PTT'den rekabette son halka
PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural, yıllarca zarar eden bir işletmenin nasıl karlı bir kuruluşa dönüşebileceğini gösteren hamleleri...
PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural, yıllarca zarar eden bir işletmenin nasıl karlı bir kuruluşa dönüşebileceğini gösteren hamleleri yapmayı sürdürüyor. Hedefini, kurumu ‘gerçek anlamda bir lojistik şirketine dönüştürmek’ olarak açıklayan Tural, kurye hizmetlerini yaygınlaştırarak amacına bir adım daha yaklaşacak.
Osman Tural, kamudaki sıra dışı yöneticilerden. Baktığınızda hemen ‘bizden biri’ diyebileceğiniz kadar samimi. Bu algımızı idaresindeki tüm birimler de böyle algıladığı için ve doğru yönlendirmeler yapıldığında başarı da kaçınılmaz oluyor.
Zarar eden bir işletmeyi zirveye taşımasının sırrını sorduğumuz Tural, bizi şu sözlerle yanıtladı:
“PTT’yi zirveye ben taşımadım. Bir kişinin hiçbir şey yapabilme şansı yok. Yaptığımız siyasi irade, yönetici ve çalışanıyla ekip işi. Bir başarı varsa, bu başarının arkasındaki kişi başta Sayın Başbakan ve bizi her yönüyle destekleyen liderimiz, rehberimiz Sayın Binali Yıldırım’dır. Biz idareci olarak ilkeleri koyarız, o ilkelerin uygulanmasında başarılı olunamadığı müddetçe; uygulayıcılar da buna inanmazsa, ardından başarı gelmez. Bizim kurumumuzdaki başarıda da büyük pay, 37 bin çalışanımıza aittir.”
“Biz de kamuyuz, ama milletin hizmetkarı olan bir kamuyuz”
PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural, kuruma girişinden başlayarak, geldikleri süreci de şu sözlerle aktardı: “Ben görevi 2003 yılında şimdi TRT Genel Müdürü olan Sayın İbrahim Şahin’den devraldım. Ulaştırma Bakanlığı’nda en iyi hizmeti verebilme yarışı vardı. Biz de o yarışa katıldık. Bizim durumumuz diğerlerinden biraz farklıydı. 2003 öncesinde Posta İdaresi’ne işlevini tamamlamış, ununu eleyip eleğini asmış bir KİT gözüyle bakılıyordu. Personel de buna inanmış; ‘acaba, biz ne zaman yok olacağız?’ tahminleri yapıyordu. Bu yapı böyle sürerken, Ulaştırma Bakanımızın direktifleriyle PTT Bank sürecini başlattık. Aslında her alanda değişim başladı ama ilk değişimi zihinlerde yaptık. Kamuda ‘Biz kamuyuz, istediğimiz hizmeti veririz. Vatandaş da bunu almak zorunda’ gibi yanlış bir anlayış var. Bunu ‘Evet, biz kamuyuz ama milletin hizmetkarı olan bir kamuyuz’ şeklinde değiştirdik. Öncelikle vatandaşa müşteri deme kavramını geliştirdik. Yeni yeni projeleri de uygulamaya koyduk. Bugün geldiğimiz noktada da, milletimiz hizmetlerimizden yararlanıyor. Hizmet alanlarımızın birçoğu da serbest rekabet ortamındaki seçme şansı olan kişiler. Demek ki, hizmetlerimizden memnun ve bizi tercih ediyorlar. İlk amacımız karlılık olmasa da, doğal olarak ardından zaten karlılık da geliyor.”
Post Europe’ta Türkiye konuşuldu
Bu kadar kısa sürede gerçekleşen çıkış ivmesi, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapılan Post Europe (Avrupa Posta İdareleri) toplantısına katılan ülkelerin de bir numaralı gündem maddesi olmuş. , Post Europe’un başkanı ile yaptıkları bir sohbette başkanın, ‘Buradaki herkes Türk Posta İdaresi’nin başarısını konuşuyor’ demesini gurur verici bulan Tural, “Tabi ki, biz bununla yetinmeyeceğiz. PTT olarak daha aşmamız gereken çok mesafe var. Avrupa Posta İdareleri Post Europe, kamu kuruluşlarının üye olduğu bir oluşumdur. Benim dönemimde uluslararası ilişkilerde uzman bir personelim de yönetim kuruluna girdi” açıklamasını yaparken, gerçekten duyduğu gururu gizlemiyor.
“Her ağırlıkta yükü taşırız”
PTT, kargo hizmetlerini 2008’de başlatmış. İlk yıllarda 0’dan 50 kiloya kadar yük taşıyorlarmış. Artık 50 kg olan üst sınırı kaldırdıklarını ifade eden Tural, “Şimdi, ağırlığı ne olursa olsun her yükü taşırız. Ama, büyük eşyalarla, küçük eşyaların aynı statüde elleçlenmesinin sıkıntılar yarattığını gördük. Biz de, 2 kiloya kadar her türlü gönderi hizmetini kurye ile, bunun yukarısını ise kargoyla ile icra etmeye başladık. Aynı eşyayı, aynı araçla taşımanız ve dağıtmanız mümkün olmuyordu. Küçük ebatlıları motosikletle taşıyabilecekken, daha büyükleri için araba kullanmanız gerekir. Kurye hizmeti için pilot çalışmalar yapıyoruz. Yılbaşından itibaren de full servis hizmete gireceğiz” diyor.
