Reysaş'ta çoğunluk Döven'in

Reysaş'ta çoğunluk Döven'in

Lojistik sektörünün bir denize benzediğini su değil kap sorunu olduğunu söyleyen Reysaş Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven; "Bu nedenle biz de sistemi...

Lojistik sektörünün bir denize benzediğini su değil kap sorunu olduğunu söyleyen Reysaş Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven; "Bu nedenle biz de sistemi tamamlamak için devamlı yatırım yapıyoruz" dedi. Döven, bu sene yüzde 30 civarında bir büyüme hedeflediklerini kaydetti.

"Bu şirketin kuruluşundan itibaren aktif olarak bulunduğum için aktif olmayan ortaktan hisseleri alıp ben devam ediyorum" diyen Döven şirketin ortaklık yapısında son dönemdeki devirlere yönelik olarak: "Şu anda şirketin yüzde 58'si halka açık. Yüzde 21 Durmuş Döven, kalan bölüm ise Egemen Döven (oğlu) ve Erol Döven (kardeşi) arasında dağılıyor" bilgisini verdi.

 

Dünyanın en büyük lojistik şirketi ile ticari ortaklık

 

Dünyanın en büyük lojistik şirketlerinden biri olan Panalpina Group ile yüzde 50-50 kayıp kazanç üzerine proje ortaklığı yaptıklarını belirten Döven söz konusu ortaklığın şu anda Reysaş'ın toplam iş hacminin ufak bir bölümünü oluşturduğunu ancak yakın zamanda ciddi miktarda büyüme potansiyeli olacağını ifade etti. Döven; Cezayir, Tunus, Fas, Rusya, Afganistan gibi civar ülkelerde ciddi inşaat işleri olduğuna dikkat çekerek "Panalpina Group buraların lojistiklerini yapıyor. Bu lokasyonda da zayıflar. Halen bu kapsamda 1-2 işe başladık. Ufak tefek projeler için test çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle civar ülkelerde çok büyük işler var. Bu çerçevede ilerde ciddi çalışmalarımız olacak" açıklamasını yaptı.

 

2007'de 50 milyon dolarlık yatırım

 

Geçtiğimiz sene gerçekleşen halka arz gelirine kendi özkaynaklarını da ekleyerek yatırımlara aktarmayı planladıklarını hatırlatan Döven bu kapsamda halen bin 650 olan tır sayısını sene sonunda bin 700'lere çıkaracaklarını belirtti. Tır sayısını artırmak için 5-10 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını dile getiren Döven yatırımları hakkında da bilgi vererek şunları söyledi: "Avrupa'dan Türkiye'ye haftada 5 gün düzenli olarak gidiş dönüş çalışan tren hattımız var. Bu hattın Türkiye'den İtalya, Polonya, Macaristan, Çek, Avusturya dahil olmak üzere 7-8 ülkeye gidiş dönüşü var. 2006-2007 yılında tren ve tren istasyonları yatırımlarımızın tamamlanması ile rakam 30 milyon dolara çıkar.

Öte yandan altı ay önce Türkiye içinde İstanbul, Çatalca, Köseköy, Bozük, Mersin, Antep birinci etap olmak üzere tren taşımacılığına başladık. Bu kapsamda da hem sabit, hem hareketli yatırımlar yapıyoruz. Vagon sayısını artırarak ikinci etapta Kayseri, Ankara, Samsun, Adana, Erzurum hattına da bu faaliyetlerimizi taşımayı planlıyoruz.

Bu arada halen 151 bin metrekare depo alınına sahibiz. Eskişehir, Bursa,  İzmir, Ankara ve İstanbul'da ise 6-7 tane depo inşaatımız devam ediyor. Bu inşaatların da tamamlanması ile depo alanımız  231 bin metre kareye ulaşacak. Söz konusu inşaatlarımızın haziran-temmuz ayı gibi bitmesini bekliyoruz. O döneme kadar aşağı yukarı 40 milyon dolarlık bir yatırım daha yapacağız."

Durmuş Döven 2006 yılında 60 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiklerini bu sene ise toplam yatırım tutarının 50 milyon doları bulacağını sözlerine ekledi.

 

Barney zinciri 40'a ulaşacak

 

Keyifli ve yükselen trend olarak nitelendirdiği kahve, enerji, su ve şekere yönelik kişişel yatırımları hakkında bir soruyu da yanıtlayan Durmuş Döven özellikle kahve konusunda Türkiye'de büyük bir açık bulunduğunu ve dünyanın kahve zincirlerinin yavaş yavaş ülkemize gelmeye başladığını hatırlattı.

"Şu anda Nişantaşı, Bağdat Caddesi, Ataşehir, Ankamol, Paladyum (Kozyatağı), Antalya 3M Migros, Eskişehir Carrefour, Güngören ve Bakırköy alışveriş merkezleri dahil olmak üzere 12 tane kahve shopumuz var" diyen Döven "Hedefimiz sene sonunda bu rakamı 40'a çıkarmak. 2008'de ise Türkiye'nin en büyük kahve zinciri olmak. Bugüne kadar toplam 6 milyon dolarlık yatırım yaptık. Tamamı franching olan bu yatırımlarımız franching olarak devam edecek. Kahve konusunda Türkiye'de büyük bir açık var. Dünyanın büyük kahve zincirleri yavaş yavaş geliyor. Ve çok keyifli" dedi.

 

Bulgaristan'da baraj yatırımı

 

Enerji konusundaki yatırımlarının ise devam ettiğini kaydeden Döven; Bulgaristan'daki baraj yatırımlarının mayıs ayından itibaren ilk üretime geçeceğini söyledi. Döven bu çerçevede de 3-4 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını dile getirerek "Yatırımlarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda baraj sayısı dörde tamamlanacak. Bir tanesi 8 mgv gücünde" bilgisini verdi.

 

Su ve şeker üretimi devam ediyor

 

Düzce'de Asya markası ile kaynak su ve Şekerpınarı'nda Korona markalı şeker üretiminin de tam kapasite faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Döven "Düzce'de bulunan bu tesisimiz saatte 12 bin tane pet şişe üretiyor. Ayda ise  200 bin tane damacana satıyor. Şeker fabrikamızın günlük kapasitesi ise 20 ton civarında" şeklinde konuştu.

Durmuş Döven, Reysaş Lojistik dışında bunlara ilave olarak ileriye dönük turizm konusunda da özellikle yurtdışında araştırmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

 

Reysaş, İETT ihalesine şartlı teklif verecek

 

Reysaş Lojistik'in İETT'nin 500 otobüslük kiralama ihalesine olan ilgisi sürüyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından açılan Ayazağa Garajı ve bu garajdan servise verilecek 500 otobüslük hattın kiralanması işi konulu 23 Şubat 2007 tarihinde saat 15.00'e kadar yapılacak ihale ile ilgili olarak Reysaş ile Güneş Albayrak Turizm'in Ortak Girişim olarak teklif vermediği ve Reysaş'ın bu ihaleyle ilgili olarak şartlı teklif verebileceğini İETT'ye yazılı olarak sunduğu bildirildi.


İdil TARAKLI - DÜNYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.