Reysaş, yeşil lojistik devrimini çatılardan başlattı
Depolarının çatılarına kurduğu 1850 kWp’lik iki güneş enerjisi santraliyle yılda 11 milyon kilovat saatlik elektrik üreten Reysaş, bu yıl da 5 yeni çatı santrali daha kurmayı planlıyor.
2010 yılında halka açıldığında 183 bin metrekare kapalı alana sahip ve 170 milyon lira ödenmiş sermayeli bir şirket olarak 2010 yılında halka açılan Reysaş Yatırım Holding, bugün itibari ile 800 bin metrekare kapalı, 1 milyon metrekarenin üzerinde de açık depolama kapasitesine ulaşmış, sermayesini 246 milyon lira çıkarmış ve “Türkiye’nin Depocusu” ünvanını alarak depoculuk alanında uzmanlaşmış gayrimenkul portföy şirketi durumuna geldi. Kısa bir süre içinde kapalı depolama alanını da 1 milyon metrekareye yükseltmeyi hedefleyen şirket, yeşil depolar konusunda ise çığır açan işlere imza atıyor. Depolarının elektrik tüketim ihtiyacının karşılamak ve enerjiden tasarruf etmek için depo çatılarının birer güneş enerji santraline çeviren şirket, mevcut iki deposunun çatısına kurulan toplam 1850 kWp gücündeki iki santralden yılda 11 milyon kilovat saatlik elektrik üretiyor.
YILDA 1,5 MİLYON DOLARLIK ELEKTRİK ÜRETİYOR
Bu sene içinde toplamda 5 bin kWp’lik 5 tesis daha kuracaklarını anlatan Reysaş Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Egemen Döven, şunları söyledi: “Torbalı’daki tesisimiz 850 kWp, Adana’da kurduğumuz ve şebeke bağlantısı bu ay içerisinde yapılacak tesisimiz 1000 kWp gücündedir. Bu senenin programında olan başvurularını yaptığımız çeşitli lokasyonlardaki depolarımızda 5 bin kWp’lik 5 tesis daha kuracağız. Torbalı’daki tesisimizin açılışına dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız katılmış ve bu tür yatırımların Türkiye’nin enerji açığının azaltılmasındaki etkileri ile yinelenebilir enerji kaynağı olan güneşin elektrik üretiminde kullanılması ile karbon salımını azaltıcı ve çevreci etkilerine dikkat çekerek bu tip yatırımların daha çok desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulamıştı. Torbalı ve Adana tesislerinin yılda toplam 11 milyon kWh’in üzerinde elektrik üretmesi planlanıyor. Bu üretimin parasal karşılığı ise 1,5 milyon dolar civarında. Anı zamanda GES tesisleri ile bu miktarda yapılan elektrik üretimi yılda 6 bin tonun üzerinde karbon salımını azaltmak anlamına geliyor.”
BİRÇOK ŞİRKET NE OLDUĞUNU BİLE BİLMEZKEN
BİZ KARBON SALINIMI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORDUK
Reysaş Lojistik’in, çevreye duyarlı, enerji tasarrufu yapan, çevre kirliliğini önleyen, karbondioksit salımının azalmasına katkıda bulunan inovatif uygulamalara yatırım yapan ve bu anlamda fark yaratan bir lojistik şirketi olduğunu kaydeden Egemen Döven, “Depolarımız yapılırken mimari ve mühendislik tasarımı açısından mamule zarar vermeden tavandan ve yanlardan tam anlamıyla aydınlatmayı sağlayan, karbon emisyonu sertifikası çalışmalarını yapan tek şirkettir. Birçok şirket karbon emisyonunu bilmezken, Reysaş bu çalışmaları yapan tek kuruluştur. Reysaş’ın merkez binası ve depoları, ağaçlarla kaplı yeşil bir alan içerisinde bulunmaktadır. Çevrenin zarar görmemesi için pis suların toplanıp dağıtımı yapılmakta ve tasarruf ampulü kullanılmaktadır. Yakıt ve elektrik kontrolleri yapıldığı için tabiata verilen zararın minimuma indirilmesi hedeflenmektedir. 1994 yılında Türkiye’de ilk defa alttan dolum, buhar geri dönüşüm sistemleri tam kapalı devre olarak tanker dolumlarını alüminyum tankerler ile yaparak, araçların verimliliğini ve aynı zamanda atmosfere giden yakıt gazlarını kontrol ederek rafineriye geri dönüşünü sağlamıştır. Çevreye zarar vermeden akaryakıt, kimyasal ve diğer elektronik gibi malzemelerin depolama faaliyetlerini gerçekleştirmiştir” diye konuştu.
DEPOLARDA LNG VE CNG’Lİ FORKLİFTLER KULLANILIYOR
Reysaş Lojistik’in, 2007 yılında Türkiye’de motorin yerine LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ve CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) ile çalışan ilk çekicileri dizayn edip patentlerini aldığını hatırlatan Egemen Döven, “Her zaman son teknolojileri izleyen şirketimiz Euro 4, Euro 5 çıktığında da bunu ilk takip eden kuruluşlardan olmuştur. Filo yaş ortalaması 5 olan lojistik şirketi olmamız, düzenli olarak araç almamız, alırken de araçlarının çevreye uyumlu ve üretilmiş en yeni teknolojiyi kullanan araçlar olmasına özen göstermemiz bizim çevreye vermiş olduğumuz önemi göstermektedir.
Reysaş, depo içerisinde kullanılan ekipmanlardan forkliftlerde de ilk defa Motorin veya LPG yerine karbon salımını bu yakıtlara göre çok daha fazla azaltan CNG (sıkıştırılmış doğal gaz ) kullanmıştır. Yine birçok depomuzda karbon salımı hiç olmayan şarjlı elektrikli forkliftler kullanılmaktadır” açıklamasında bulundu.
YEŞİL LOJİSTİKTE DEMİRYOLU AVANTAJI
Reysaş, demiryolu taşımacılığını aktif olarak kullanan ve bu yönüyle de çevreye daha az karbon salan şirketlerden biri. Bu alandaki yatırımlarının artarak devam edeceğine dikkat çeken Döven, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Demiryolu taşımacılığında kendi istasyonları ve çeşitli tip üst yapı, vagon ve yükleme ekipmanları yatırımlarımız bulunmaktadır. Reysaş olarak bu kapsamda, depolama kapasitemiz, demiryolu istasyonlarımız ve üst yapı ekipmanlarımız, karayolu filomuz ile proje taşımacılığında multimodal taşıma hizmeti vererek bu hizmeti depolama alt yapımız ile birleştirerek, müşteriye özel yapılan yatırımlar ile müşterilerimize katkı değeri sağlayan çözümler üretiyoruz. Özellikle demiryolu ve multimodal taşımacılık ile karbon salımı önemli bir paya sahip olan lojistik sektöründe, karbon salımının azaltılmasına da bu anlamda faydalı oluyoruz.”
Burak GÜNER – Lojistik Ekipmanlar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.