PTT’de 1 makam aracı var, gerisi hizmet aracı
Kuryelerin motosikletli personellerinden oluşacağının altını çizen Osman Tural, bugünlerde motosiklet seçimi yaptıklarını belirterek, şöyle devam ediyor: “Satın almanın mı, kiralamanın mı daha rantabl olacağını hesaplıyoruz. Ancak, sanırım daha önce yaptığımız gibi kiralama yöntemini kullanacağız. Çünkü, kiralamada 3 yıllık anlaşmalar yapıyorum. 3 yıl her türlü sorumluluğu, kaskosu, bakımı kiralatana ait. 3 yılın sonunda yeniden 0 kilometre araçlarla değiştirebiliyorum. Araçların tamamını da şoförsüz kiralayıp, kendi personelimi kullanıyorum. Bir teknisyen tamire gidecekse, mevcut kamu sisteminde şoförle birlikte bir araç verilir. Benim kurumumda ise, makam aracı kullanma yetkisi olan bir tek ben varım. Ama bizim kurumumuzdaki herkes araç kullanır. Yani teknisyen de görevine giderken şoför kullanıyorsa o artık ‘hizmet aracı’ olmaz, ‘makam aracı’ olur. Kurye sisteminde de olabildiğince kuryenin araç kullanmasını sağlayacak bir yapı oluşturacağız. Şoförsüz kiralayacağımız araçlar 24 saat emrimizde olacak.”
Şikayetlerle bizzat ilgileniyor
“Özel sektör, hep rekabetçi bir yapı arzular, biz de öyle istiyoruz. Ulaştırma Bakanımız da, ben de kamu mantığıyla bakmayız. Piyasa şartları ne gerektiriyorsa o yapılır” diye konuşan PTT Genel Müdürü Osman Tural’ın, özeleştiriye de açık bir yönetici olduğunu verdiği örnekten anlıyoruz: “Tabi ki bizim de hatalarımız olabiliyor. Az evvel bir e-mail aldım. ‘Adres yanlış diye geri getirdiler A kargo şirketine verdim, yerine ulaştı’ diyor müşterimiz. Hemen kargo dairesi başkanıma e-maili verdim, inceliyor; birazdan da rapor verecek. Benim yaptığım belki de en önemli icraat müşteri ilişkileridir. Bana gelen her türlü e-mail , ilgili daire başkanı ve özellikle müfettiş tarafından incelenir. Gidildiğinde de şikayetinden vazgeçen birçok örnek var. Ayrıca Başbakanlık’ın vatandaş müracaatlarını düzenleyen BİMER adlı kuruluşu bulunuyor. Orada da bir ekibimiz mevcut. Vatandaşlardan gelen tüm taleplere anında cevap veriyoruz. Bunun dışında 444 1 788 numaralı çağrı merkezimize de vatandaşlarımız her türlü taleplerini iletebilirler.”
TURAL’DAN SATIRBAŞLARIYLA PTT…
* Diğer Avrupa ülkelerindeki posta idarelerinin tamamında banka hizmeti ayrılmış durumda fakat biz bankacılık hizmetlerinin tamamını bir banka olmadan, diğer bankalara da destek hizmeti şeklinde veren Avrupa’daki tek posta idaresiyiz. Diğer ülkelerin tamamı kendi postbanklarını ayrıca kurdu ve onlar banka olarak çalışıyor.
* Liberal sistemde diğer özel sektör kuruluşlarıyla rekabet edecek bir posta teşkilatının yaratılmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Şu anda kamu iktisadi kuruluşu olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yakın zamanda yapılacak düzenlemeyle kuruluşumuz anonim şirkete dönüşünce, rekabet şartlarına uygun, altyapı, personel istihdamı ve teşkilatlanma anlamında daha da modern bir yapıya kavuşacak.
* PTT artık kar eden bir kuruluş. Hükümetten kaynak istemek yerine karlılığımız sayesinde hükümete kaynak yaratan ve katkıda bulunan bir posta idaresiyiz. Projelerimizi hem maddi hem de yasal anlamda uygulamaya koyma yönünde serbestliğe sahibiz.
* PTT’nin 2003 öncesindeki 10 yıllık dönem içerisinde yaptığı yıllık yatırım miktarı yaklaşık 2,5 milyon dolarken bugün her yıl 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiriyoruz.
* Mektubun dışında müşteri sayısı olarak PTT Türkiye, Avrupa’daki en yüksek müşteri sayısına sahip posta idaresi.
* Teknolojinin etkin kullanımı açısından ülkemizin diğer Avrupa ülkelerinden geri kalır yanı yok. Biz şu anda teknoloji kullanımında Avrupa’daki pek çok posta idaresinin önündeyiz.
* Türkiye’deki mektup sayısı ne yazık ki hiçbir zaman Avrupa’daki düzeye ulaşmadı. Şimdilerde Avrupa da mektup sayısının düşüşünden dert yanıyor fakat örneğin Fransa’da yılda gönderilen mektup sayısı 27 milyar; Japonya’nın sırf yeni yılda gönderdiği tebrik kartı sayısı 3,5 milyar. Türkiye’de yılda gönderilen mektup sayısı ise 1 milyar.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.