Renault'tan elektrik motorlu araç

Renault'tan elektrik motorlu araç

Renault'dan yapılan açıklamada, elektrik motorlu aracın artık herkes için erişilebilir bir gerçek olduğu, aracın çevreye daha saygılı ve hizmet odaklı...

Renault'dan yapılan açıklamada, elektrik motorlu aracın artık herkes için erişilebilir bir gerçek olduğu, aracın çevreye daha saygılı ve hizmet odaklı Renault eco2 çevre politikasının lokomotifi olduğu belirtildi.

Açıklamada, Renault Grubunun stratejik planıyla, dünya karbon izini 2013'e kadar yüzde 10, 2013 ve 2016 arasında ilave yüzde 10 daha azaltmayı hedeflediği, bu kapsamda termik motor seçenekleri ve vites kutuları konusundaki yeni teknolojiler ve yüzde 100 elektrik motorlu araçların söz konusu planı gerçekleştirmekte katkıda bulunacağı kaydedildi.

Renault'nun 2020'ye kadar elektrikli araçların dünya pazarının yüzde 10'unu oluşturacağını tahmin ettiğine dikkat çekilen açıklamada, Renault-Nissan ortaklığının 2016'ya kadar yollarda olacak 1,5 milyon Renault ve Nissan elektrik motorlu aracı ile bu yeni ulaşımın aktörü olmayı hedeflediği, ortaklığın bunu gerçekleştirmek için sıfır emisyonlu programında 4 milyar avro tutarında bir yatırım yaptığı belirtildi.

Açıklamada, Renault'nun, 2012 yılında eşdeğer termik modellerle aynı fiyata eksiksiz bir yüzde 100 elektrik motorlu ürün gamını satışa sunan ''ilk ve tek büyük'' üretici olacağı, herkesin ulaşabileceği nitelikteki modellerden Fluence ve Kangoo Z.E.'yi, daha tasarım aşamasında iken elektrik motorlu olarak düşünülmüş iki model olan ZOE ve Twizy'nin izleyeceği vurgulandı.

'Derinden bir değişim anlamına geliyor'

Renault Grubu Başkanı Carlos Ghosn, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

''CO2 emisyonlarının yüzde 12'si insan, yüzde 25'i dünyadaki petrol tüketiminden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla otomotiv sektörü küresel ısınma sorununa katkıda bulunuyor. Biz, Renault markası olarak çözümün bir parçası olmaya karar verdik. Herkes için elektrik motorlu araç, sektörümüzde derinden bir değişim anlamına gelmektedir. Otomobilin yeniden insanlık ve dünyamız için bir ilerleme aracı olarak algılanmasını sağlamak, otomobili, daha yeşil şehirler ve yerleşim yerlerinde çevreyle daha uyumlu, daha sessiz ve yaşanması daha hoş olan bir nesne haline getirmemiz söz konusudur.''

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise elektrik motorlu araçlar konusunda, ''Uzun bir süredir bahsettiğimiz elektrik motorlu otomobiller artık gerçek hayatın bir parçası olmak için gün sayıyor. Fluence Z.E. önümüzdeki aydan itibaren Türkiye'de yollara çıkıyor. Çevreye saygılı, sessiz ve bu devrimsel değişimde öncü olmanın haklı gururunu yaşıyoruz'' yorumunu yaptı.

''İlk kıvılcım biraz tarih''

Renault Elektrik Motorlu Araç Program Direktörü Thierry Koskas da şu bilgileri verdi:

''2011 yılında, elektrik motorlu araç ütopyası ilk kez bir elektrik motorlu aracın tekerleklerinin dönmesinden 169 yıl sonra Renault'da bir gerçeklik haline geldi. Sene 1842: Andrew Davidson adında bir kişi, iki dingili elektrik motorlu mıknatıslarla tahrik edilen garip bir makinenin üzerinde Edimbourg sokaklarında dolaşmaktadır. 2011'de Renault sayesinde iki elektrik motorlu model, şehirlerimizde ve kırsal alanlarımızda yollarda olacak. Fluence Z.E. ve Kangoo Z.E... Bunların ikisi de eşdeğer büyüklükte bir dizel araç ile aynı fiyata satışa sunulmaktadır. Çok yakında Twizy (3 tekerlekli bir scooter fiyatına) ve ZOE (Clio'nunki ile eşdeğer bir fiyat üzerinden) satışa sunularak elektrik motorlu amaç gamı tamamlanacaktır. Renault ile elektrik motorlu araç gerçekten sokağa çıkıyor ve daha da önemlisi herkese hitap eden bir ürün haline geliyor.''

50 bin şarj noktası hizmette olacak

Açıklamada, elektrik motorlu Renault araçların dizel termik eşdeğerlilere benzer satış fiyatı veya leasing şartlarıyla tüketicinin beğenisine sunulduğu, bir Z.E. modelin enerji maliyetinin termik bir aracın yakıt tüketimi maliyetinden ülkelere göre 5 ila 10 kez daha düşük olduğu bildirildi. Örneğin Fluence Z.E.'nin 185 kilometre menzil sağlayan tam şarj maliyetinin termik aracın yakıt bütçesiyle karşılaştırılamayacak şekilde düşük, kW saat fiyatına göre 2 avro civarında tuttuğu, buna batarya kiralama bedelini de eklemek gerektiği kaydedildi.

Renault'nun 3 yıldan beri kamusal ve özel çözüm ortakları ile şarj altyapılarını geliştirme konusunda çalıştığı anımsatılan açıklamada, Renault-Nissan İttifakının böylece tüm dünyada 100'den fazla kamu kuruluşu (hükümetler, eyaletler, belediyeler) enerji kurumları, operatörler, altyapı yöneticileri, Ar-Ge merkezleri, alışveriş merkezleri, halka açık park yeri işleticileri ve oteller ile işbirliği sözleşmesi imzaladığı belirtildi.

Avrupa'da tüm büyük ülkelerde hükümet ve elektrik tedarik kurumları ile anlaşmalar imzalandığı, bu sözleşmelerle verilen taahhütlerin Avrupa'da 2012'nin ilk yarısında 50 bin şarj noktasının hizmette olacağı şeklinde öngörü yapılmasına olanak verdiği vurgulandı.

STAR

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.