Otomotivin zirvesi bir Türk’e emanet
1904’te Henry Ford’un girişimiyle kurulan ve tüm dünyada otomotivin yanı sıra havacılığın da standartlarını belirleyen Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği’nin başkanlığı, bir yıllığına Cüneyt Öge’ye emanet edildi
Tüm dünyada otomotivin geleceğini şekillendiren, standartlarını koyan ve gelişmesinde önemli rol oynayan organizasyonun başına, ilk kez bir Türk Başkan geldi. 1904’te Henry Ford’un öncülüğünde kurulan, otomotiv dünyasının en saygın kuruluşları arasında gösterilen Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği’nin (SAE International) Yönetim Kurulu Başkanlığı, bir yıllığına Cüneyt Öge’ye emanet edildi. Daha önce SAE Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olarak 10 yıl görev yapan Öge, aynı zamanda organizasyonun ilk Türk başkanı oldu.
Dünya otomotivinin geleceğinin tartışılacağı konferansa destek vermek için İstanbul’a gelen Cüneyt Öge, SAE’nin dünyanın bir çok ülkesinden 140 bin aktif üyesi olduğunu, bununla birlikte Türkiye’den sadece 85 kişinin bulunduğunu belirtti. SAE International’ın en önemli görevinin, havacılığın yanı sıra özellikle otomotivde teknik standartların geliştirilmesini koordine etmek olduğunu anlatan Öge, “SAE, otomotivin en saygın kuruluşlarından biri olarak gerek ABD’de gerekse de dünyanın çeşitli ülkelerinde kongreler düzenleyen, koyduğu standartlarla otomotiv endüstrisinin gelişimine katkı sağlayan, referans kaynağı niteliğinde yayınlar yapan, eğitimlerle sektöre ilginin artırılmasına aracılık eden bir kurum. Bu nedenle Türk mühendislerinin de burada bulunmasının önem taşıdığına inanıyorum” dedi.
Yeterince tanınmıyor
Türkiye’nin otomotiv sektöründe katettiği mesafenin, gerçekten takdir edilecek nitelikte olduğunun altını çizen Öge, bununla birlikte Türk otomotiv şirketleri ve mühendislerinin, başarılarını dünyaya yeterince tanıtabilmesi gerektiğini ifade etti.
Öge, Türkiye’de ürün ve mühendislik konuları çok gelişmiş bir düzeyde. 1960’lardan bu yana büyük yol kat edildi. Ancak bunun yeterince anlatılabildiğinden emin değilim. Türk mühendisler, tüm dünyada önemli görevler üstleniyor. Ancak yine de Türkiye’deki otomotiv mühendisliğinin, dünyaya açılmada yeterince başarılı olabildiğini söylemek zor” dedi. SAE’nin Türkiye’den sadece 85 üyesi bulunduğunu yineleyen Öge, “Bence Türk mühendisler bu kuruma daha fazla katılım göstermeli ve tüm dünyadan mühendislerle kaynaşıp, işbirliğine gidebilmeli. SAE, böyle bir platform da sunuyor çünkü” ifadesini kullandı.
SAE’nin Türkiye’ye gelmesinin mümkün olmadığını, ancak Türkiye’de böyle bir oluşumun yapılabileceğine işaret eden Cüneyt Öge, bunun önemli bir gelişme olacağını da kaydetti.
Pazarlama çok önemli
Türkiye’nin kendi yerli markasını ve otomobilini yapması konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Öge, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin kendi yerli otomobilini üretecek mühendislik bilgisine sahip olduğunu görüyorum. Bunu yapmak, hiç de zor değil. Ancak otomotivdeki en önemli sorun markalaştırma ve pazarlama. bugün Hindistan ve Çin gibi ülkelerde birçok otomotiv firması marka yaratma, bunu kendi ülkelerinin dışında da pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyor. Özellikle Çin, yılda 27 milyon araç üretiyor, ancak dünyaca tanınmış ve başarılı olmuş kaç markaları var, buna bakmak lazım. Bu anlamda pazarlama çok önemli!”
Türkiye’ye sadece 6 adet gelecek
Ferrari’nin katlanabilir metal tavanıyla dikkatleri üzerine çeken en yeni modeli 488 Spider, Türkiye’de de satışa sunuldu. 488 Spider’dan bu yıl için Türkiye’ye 6 adetlik bir kontenjan ayrıldığı belirtilirken, 4’ünün sahiplerine teslim edildiği, kalan ikisinin ise yakın zamanda teslim edileceği kaydedildi.
FerMas Şirket Müdürü Sinan Saip Bel, 488 Spider’a olan yoğun talep nedeniyle birçok ülkede 24 aya varan bekleme süreleri olduğunun altını çizerken ve kendilerinin de 2017 yılı için siparişleri almaya başlandığını belirtti. 488 Spider’ın anahtar teslim satış fiyatıysa 590 bin euro’dan başlıyor.
HP’lik V8 motorlu Ferrari 488 Spider, 0-100 km/s hızlanmasını sadece 3 saniyede gerçekleştiriyor. Markanın gelmiş geçmiş en güçlü katlanabilir metal tavanlı modeli olarak ön plana çıkan 488 Spider, 14 saniyede üstünü açıp-kapatabiliyor. Geliştirilmesinde, Ferrari’nin son 10 yıldır özel müşterileri için, sadece pistlerde kullanılmak üzere tasarladığı otomobilleri kapsayan programından da yararlanılan 488 Spider, özel gövde parçaları sayesinde bugüne kadar üretilen en aerodinamik üstü açılır Ferrari modeli unvanını da elde etmiş.
