Otomotivin yabancıları tevsi atağına kalktı
Bursa’da bulunan yabancı ortaklı otomotiv yan sanayi firmaları yılın ilk 4 ayında yaptıkları tevsi yatırımlarıyla atağa kalktı.
Gerek Türkiye’de gerekse Türkiye’nin AB ülkeleriyle arasında geçen yıl yaşanan sorunlar nedeniyle özellikle ihracat rekortmeni otomotiv endüstrisinde yabancı yatırımcıların yatırımlarını erteleyecekleri, hatta iptal edecekleri konusu çokça gündeme gelmişti. Ancak özellikle Bursa’da bulunan yabancı ortaklı otomotiv yan sanayi firmaları yılın ilk 4 ayında yaptıkları tevsi yatırımlarıyla bu konuda tereddütlerin ortadan kalktığı izlenimini verdi. Türk otomotiv yan sanayi yer aldığı OEM projeleri çerçevesinde yatırımlara yöneldi. Geçen yıl, tarihinin en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşarak üst üste 11’inci ihracat şampiyonluğunu ilan eden otomotiv endüstrisinin üretim üssü Bursa’da da özellikle yabancı ortaklı firmalar yılın ilk dört ayında tevsi yatırımlarına hız verdi. Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanan teşviklerden bu yılın ilk 4 ayında taşıt araçları sektöründe üretim yapan yabancı sermayeli 13 firma yararlandı.
Yabancılar teşviklerden yararlandı
Tevsi yatırımı yapan 13 firma toplam 371.8 milyon liralık yatırım teşvikinden faydalanırken, 660 kişi istihdam etti. Ocak ayında bir, şubat ayında bir, mart ayında 3 yabancı firma tevsi yatırımı için teşvik alırken, nisan ayında bu rakam 8’e yükseldi. Bu firmalar arasında Valeo, Demo Plastik, Magnetti Marelli, Oldrati Kauçuk, Beyçelik Gestamp, Sistem Comandi Meccanici ve Ballı Metal gibi yabancı ortaklı firmalar yer aldı. Valeo debriyaj alanındaki yatırımı için 122 milyon liralık teşvik alırken, istihdamı ise 200 oldu. İtalyan Magnetti Marelli Mako da araçlarda aydınlatma, far yatırımı için nisan ayında 67.1 milyon liralık teşvik aldı.İspanyol Gestamp ile ortaklığı bulunan Beyçelik de biri Demirtaş OSB’de diğeri de Bursa OSB’deki tesislerinde olmak üzere oto sac parçaları alanında yaptığı tevsi yatırımı için 112.2 milyon liralık teşvikten yararlandı. Sadece nisan ayında alınan teşviklerle 585 kişilik istihdam sağlandı. Geçen yılın ilk 4 ayındaysa sadece 2 yabancı ortaklı firma tevsi için 8.8 milyon liralık yatırım teşvikinden yararlanarak 35 kişilik istihdam sağlamıştı.
‘Yabancı yatırımcı sayısında artış öngörüyoruz’
Otomotiv sanayiinin ekonomiye yüksek katma değer sağlayan, teknolojideki gelişmeleri hızlandıran ve birçok kazancı da beraberinde getiren sektörlerden biri olduğuna işaret eden Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, sektörün yapısı itibarıyla ülkeler arası rekabetin de yoğun yaşandığı bir alan olduğuna dikkat çekti. Kanca, “Öngörülen tabloda; önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkeler, pazar ve üretim dinamikleri açısından itici güç olmayı sürdürecek. Dünya genelinde üretimde yeni coğrafyalara yönelme sürecinde Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcı sayısında da artış öngörüyoruz. Geleceğe dair beklentilerin yanı sıra mevcut duruma dair veriler de beklentilerimizi haklı çıkarır nitelikte. Türkiye, otomotiv sanayiinde en verimli dönemlerinden birini yaşıyor. Birçok sektörde kayda değer daralmalar meydana gelirken, otomotiv sektörü ihracat ve ticari ortaklıklar noktasında önemli ivme kazanıyor. Türkiye otomotiv sanayiinin temsilcileri olarak, rekabetten vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Her koşulda (siyasi gerginlik ya da ekonomik kriz) üretmeye ve büyümeye devam edeceğiz” dedi.
Kurulan yabancı şirket sayısı arttı
Açılan yabancı şirket sayısında da geçtiğimiz yıllara göre bir artış kaydedildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) istatistiklerinden alınan verilere göre nisan ayında Bursa’da toplam sermayesi 12.8 milyon lira olan 79 yabancı ortaklı şirket kuruldu. Geçen yılın aynı ayında 5.6 milyon lira sermaye ile 59 şirket kurulmuştu. 2017’nin ilk 4 ayında Bursa’da toplam sermayeleri 25.5 milyon lira olan 169 yabancı ortaklı firma kuruldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 16.4 milyon lira sermaye ve 165 firmaydı.
Kaynak: Dünya
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.