'Sadece TIR şoförlerine vize yok'

'Sadece TIR şoförlerine vize yok'

Almanya İçişleri Bakanlığı, Türk bilim adamları, sporcular, sanatçılar ve uzmanların ülkeye vizesiz girebileceğini öne süren haberleri yalanladı....

Almanya İçişleri Bakanlığı, Türk bilim adamları, sporcular, sanatçılar ve uzmanların ülkeye vizesiz girebileceğini öne süren haberleri yalanladı. Bakanlık, Almanya'nın Hürriyet gazetesinin iddia ettiği gibi sınır polisine Türk bilim adamları, sporcular, sanatçılar ve uzmanların vizesiz ülkeye girişine izin verilmesi için bir genelge göndermediğini açıkladı. Konuyla ilgili Zaman'a açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Stefan Paris, gazetenin haberinde yer alan bilgilerin doğru olmadığını belirterek, otobüs şoförleri, montaj işçileri, ticari amaçlı olarak Almanya'ya giriş yapmak isteyen sporcu ve sanatçıların şu an için vizeden muaf tutulmadıklarını" söyledi. Gazetemize aynı konuda beş maddeden oluşan bir yazı gönderen Paris, sınır polisine hiçbir genelge göndermediklerini kaydederek, "Yürürlükte olan vize kuralları değişmeden geçerliliğini koruyor." dedi.

Avrupa Adalet Divanı kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan Sözcü, Almanya'ya mal taşıyan bir şirkette çalışan Türk kamyon şoförlerine vize muafiyeti getirildiğini, ancak Alman şirketlerine Türkiye'den kiralanacak Türk kamyon şoförleri için mevcut muafiyetin geçerli olmadığının da altını çizdi. Stefan Paris ayrıca, "Alman hükümeti, hizmet almak amacıyla ülkeye gelmek isteyen Türkleri vizeden muaf tutmak için bir zorunluluk görmemektedir." ifadesini de kullandı.

TIR şoförlerinin verdiği hizmeti "aktif hizmet sektörü" olarak kategorize eden Bakanlık, bu meslek grubuna vize muafiyetinin kaldırıldığını, pratikte de vizesiz geçişlerin uygulanmaya devam ettiğini kaydetti. Mayıs ayında İçişleri Bakanlığı'nda "otobüs şoförleri, montaj işçileri ve ticari amaçlı olarak Almanya'ya gelmek isteyen sporcu ve sanatçıların vizeden muaf tutulmalarının kararlaştırıldığını, fakat bunun ne zaman uygulanacağının açık olduğunu, karar sınır kapılarındaki polis birimlerine bildirilmediği için de şimdilik Türk kamyon şoförleri dışında tüm Türk vatandaşlarının vizeye ihtiyacı olduğunun" altını çizdi. Adalet Divanı'nın verdiği kararın 'pasif hizmet sektörünü kapsamadığına işaret eden sözcü, Türkiye ile 1973 yılında imzalanan anlaşmaya atıfta bulunarak Almanya'ya aktif hizmet sunan hangi kişilere vizesiz giriş imkanı verileceğinin ise diğer AB hükümetleri ile görüşüleceğini hatırlattı.

Almanya vizesinde Türkler'e kolaylık

Avrupa Adalet Divanı'nın (EuGH) aldığı karar Almanya'yı, Türk vatandaşlarına uygulanan vize yönetmeliğini yumuşatmaya yönlendirdi. Alman İçişleri Bakanlığı'nın Perşembe günü onayladığına göre, bundan böyle kamyon şoförlerinden vize istenmeyecek. İçişleri Bakanlığı'nın "kendi içinde aldığı" bir kararla diğer profesyonel sürücülere, montaj işçilerine, sporculara ve ticari kaygı güden sanatçılara da artık vize uygulanmaması pek yakında yürürlüğe girecek.

Bakanlığın bildirdiğine göre, Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı karar Avrupa Birliği (AB) kapsamında ne şekilde uygulamaya geçirilebileceği üzerine görüşmeler yapılıyor. Hedefi Almanya olan kamyon şoförleri vizeden muaf tutulsalar bile pratikte "Schengen Vizesi" almak zorunda kalacak. Bunun da sebebi kamyoncuların kara yoluyla Türkiye'den Almanya'ya ulaşmak için başka AB ülkelerinden geçmek zorunda kalmaları. AB ülkeleri bu sorunlara çözüm üretmek üzere kendi aralarında görüşmelerini sürdürüyor.

Avrupa Adalet Divanı, bu yılın Şubat ayında iki Türk kamyon sürücüsünün Alman vize uygulamalarına karşı açtığı davayı haklı bulmuştu. Divan hakimleri, özellikle sürekli tekrarlanan para ve zaman kayıplarından dolayı zorunlu sınırlı vize uygulamasının, kişi ve kuruluşların hizmet sağlama serbestisini ciddi biçimde kısıtladığına kanaat getirmişti.

Avrupa Adalet Divanı, bu yılın Şubat ayında almış olduğu kararı, eski adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ve Türkiye arasında 1963'te imzalanan Ortaklık Anlaşması'nı tamamlar nitelikte olan ve 1.1.1973 tarihinde yürürlüğe giren Katma Protokol'ün içeriğiyle gerekçelendiriyor.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Harun Gümrükçü, 19 Şubat 2009 tarihinde alınan çıkan kararın vizenin yanı sıra daha bir çok hakkı beraberinde getirdiğini ifade ederek "Avrupa Komisyonu bu hakkın nasıl yorumlanacağını ve uygulanacağını başta Türk ve Avrupa kamuoyu ile paylaşmalı. Çünkü Avrupa hukukunu uygulatma onun görevi" dedi.

Hamburg'da Alman Sendikalar Birliği (DGB) Hamburg Göçmenler Sorumlusu Hüseyin Yılmaz ile bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Harun Gümrükçü Almanya'nın olayı sadece vize olarak gördüğünü kaydederek "Alman İçişleri kararı sadece vizenin kötüleştirilmesi olarak görüyor ve işadamları, bilim adamları ve sanatçılar için vizenin kalktığını söylüyor. Bu görüş eksik görüş. Bu karar vizenin yanı sıra 1965 yılından bu yana kötüleştirilen tüm yabancılar kanununu kapsıyor. Bunun böyle olduğunu Almanya ve Hollanda'da akademisyenler de destekliyor'' dedi.

1995 yılında 'Türklerin Avrupa'daki Hakları' adı altında Türkiye Çalışma Bakanlığından yetkililerinde katıldığı ve Almanca, İngilizce, Fransızca ve Türkçe dillerinde 144 sayfalık bir rapor hazırlandığını belirten Gümrükçü "Bu rapor Türk kamuoyu ile paylaşılmadı'' diyerek başta Türk medyası olmak üzere konunun devamlı muhatabına sorulması gerektiğini ifade etti.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum