Otomotivde kara perşembe

Otomotivde kara perşembe

Otomotiv ihracatında önemli paya sahip OYAK Renault ve Tofaş'ta 12 Ocak, Bosch'ta ise 2 Ocak tarihlerinde işbaşı yapılacağı belirtildi. “Megane II...

Otomotiv ihracatında önemli paya sahip OYAK Renault ve Tofaş'ta 12 Ocak, Bosch'ta ise 2 Ocak tarihlerinde işbaşı yapılacağı belirtildi.

 “Megane II Sedan”, “Symbol” ve “Clio III” üretip, bunun yüzde 80'inden fazlasını ihraç eden OYAK Renault, siparişlerdeki azalma yüzünden bugün üretimini durdurdu. 

 

Fabrikada çalışan toplam 5 bin 300 işçinin büyük bölümü, ücretlerinin yüzde 76'sının ödenmesi kaydıyla 12 Ocak'a kadar zorunlu izne çıkarılırken, bazı birimlerde 500 kadar çalışan görevlerini sürdürecek.


OYAK Renault, saatte 60 otomobil üretiyordu. 


TOFAŞ 27 ARALIK'TA


Hafif ticari araç segmentindeki Doblo'nun yanı sıra Peugeot ve Citroen markalarını bünyesinde barındıran Fransız PSA Grubu ve Fiat için “Mini Cargo” ile “Fiat Linea” otomobil üreten Tofaş'ta ise global pazarlardaki daralma nedeniyle üretime 27 Aralık 2008-12 Ocak 2009 tarihleri arasında ara verilecek.

Fabrikada yaklaşık 7 bin işçinin çalıştığı, bu süreçte sınırlı sayıda çalışanın görevlerini sürdüreceği, zorunlu izne çıkarılanların ise ücretlerinin yüzde 76'sının ödeneceği öğrenildi.


Daha önce günde bin 100 araç üretim rakamını yakalayan Tofaş'ın, kriz yüzünden günde 750 araca kadar düştüğü bildirildi.


BOSCH BİR HAFTA DURACAK


Dizel enjeksiyon sistemleri üreten Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş'de de 27 Aralık 2008-2 Ocak 2009 tarihleri arasında üretime ara verilecek.

MERCEDES-BENZ TÜRK AKSARAY KAMYON FABRİKASI ÜRETİME ARA VERDİ

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası işçilerinin bağlı bulunduğu Türk Metal İş Sendikası Aksaray Şube Başkanı Zeki Yongül, fabrikada üretime 5 hafta ara verildiğini söyledi.

Yongül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrika işçilerinin 2 haftalık iznine 3 hafta daha eklenerek, izinlerin 5 haftaya çıkarıldığını, 160 işçinin de 6'şar maaş ikramiye teşviki ile işten ayrılacağını belirtti.

Tüm dünyada görülen finans krizi ve talep daralmasının otomotiv sektöründeki etkilerinin Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikasında da görüldüğünü ifade eden Yongül, bu süre içerisinde üretim konusunda mola kararı alındığını dile getirerek, şunları söyledi:

“2 haftalık izinlere 3 hafta daha ilave yapıldı. Yaşanan talep daralması üretimi etkileyince fabrika, işçileri mağdur etmeden teşvik primi uygulaması ile yani emeklisi gelmiş, askerliği gelmiş arkadaşlarımıza 6'şar maaş ikramiye verip işten ayrılmalarını gündeme getirdi. Fabrikada üretime 5 hafta ara verildi. 160 işçi teşvikle işten ayrılacak. Yıl sonu itibari ile de teşviklerini alıp fabrikadan ayrılacaklar. Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası'nda toplam bin 370 personel çalışıyor. 100 personel de İstanbul'daki otobüs fabrikasına gönderildi.”

2008 yılında 17 Bin 500 kamyon üretimi yapan fabrikanın yapılan planlamalar çerçevesinde 2009 yılında 9 bin kamyon üreteceğini kaydeden Yongül, fabrikanın yatırım planlamalarının yıllara yayıldığını yılda 25 bin kamyon üretmek için de ek yatırımların devam ettiğini belirtti.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.