Rusya, artık kuruyük gemisi ve tanker almayacak

Rusya, artık kuruyük gemisi ve tanker almayacak

Domatesten peynire, otomotivden ağır sanayiye: Rusya'da "yerli malı" hamlesi yaygınlaşıyor: Deniz yoluyla yük taşıyan Rus şirketler bundan sonra kuru yük gemisi ve tanker alımını sadece ülke içinden yapmak zorunda olacak.

Rus hükümeti Ticari Seyrüsefer Kodeksi'ni değiştirerek ithal gemi ve tanker alımına 1 Ocak 2019'dan itibaren yasak getirme kararı aldı.

Rusya bugüne dek kuru yük gemisi ve tanker ihtiyacını Güney Kore, Çin ve Finlandiya gibi ülkelerden karşılıyordu. 2012-2017 arasında alınan gemi ve tanker sayısı 1116. Düzenlemeyle birlikte daha önce alınmış ithal gemilerin ikinci el satışı da yasaklanıyor. Son 5 yılda Rusya tersanelerinde üretilen kuru yük gemisi ve tanker sayısı 659.

Uzmanlar kuru yük gemisi ve tanker üretiminin Rusya'da daha pahalı olduğuna, bunun da temel sebebinin Rus tersanelerin kapasite altı çalışması olduğuna dikkat çekiyor.
Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin yaptırımlarına karşı alınan yanıt tedbirlerinin, Rus tarım sektöründe bir dizi olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. 

Sputnik'in haberine göre, Rostov Tarım Araçları Fabrikası Rostselmaş’ın çalışanlarıyla görüşen Putin, Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerin tarım ürünlerine getirilen yasağın ilk aşamada iyi olmayan sonuçlar doğurduğuna dikkat çekerek, “Tarım ürünlerinde fiyatlar yükselmişti, maalesef bu kaçınılmazdı. Ama diğer yandan da Rus tarım üreticisi hızla gelişmeye başladı. Sonra ne oldu? Tüm bu zincir büyümeye başladı, buna tarım araçları üretimi de dahil” dedi.
Yaptırımlar öncesinde, Rostselmaş ürünlerine olan talebin yabancı tarım araçlarına olan talebin çok altında olduğunu hatırlatan Putin, “Şimdi ürünlerinizi 37 ülkeye satıyorsunuz. İş böyle devam ederse, ki buraya gelirken bilgileri inceledim, 5-7 yıl sonra ürünlerinizi alan ülke sayısı 60-65’e çıkacak. Bu, işletmenizin iyi anlamda agresif politikasının sonucu” ifadelerini kullandı.

2008-2009 döneminde, Batı’daki mali kriz yüzünden Rostselmaş’ın da kapanma eşiğine geldiğini hatırlatan Putin, kapanmasını engellemek için aldıkları tedbirlerin çok eleştirildiğini belirterek, “Çünkü sektöre doğrudan destek sağlama kararı liberal olmaktan çok uzaktı. Ama Dünya Ticaret Örgütü de dahil hiçbir uluslararası yükümlülüğümüzü ihlal etmediğimizi düşünüyorum. Böyle şartlarda tüm ülkeler öncelikle kendi üreticilerini ve istihdamı düşünür, yurtdışında istihdamı sağlamayı düşünmez. Bu yüzden biz de bunu bilinçli bir şekilde yaptık” dedi.
Rostselmaş’ın üretiminin son zamanlarda 3.3 kat arttığını ve yurtdışındaki üretimin de Rusya’ya taşındığını söyleyen Putin, “Yatırımcılar, burada üretimin yurtdışına göre daha elverişli olduğunu söylüyor. Bunu duymak beni çok sevindirdi. Çünkü aldığımız ve halen uygulanan tedbirlerin işe yaradığını gösteriyor. Bunu yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TÜRKRUS.COM

www.lojiport.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.