Sadece 10 araç başvurdu
Ulaştırma Bakanlığı'nın, kara yollarında güvenliğin artırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanması...
Ulaştırma Bakanlığı'nın, kara yollarında güvenliğin artırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanması amacıyla başlattığı 35 yaş üstü kamyon, otobüs, tanker ve çekicilerin trafikten çekilerek imha edilmesi uygulaması için bugüne kadar sadece 10 araç için başvuruda bulunuldu.
Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün, 1972 ve öncesi yıllarda trafiğe çıkan kamyon, otobüs, tanker ve çekicilerin trafikten çekilmesi için hazırladığı uygulama planı, 15 Ocak itibarıyla uygulanmaya başladı.
Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, 15 Ocaktan itibaren, kayıtlı olan 5 bin 981 araçtan sadece 10'unun hurdaya ayrıldığını belirterek, sayının azlığının ülke genelinde devam eden yoğun kış şartlarından kaynaklandığını ifade ettiler.
1 Marttan itibaren 1959-1961 model araçların hurdaya ayrılacağını hatırlatan yetkililer, bu tarihten itibaren sayının artacağını düşündüklerini belirttiler.
Bakanlık yetkilileri, hurdaya ayrılan araç sayısının az olmasının bir diğer nedeninin ise araçların çoğunun vergi borcu olması ve hurdaya ayırmak için ''vergi borcu yoktur'' yazısı istenmesi olduğunu kaydettiler.
Ulaştırma Bakanlığı, bu araçların tekrar kullanılmasını önlemek için MKEK ile protokol imzalamıştı. Protokole göre, kapsama alınan araçların, MKEK Hurdasan tesislerinde ayda yaklaşık 3'er bin adedi, en yaşlı araçlardan başlanılarak imha edilecek.
YAKLAŞIK 60 BİN ARAÇ HURDAYA AYRILACAK
Hurdaya ayrılacak araçlar kategorisinde, yaklaşık 47 bin 278 kamyon, bin 996 tanker, 8 bin 77 otobüs ve 2 bin 91 adet çekici olmak üzere 59 bin 442 araç bulunuyor. Bu araçların hurdaya ayırma işlemlerinin 2009 yılının ilk yarısına kadar tamamlanması öngörülüyor. Araçlar, Hurdasan'ın tesislerinin bulunduğu Kırıkkale, İzmir Aliağa ve İzmit Seymen'deki Hurda Müdürlüklerinde teslim alınarak imha edilecek.
Ulaştırma Bakanlığı, kara yollarında güvenliğin artırılması, rekabet şartlarının düzenlenmesi, nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanması ve çevre kirliliğinin önlenmesi hedefiyle başlatacağı uygulama için yaklaşık 300 milyon YTL kaynak ayırdı. Bu kaynak, hurdaya ayrılacak araç sahiplerine ödenecek.
Bakanlık, araçların tonajlarına ve taşımacılık yetki belgesi olup olmamasına göre ödenecek miktarları belirledi. Buna göre, hurdaya çıkarılacak araçlara 2 bin 400 YTL ile 7 bin 500 YTL arasında ödeme yapılacak.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.