Otomotiv yan sanayicileri yeni temsilcilikler açıyor

Otomotiv yan sanayicileri yeni temsilcilikler açıyor

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, global ana üreticilerin yeni bir üretim platformu hazırlarken Türk firmalarını...

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, global ana üreticilerin yeni bir üretim platformu hazırlarken Türk firmalarını da yanlarında düşünmeye başladığını ve ülkelerinde yatırıma zorladıklarını söyledi. Yurtdışında marka satın almanın ötesine geçtiklerini ifade eden Dudaroğlu, Türkiye'deki kaliteli üretim, zamanında teslim gibi başarıların dünya çapında bilinir hale geldiğini kaydetti. Otomotiv yan sanayiinin küresel marka olma yolunda önemli adımlar attığına dikkati çeken Dudaroğlu, TAYSAD üyelerine yeni pazarlarda küresel hizmet sunabilmek için Almanya'da açtıkları temsilciliğe ilave olarak Hindistan, Çin ve ABD'de de temsilcilik açmayı planladıklarını, buralarda bilgiyi kaynağından alarak üyeleriyle paylaşacaklarını ve hedefleri doğrultusunda yollarına devam edeceklerini anlattı.

Global marka olmanın yanı sıra lokal rekabetçiliğin de kaybedilmemesinin önemine değinen Dudaroğlu, katma değeri düşük ürünlerle marka olunamayacağını ifade etti. Marka değerinin ön plana çıkarılmasıyla Türk firmalarının dünyada aranan ilk firmalar olması için çalıştıklarını vurgulayan TAYSAD Başkanı, bunun için Ar-Ge merkezlerinin gerekliliğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Türkiye'deki 118 Ar-Ge merkezinden 37'si bizim üyemiz, yani otomotiv yan sanayicisi. Bu sayıyı yıl sonunda 50'ye, 2013'te ise 75 adede çıkarmayı hedefliyoruz. Üyelerimize kabuklarını kırmalarını ve dünyaya açılmalarını tavsiye ediyoruz. Ar-Ge merkezlerimizle biz bilgiyi dünya ölçeğinde satmaya başladık. Dünyada Türkiye'deki Ar-Ge merkezleri konuşuluyor. Küresel üreticiler Türkiye'deki ortaklarına 'Türk yan sanayii ile neden işbirliği yapmıyorsunuz?' diye soruyor."

Otomotiv sanayii ihracatının yüzde 70'inin AB ülkelerine gerçekleştiğini, ancak bu bölgedeki İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'deki ekonomik sıkıntılar nedeniyle kısa ve orta vadeli stratejilerinin yeniden yapılandırılması gerektiğinin altını çizen Dudaroğlu, "Yunanistan tamamen durdu, İspanya, İtalya ve Portekiz'de de ödeme sıkıntıları başladı. Para pahalı hale gelecek. Biz bunu Türkiye'de hissetmeye başladık, bunlar ekonomiyi yavaşlatacak göstergeler. Üyelerimizi alacak sigortası yapmaları için uyarıyoruz. Bu noktada alternatif pazarlar önemli hale geliyor.'' diye konuştu. Bu çerçevede Çin'e mal satmaya başladıklarını kaydeden Dudaroğlu, bu ülkenin büyük rakip değil büyük pazar olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Dudaroğlu, Rusya ve Brezilya'daki fırsatlara da işaret ederek, ayrıca yan sanayi olarak raylı sistemlerde yurtdışı ve yurtiçi paylarını artırdıklarını, aynı şekilde savunma sanayiinde de yüzde 20 seviyelerinde seyreden yerlilik oranını son dönemlerde yüzde 51 seviyesine çıkardıklarını ve iş makineleri alanında da yine yurtdışına yöneldiklerini anlattı.

Zaman

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.