Otomotiv sektörü terledi
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü"nün hazırlık yapılmadan 30 Aralık 2006'de Resmi Gazete'de...
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü"nün hazırlık yapılmadan 30 Aralık 2006'de Resmi Gazete'de yayınlanan tebliği, ihracatın dinamosu otomotiv sektörü başta olmak üzere yan ve kimya sanayiine 17 gün ecel terleri döktürdü.
Sanayicilerin yoğun başvuruları sonunda bu yanlıştan dün yayınlanan yeni bir tebliğle dönüldü ve kriz sona erdi. Dünkü tebliğ yayınlamasaydı, gümrüklerde bekletilen kimyasal maddeler ithal edilemeyecek ve stoklar da tükeneceğinden sektör durma noktasına gelecekti.
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü, 30 Aralık 2006 tarihinde yayınladığı ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe konulan "2007/4 sayılı Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği" ile daha önce kontrol belgesi verilmiş kimsayal maddelerin ithalatına Sağlık Bakanlığı"ndan sertifika şartı getirdi. Bu tebliğ uyarınca, ithalatçı firmalar ithal edecekleri kimyasallar için Sağlık Bakanlığı"na başvurup sertifika alacak. Bakanlık uzmanları 1 Ocak 2007"den itibaren yurda sokulacak kimyasalları analiz edecek ve uygun görürse verilecek sertifika ile gümrükten çekilmesine imkan tanıyacaktı.
PANİK YAŞANDI
Tebliğin Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından araya bayram da girince yeterli girişimlerde bulunamayan sanayiciler, ithal ürünleri çekmek için gümrüklere gittiklerinde “Hani Sağlık ve Tarım Bakanlığı sertifikası” denilmeye başlandı. Tebliğ incelendi. İthalatçı firmalar bakanlıklar arasında mekik dokudu. Ancak başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tebliğe rağmen hiç bir bakanlıkta bununla ilgili hazırlık yapılmadığı, ortada verilecek bir sertifika bile olmadığı anlaşılınca panik daha da arttı.
KOCAELİ"DE HEMEN ETKİSİNİ GÖSTERDİ
Türk sanayiinin, başta petrol ve petrol ürünleri ile otomotiv sektörünü olmak üzere lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındırdığından en küçük krizin yansıdığı bölge olan Kocaeli"de panik başladı. Otomotiv ve yan sanayii ile aralarında boya firmalarının da bulunduğu kimye sanayii çözüm ararken, başta Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen olmak üzere bakanlıklar telefon ve faks yağmuruna tutuldu.
ÜRETİM VE İHRACAT AKSAYACAK FERYADI
Ford Otosan Fabrika Müdürlüğü"nün 16 Ocak"ta Kocaeli Sanayi Odası"na gönderdiği gönderdiği faksta, “24 saat içinde en fazla ihracat yapan kuruluşlar Ford Otosan ve Toyota"nın da üretimlerinin ve ihracatının aksayacağı” şeklindeki sözlerin de yeralması olayın ciddiyetini gözler önüne sererken, yine büyük bir kuruluş temsilcisi Kürşad Tüzmen"e gönderdiği e-ailde “Durumumuz gerçekten çok ciddi ve acil. 08.01.2007"den itibaren gümrükten malzeme çekemiyoruz. Çok acil yardımlarınızı rica ediyoruz” ifadelerinin yanı sıra, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile hem telefonla görüştü, hem faksla yapılan yazışmalarla sanayicilerin düştüğü durumu anlattı.
YENİ TEBLİĞ YAYINLANDI KRİZ BİTTİ
Yurdun dört bir yanından aynı yakınmalar gelince, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, 17 Ocak'ta, 30 Ocak 2007"de yayınlanan tebliğin yerine, 2007/20 sayılı tebliği yayınlayarak krizi sona erdirdi. Bu tebliğ ile, “Sanayicilerin (İlaç sanayii hariç) kendi ihtiyaçları için ekli listeden yapacakları ihthalattan Kontrol Belgesi ibrazı zorunlu değildir” diyerek sanayiciye soluk aldırdı.
Sessiz sedasız gelen ve sanayiciye büyük şok yaşatan, ancak yine sessiz sedasız hazırlanan bir tebiğ ile sona erdirilen krizle ilgili bilgi veren Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Hamdi Doğan, sanayicinin tam anlamıyla ecel terledi döktüğünü anlattı. Doğan şunları söyledi: “15 gündür ithalatçı ve imalatçı firmalar sözkonusu belgeleri temin edemedikleri için üretim de durma noktasına gelmişti. Öncelikle otomotiv firmaları ile yan sanayiinde hemen tıkanma başladı. Cumartesi gününe kadar giriş yapılamazsa otomotif sektörünün durması sözkonusuydu. Yapılan görüşmelerle konunun farkına varıldı. Yeni bir tebliğ yayınlanarak ithalat imkanı doğdu. Bu süre içinde terminallere mal gelmedi.”
Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.