Otomotivde “Kore mafyası”
Dünyada otomobil tasarımlarına artık ‘Asfalt Adam’lar yön veriyor. Otomotivde İtalyanları yakalayarak dünyada ‘Kore mafyası’ veya ‘Asya’nın...
Dünyada otomobil tasarımlarına artık ‘Asfalt Adam’lar yön veriyor.
Otomotivde İtalyanları yakalayarak dünyada ‘Kore mafyası’ veya ‘Asya’nın İtalyanları’ diye adlandırılan Güney Koreli tasarımcılar ön plana çıkmaya başladı. Bugün GM, Toyota, Mercedes, Cadillac, Bentley ve Opel gibi birçok markanın tasarımlarını ‘Asfalt Adam’ dizisinden etkilenen Koreliler yapıyor.
Otomotiv dünyasında son döneme Koreli şirketler ve tasarımcılar damgasını vurmaya başladı. Koreli Hyundai ve Kia’nın dünyada çok hızlı yükselişinin dışında ‘Asyanın İtalyanları’ ve ‘Kore mafyası’ olarak adlandırılan Koreli tasarımcısılar da dünya otomotivine yön vermeye başladı. Bugün Amerikan General Motors’tan İngiliz Bentley’e, Mercedes’ten Toyota’ya kadar bir çok markanın tasarımında Koreliler yer almaya başladı. Tasarımda İtalyanların dünya çapındaki imajına benzer bir etkiyi kısa sürede almaya başlayan Koreliler, hemen hemen tüm markaların bünyesine girmeye başladı.
ASFALT ADAM ETKİSİ
Peki Güney Kore, otomobil tasarımı konusunda neden ‘Asya’nın İtalyası’ veya ‘Kore mafyası’ olarak anılmaya başlandı. Öncelikli olarak Sangyup Lee, Jinwon Kim ve Jay Jongwon Kim adındaki üç Koreli tasarımcı, Hyundai, Kia ve hatta Toyota’daki çalışmalarıyla Avrupa ve ABD’deki otomobil üreticilerinin dikkatini çekti. Bir diğer etkenin ise 1990’lı yılarda Güney Korelileri etkileyen ‘Asphalt Man’ yani Asfalt Adam dizisi olduğu ileri sürülüyor. Bu dizinin başrol oyuncusu olan Lee Byung-hun, Asfalt Adam’da bir otomobil tasarımcısını canlandırıyor.
CAMARO’DA KORE ETKİSİ
O dönemde bu dizinin etkisinde kalanlar ise otomobil tasarımcısı olmaya yönelmiş durumda. Bentley’nin dış tasarımını yapan Sangyup Lee bunlardan biri. Sangyup Lee yaklaşık dört sene önce Koreli, Rus ve Brezilyalı’lardan oluşan bir takımla yeni Camaro modelini tasarladı. Daha sonra Volkswagen ekibine katılan Lee’nin son durağı Bentley oldu. Camaro takımında yer alan bir diğer isim ise Güney Koreli Steve Kim. Kore Mafyası’nın oluşmasında öne çıkan teorilerden bir diğeri de 2002 yılında Daewoo’nun kapanmasına dayanıyor. Yaklaşık 50 Koreli tasarımcının işsiz kalması General Motors’u harekete geçirdi ve işsiz tasarımcılar şirketin ABD’deki tasarım stüdyolarında çalışmaya başladı.
Öne çıkan Koreli tasarımcılar
• Bugün dünyanın en çok satan otomobil markası olan Japon Toyota da, yeni SUV modeli olan FJ-Cruiser’ın tasarımını Koreli tasarımcı Jinwon Kim’e bıraktı.
• Mercedes-Benz’in en önemli modellerinden biri olan CLS’in tasarımcısı Hubert Lee ise ABD doğumlu, ancak gençliğini Seul’de geçirdi.
• Alman Opel’de Kore rüzgarı esmeye başlıyor. Frankfurt Otomobil Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkan konsept otomobil Monza’nın tasarımını Jay Jongwon Kim yaptı.
• Klasik arabaların başında gelen Shelby Cobras ve Ford Mustang’in perfomans serileri Kore Savaşı gazisi John Chun tarafından tasarlandı. Chun daha sonra Hyundai’ye danışmanlık vermeye devam etti.
• Kore Mafyası’nın en önemli üyelerinden birisi Christine Park. Park, General Motors’un Michigan’daki tasarım stüdyosunda çalışıyor. Geçen yıl Cadillac XTS’nin iç tasarımlarını yapan Park, şimdi Cadillac’ın dış tasarımları üzerine çalışmalarını gerçekleştiriyor.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.