Saddam'ın yatı, Irak'a götürülüyor

Saddam'ın yatı, Irak'a götürülüyor

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Yunanistan'daki yatın bakım işlerinin bitmek üzere olduğunu, dolayısıyla yatın Irak'a gelebileceğini kaydetti.Debbağ,...

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Yunanistan'daki yatın bakım işlerinin bitmek üzere olduğunu, dolayısıyla yatın Irak'a gelebileceğini kaydetti.


Debbağ, Irak hükümetinin kasım ayında satışa çıkartmaya çalışacağını belirttiği yat için henüz uygun bir fiyat veren olmadığını söyledi.


Sözcü, Irak kabinesinin yatın Ulaştırma Bakanlığı tarafından Basra'ya çekilmesine karar verdiğini belirtti. Daha önce Fransa'nın Nice kentinde demirli olan 82 metre uzunluğundaki “Basra Meltemi” adlı yatın yüzme havuzları, salonları, gizli geçitleri ve füze fırlatma sistemi bulunuyor.


Adını demirli olduğu Irak'ın güneyindeki Basra kentinden alan yat, İran-Irak savaşı sırasında Suudi Arabistan'ın Cidde limanına çekilmişti.


Yat, 2003'te devrilen Saddam Hüseyin'in 2006'da idam edilmesinden sonra Fransa'nın Nice kentinde bir şirket tarafından 23,5 milyon avroya satışa sunulmuş, Irak, Nice Ticaret Mahkemesine başvurarak satışı durdurmuştu.


Sudeley Limited adlı şirket, geminin mülkiyetinin Saddam Hüseyin'in ailesi tarafından Suudi Arabistan Kralına, sonra da şirketin hissedarlarından olan Ürdün Kralı Abdullah'a verildiğini açıklamıştı.


Yatın sahibi olarak gösterilen Ürdün, geçen temmuz ayında yat üzerinde hiçbir hak iddia etmeyeceğini ve yatın mülkiyetinin Irak'a bırakılmasını kabul ettiğini bildirmişti.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.