Dünya devlerinden mühendislik sırları
Dünya otomotiv devlerinin Ar-Ge ve ürün geliştirmeden sorumlu mühendisleri, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı için Türkiye’ye geliyor. OİB, OSD, OTEP ve TAYSAD’ın işbirliğiyle düzenlenecek konferansa Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) de destek veriyor. 3-4 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek konferansta, “Otomotivde Hafifleştirme”, “Otomotiv Mühendisliği Eğitimi” ve “Otomotiv Sanayiinde kariyer” gibi konular tartışılacak.
OTEP Başkanı Prof. Dr. Ali Göktan, konferansın otomotiv mühendisliği alanında bilgi paylaşımı ve bu tip çalışmalara yön verme misyonları taşıdığına değinirken, sonraki yıllarda yurt dışından da katılımlarla tam anlamıyla uluşlararası hale getirilmesine çalışacaklarını kaydetti.
Yüzünü sadece ‘çizim’le gösterdi
Skoda’nın eylül ayındaki Paris Otomobil Fuarı’nda dünya tanıtımını gerçekleştireceği ilk büyük SUV modeli Kodiaq’ın hazırlıkları devam ediyor. Üretime hazır hali hakkında fikir verecek taslak resimleri yayınlanan yeni Kodiaq, güçlü tasarımı ve cömert iç mekan genişliğini bir arada sunacak. Ayırt edici nitelikte üç boyutlu ve keskin çizgilerle şekillendirilmiş bir tasarıma sahip olan Kodiaq, böylelikle yolda kusursuz görüntüsüyle dikkatleri üzerine çekecek.
Türkiye’de 2017 yılının başında satışa sunulması planlanan Kodiaq, Skoda’nın model yelpazesine yeni katılacak ve müşteri kitlesini genişletecek. Çok yönlü bir araç olmasının yanı sıra, geniş kabini ve ideal ölçüleriyle sınıfının en iyi kombinasyonunu sunacak. Her türlü yol koşuluna uyum sağlayabilen yapısıyla, esneklik ve fonksiyonelliği barındıracak Kodiaq, aynı zamanda Skoda’nın yeni tasarım çizgisinin ilk kez SUV sınıfında hayat bulduğu model de olacak.
Yerli motora ödül
Ford Otosan’ın, özellikle Cargo ailesi için geliştirdiği yeni nesil “Ecotorq E6” motorlar, TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD işbirliğiyle bu yıl 12’ncisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri’nde, büyük ödüle layık bulundu.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Türkiye’nin en köklü Ar-Ge geleneğine sahip şirketi olarak tüm dünya için teknoloji geliştirmeye devam edeceklerini belirterek, Ecotorq’un tamamen Ford Otosan mühendislerince geliştirilerek önemli bir değer yaratıldığını vurguladı.
Honda’dan crossover açılımı
Bir dönem crossover sınıfının sayılı üyelerinden biri olarak kabul edilen HR-V, tamamen yeni nesliyle Türkiye’de satışa sunuldu. Dinamik tasarımıyla dikkat çeken yeni Honda HR-V, 3 farklı donanım, iki motor ve iki şanzıman seçeneğiyle, 89 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak.
Tek kapılı bir otomobilin sportif hatlarıyla bir SUV’un kullanışlılığı ve güven veren sağlam yapısını bir arada sunmayı hedefleyen HR-V, Türkiye’de 130 HP’lik 1.5 benzinli ve 120 HP’lik 1.6 lt dizel motor seçenekleriyle sunuluyor. Her iki motor da 6 ileri manuel şanzımanla donatılırken, 1.5 lt motorda CVT otomatik şanzıman seçeneği de var.
Yeni HR-V’nin giriş seviyesi olan “Premium” versiyonunda Lastik Basınç İkaz sistemi, Şehiriçi Aktif Fren sistemi, Elektrikli Park Freni, Start&Stop, bluetooth telefon kiti, hız sabitleyici, otomatik klima ve katlanan arka koltuklar standart. Elegance ve Executive donanımlardaysa Çarpışma Uyarı sistemi, Şerit Takip Uyarısı, Trafik İşareti Tanıma Sistemi, Akıllı Hız Sabitleyici gibi bir dolu ekstra donanım standart sunuluyor.
En büyük otomatik otopark
Büyük şehirlerdeki otopark sorununu çözmek için akıllı otoparklar üreten Türk teknoloji şirketi PARKOLAY’ın teknolojik ve mekanik tüm donanımını üstlendiği, ülkemizin en büyük tam otomatik otoparkı Manisa Büyükşehir Belediyesi’nce hizmete açıldı. İki yıldan kısa sürede tamamlanan 560 araçlık otopark, aynı anda 7 aracın park edebilmesine olanak sağlıyor. Manisa Tam Otomatik Otopark sisteminde, araç başı işlem süresi 90 saniye.
Levent KÖPRÜLÜ – OTOKOLİK
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.