren ile işçiyi kaosa sürükler” dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.