Özelleştirme İdaresi'nden Galataport açıklaması

Özelleştirme İdaresi'nden Galataport açıklaması

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, çok tartışılan Galataport ihalesini değerlendirdi. Fiyatın kabul edilebilir olduğunu savunan Aksu, "Galataport'ta...

Özelleştirme İdaresi'nden Galataport açıklamasıÖzelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, çok tartışılan Galataport ihalesini değerlendirdi. Fiyatın kabul edilebilir olduğunu savunan Aksu, "Galataport'ta 3 kat daha yüksek bir fiyat ortaya çıktı" dedi.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Salıpazarı Liman Sahası'nın 30 yıl süreyle "işletme hakkı verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinde 702 milyon dolarlık rakam ortaya çıkınca, akıllara 8 yıl önce teklif edilen 3,5 milyar Avro (4,3 milyar dolar) akıllara geldi.

Özelleştirme İdaresi'nden Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ve 5 firmanın katıldığı ihaleyi Doğuş Holding AŞ en yüksek teklifi verdi. 702 milyon dolarlık teklifin düşük olması yönündeki değerlendirmelerinin yanısıra, daha açık artırıma başlanmadan mola istenmesi ve bu molanın ardından 2 firmanın ihaleden çekilmesi şaibe iddialarını da gündeme getirdi.

AKSU: 702 MİLYON DOLAR BİZİM İÇİN KABUL EDİLEBİLİR BİR RAKAM

Yeni Akit'ten İbrahim Acar bu iddiaları ve düşük bedel değerlendirmelerini Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu'ya sordu.

Galataport ihalesinde ortaya çıkan rakamı, yapılan eleştirileri ve ortaya atılan şaibe iddialarını değerlendiren Aksu 8 yıl aradan sonra yeniden satışa çıkarılan Galataport ihalesinde ortaya çıkan rakamın düşük olduğuna yönelik görüş ve eleştirilere katılmadığını belirtti. Başkan Ahmet Aksu, kendileri açısından kabul edilebilir bir rakamın ortaya çıktığını söyledi.

"3 KATI BİR BEDEL ORTAYA ÇIKTI"

2005'teki ihalede 4,3 milyar dolarlık teklife rağmen satışı mahkemece iptal edilen Galataport'ta şartların değiştiğine vurgu yapan Aksu, "Yaptığımız karşılaştırmalı eş değer tespitlere göre, yaklaşık üç kat daha yüksek bir fiyat ortaya çıktı. Biz özelleştirme sürecinde her kurumun bir değer tespitini yaparız ama açıklamayız. Eğer tespit ettiğimiz değerin altında teklif gelirse zaten açık artırımı başlatmayız" dedi.

Galataport olarak bilinen Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Salıpazarı Liman Sahası'nın 30 yıl süreyle "işletme hakkı verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesine başkanlık yapan Aksu, "Kapalı zarf usulüyle verilen teklifler yaptığımız değer tespitinin üzerinde bir rakamı ortaya çıkardığı için ihalenin ikinci bölümüne yani açık artırıma geçtik. Teklif veren 5 firma vardı. Verilen molanın ardından 2 firmanın neden çekildiğini bilemem. Sonuçta biz ihalede ortaya çıkan bedele bakmak durumundayız" diye konuştu.

İHALENİN ŞARTLARI ÇOK DEĞİŞTİ

Doğuş Grubu'nun 702 milyonluk en yüksek teklifle kazandığı ihalenin; işletme süresi, yapılacak yapının emsal oranı ve ihale bedelinin ödeme şeklinden kaynaklanan vade farkı şartlarına dikkat çeken Özelleştirme İdaresi Başkanı Aksu, şunları kaydetti: "2005'teki ihale toplam 7 antrepoyu kapsıyordu. Ancak şimdiki ihale 5 antrepoyu kapsıyor.

Eksilen iki binadan biri İstanbul Modern binasıdır. Diğeri ise Mimar Sinan Üniversitesi'ne müze olarak kullanmaları için tahsis edilen binadır. Bina sayısı azaldığı gibi yapılacak yeni binaların emsal oranı da depreme dayanıklı yapı inşa edilmesi çerçevesinde düşürüldü. Bizim hesabımıza göre önceki ihalede 210 bin metrekare olan kapalı alan miktarı iki antreponun düşük olması ve emsalin düşürülmesi nedeniyle 100 bin metrekare civarına düşürülmüş oldu."

702 MİLYON DOLAR PEŞİN BEDELDİR

Ödeme şartları bakımından da önemli bir fark bulunduğunu belirten Aksu, "2005'teki ihalede ödemler vadeli olarak öngörülmüştü.. Bizim şimdiki ihale şartnamemizde ise teklif edilen 702 milyon dolarlık rakam peşin olarak kabul edilir. Eğer bu belli bir süreye yayılacaksa vade farkıyla birlikte ödeme tahsil edilmiş olacak. Eğer biz bu ihalede ödemeyi 15-20 yıl sonra başlatacak olursak, o zaman bedel 200-250 milyon dolara düşmüş olacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

8 YIL ÖNCE 3.5 MİLYAR AVRO'YA (4.3 MİLYAR DOLAR'A) GİTMİŞTİ

Salıpazarı Liman Sahası için ilk ihale 2005 yılında yapılmıştı. "Yap-işlet-devret" modeli çerçevesinde 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede en yüksek teklifi, 3 milyar 538 milyon 449 bin 233 avro ile Musevi işadamı Sami Ofer'in şirketi Royal Caribbean Cruises Ltd'nin önderliğindeki konsorsiyum vermişti. İhale büyük tartışmalara sebebiyet vermiş, açılan dava sonunda Danıştay, ihaleyi iptal etmişti.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.