Pegasus’ta, Ali Sabancı başkanlığı neden bıraktı?

Pegasus’ta, Ali Sabancı başkanlığı neden bıraktı?

Mehmet Tevfik Nane, kurulu kararı uyarınca 17 yıldır başkanlık yapan Ali İsmail Sabancı’nın yerine Pegasus Hava Taşımacılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı olurken, Başkanlıktan ayrılan Ali Bey, Pegasus Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevine devam edecek.

Filosunda bulunan 96 uçakla Türkiye’nin ikinci büyük ha­vayolu şirketi olarak adını sivil havacılık tarihine yazdıran Pe­gasus Hava Taşımacılık A.Ş yayınladığı bir bültenle, Şirket’in Genel Müdürlüğü’nü bir süre önce Güliz Öztürk’e bıraktıktan sonra Yönetim Kurul Başkan Yardımcısı olan Mehmet Tevfik Nane’nin, Ali İsmail Sabancı’nın yerine Yönetim Kurulu Baş­kanı olarak atandığını duyurdu. Bültende haklı olarak Nane’nin başarılı geçmişi anlatılırken, şirkete tam 17 yıl boyunca aralıksız olarak büyük emek veren, bugüne gelmesinde çok değerli katkıları olan Ali Sa­bancı’nın ise Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görevine bu unvanla devam edeceği belirtiliyordu.

İlk bakışta biçimsel (formel) olarak nitelendirilebilecek bu değişikliğe (şimdilerde) neden gerek duyulmuştu.

Buna geçmeden önce geçmişe gidelim.

Ülkemizin en büyük holdinglerinden biri olan ve 1925 yı­lında Adana’da kurulan Hacı Ömer Sabancı Topluluğu, oğul­ları İhsan, Özdemir, Hacı , Sakıp ve Şevket Sabancı ortaklığında yıllarca devam etti.

75 yıl süren dev ticari imparatorluğun ortaklığından, 2000 yılında ilk ayrılan Şevket Sabancı’nın iki çocuğuyla ayrı iş kol­larında faaliyet gösterecek olan Esas Holding’i kurması dönüm noktası oldu. Holding’in Yönetim Ku­rulu Başkanlığı’na Ali İs­mail Sabancı, Başkan Yardımcılığı görevine de, Emine Sabancı Kamışlı getirildi. Esas Holding, 1990 yılında İrlandalı Aer Lingus, Silkar, Net ve Çu­kurova Holding ortaklı­ğında kurulan Pegasus Hava Taşımacılık A.Ş’yı 2005 yılında satın alarak bilmedikleri havacılık sektörüne ani bir giriş yaparlar. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ali İsmail Sabancı, Genel Mü­dürlüğe de THY eski yöneticisi Sertaç Haybat getirilir.

Şirket, iç hatlarda uçmaya başlayınca filodaki uçak sayısı da giderek artar. Havacılık geçmişi olmayan ve siyasi bir tercihle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koltuğuna oturtulan Ali Arı­duru, şirketin önünü kesmek için bir çok zorluk çıkardı.

Bu dönemde Ali Bey, sonradan girdiği bilmediği bu sek­törde ön görüleniyle işi iyi bilenleri şaşırtıyor, aldığı kararlarla şirketini istikrarla daha da büyüttü. Şirketine yönelik baskılar­dan bunalmış olmalı ki, sessiz kalmasının daha yararlı olacağı düşüncesiyle sahnenin önünde olmamayı tercih ederek, geri çekildi ve konuşmamayı özellikle tercih etti.

Amcası Sakıp Sabancı gibi, esprileriyle sözleriyle dikkat çeken Ali Sabancı’nın “Havacılık sektöründe gelecekte 2,5 şir­ket kalacak” sözleriyle THY, Pegasus ve Sun Ekspres’i kastetti­ğini ve bunun da zaman içinde gerçekleştiğini gördük.

“Havacılıktan milyonlar kazanmak için, milyarlık servetiniz olmalı” sözünün de doğru olduğu gerçeğini bir çok şirketin kısa sürede batmasıyla gördük. Ali Sabancı verdiği demeç­leri, yaptığı sert yorumları ve haklı serzenişleriyle aktif yöneti­ciliği bir tarafa bırakarak yıllar süren bir sessizliğe büründü ve şirketin başına 2016 yılında Sabancı grup şirketlerinde görev yapan Mehmet T. Nane atandı. Nane, ardından Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sivil Havacılık Meclisi ve Tür­kiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkan Yardımcı­lığı’na seçildi.

Nane, son olarak dünya havacılığının en üst kuruluşu olan Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği (IATA) İcra ve Yönetim Ku­rulu Başkanlığı görevine getirildi.

Şirketin genel müdürlüğünü genel müdür yardımcısı Güliz Öztürk’e bırakarak 31 Mart 2022 tarihinden beri Yönetim Ku­rulu Başkan Yardımcısı koltuğunda oturan Mehmet Tevfik Nane, aradan tam bir yıl geçtikten sonra yönetim kurulu ka­rarı uyarınca 17 yıldır başkanlık yapan Ali İsmail Sabancı’nın yerine Pegasus Hava Taşımacılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı olurken, Başkanlıktan ayrılan Ali Bey, Pegasus Yönetim Ku­rulu Üyesi olarak görevine devam edecek.

Bir patron olarak tevazu gösterip, bir alt koltukta otur­makta hiç tereddüt etmeyip yer değiştirmesi onun alçak gö­nüllü bir insan olduğunun da bir göstergesidir.

Borsaya kote olan Pegasus hisselerinin doğrudan ve do­laylı pay dağılım oranı Şevket Sabancı ve ailesi (Esas Holding 56.66, Ali İsmail Sabancı 0.61, Emine Kamışlı 0.61, Kazım Kö­seoğlu 0.30, Can Köseoğlu 0.30) toplamı 58.47 ve halka açık (Yabancılar da dahil) hisselerinin toplamı da 41.53 olarak gö­rülmektedir. Pegasus’un yukarıdaki hisse dağılımına göre Yö­netim Kurulu Mehmet Tevfik Nane (Başkan) Ali İsmail Sabancı (Başkan Vekili), Mehmet Cem Kozlu (YK Üyesi), Ha­tice Zeynep Bodur Okyay, Stephen Mark Griffiths, Agah Uğur David Vismans ve Ayşegül İldeniz bağımsız üye olarak görev yapmakta.,

Hisse dağılımı ve yönetim kurulunun bu yapısıyla Ali Sa­bancı’nın başkanlıktan ayrılmasının görünürde bir sebebi yok diyebiliriz. Ancak, bu koltuk değişiminin belki ileride ya­şanabilecek muhtemel bir ticari gelişmeye zemin hazırlamak için yapıldığını söylemek çok mu iddialı bir söz olur, bunu da zaman gösterecek.

Yeni sezonda Pegasus’un daha başarılı olacağı ümidiyle, emniyetli uçuşlar dilerim.

KAYNAK: Musa ALİOĞLU – EKOHABER

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.