Şampiyonluk holding modeli ile

Şampiyonluk holding modeli ile

Voleybolun bir numaralı spor olduğu Polonya'nın Jastrzebski Wegiel SA takımını yenerek Avrupa Challenge Cup'ta şampiyonluğa ulaşan Arkas Spor, erkeklerde...

Voleybolun bir numaralı spor olduğu Polonya'nın Jastrzebski Wegiel SA takımını yenerek Avrupa Challenge Cup'ta şampiyonluğa ulaşan Arkas Spor, erkeklerde Türk voleybolunun en büyük başarısına imza attı.

Türkiye'de voleybolda bayanlar erkeklerden daha başarılı. Zira Eczacıbaşı Bayan Takımı Avrupa Konfederasyon Kupası, Vakıfbank Güneş Sigorta da Avrupa Top Teams Kupası şampiyonluğu yaşadı. Milli takım düzeyinde ise bayanlar 2003'te Avrupa ikincisi oldu. Erkekler de ise en büyük başarıyı Arkas elde etti. Bu başarı erkek voleybolu için bir milat.

Türk denizcilik sektörünün en büyüklerinden biri olan Arkas Ailesi'nin sahibi olduğu takımın 10 yılı bile bulmayan mazisine bir Avrupa şampiyonluğu sığdırmasındaki en büyük etmen kurumsallaşmayı laftan çıkartıp fiiliyata dökmesi oldu.

Lucien Arkas'tan takım kaptanı Gökhan Öner'e kadar herkes "Başarınızı neye borçlusunuz" diye sorduğumuzda, ağız birliği etmişçesine, aynı cevabı veriyor: "Kurumsallaşma..."

Arkas Holding CEO'su Önder Türkkanı, genel olarak şirketlerinde uyguladıkları modeli Arkas Spor'da da hayata geçirdiklerini vurguluyor: "Altyapıya yatırım, teknik heyet ve kulüp yönetiminde istikrarı yakaldık."

 

İzmirliler de sahip çıktı

Arkas Spor Menejeri Yaşar Ergün de kulüpte herkesin kendi işini yaptığını söylüyor: "Örnekse ben spor koordinatörüyüm. Takımın gidişatından organizasyonuna, oyuncunun parasından sigortasına kadar ben sorumluyum. Doktorumuz sağlık kurumundan sorumludur ve onun 'oynamayacak' dediği sporcu asla sahaya çıkartılmaz. Eskiden böyle değildi. Basın sözcüsünden habersiz kimse konuşmaz. Satın alma da keza kendi işini yapar. Lucien Arkas, takıma yönelik bir konuşma yapacağı zaman bibe bize danışır. Yani bizde kimse kimsenin işine karışmıyor."

Arkas Spor Kulübü Başkanı Lucien Arkas ise başarılarında sevgi ve saygının da çok önemli bir yeri olduğunu kaydediyor. Arkas, İzmirlilerin desteğini de unutmuyor: "İzmirliler tek bir takım etrafında birleştiler, Arkas'ı kendi takımları olarak görüyor ve sahip çıkıyorlar. Voleybol erkeklerde Türkiye'de ilk defa kazanılan Avrupa Şampiyonluğu İzmir'in başarısıdır. Arkas Spor zaten İzmirliler için kuruldu, formasında da 'Arkas İzmir' yazar. Her zaman İzmir'in başarısı olduk. Bu değişmez ancak bugün itibarıyla aynı zamanda Türkiye'nin de başarısıyız."

Lucien Arkas, Arkas Spor'un bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu hatırlatarak, kriz zamanında bile takımı yarı yolda bırakmadıklarının altını çiziyor: "Kısıntı yapılacaksa başka alanlardan yapılır. Biz bu fikirle yola devam ediyoruz. Kulübümüzü kurduk arkasından tesislerimizi faaliyete geçirdik."

 

 

Altyapıya 3 milyon dolar

 

Arkas Spor'un Avrupa'da şampiyonluğa giden yolda altyapı yatırımları büyük katkı sağladı.

Önder Türkkanı, Arkas Spor Tesisleri'ne 3 milyon doların üzerinde bir harcama yaptıklarını belirterek, bunun da voleybola nasıl baktıklarının somut bir göstergesi olduğunu kaydediyor.

"Neden futbol değil de voleybol?" sorusuna ise Türkkanı, şu yanıtı veriyor: "Futbola açıkçası gerekenin üzerinde zaten destek var. Voleybol ise hak etmediği bir yerde; kenarda. Bizim için bu bir sosyal sorumluluk. Çünkü biz şampiyon olduk diye kimse bize birer konteyner daha yüklemeyecek. Biz yığınlara iş yapmıyoruz, müşterimiz belli."

Türkkanı, Arkas'ın desteğinin yanısıra kulübün kendi kaynaklarını da oluşturması için çalıştıklarını belirterek, "Ürün satışı ve tesislerimizin dışarıya bedel karşılığı hizmet vermesi için de çalışıyoruz" diyor.

 

Bayanlar daha çok kazanıyor

Erkek voleybolunda en iyi parayı yabancılar kazanıyor ama bu rakam yıllık en fazla 200 bin euroyu buluyor. Buna mukabil, bayan voleybolcularda bu rakam 350-400 bin euroları buluyor.

Arkas Spor Menejeri Ergün, voleybolda Şampiyonlar Ligi'ni kazanmak için 10 milyon dolarlık bir bütçe gerektiğini söylüyor. Türkiye liginde şampiyonluk mücadelesi için ise 5 milyon dolarlık bir bütçenin yeterli. Bu yıl Avrupa'nın 3 numaralı kupasını kazanan Arkas Spor'un bütçesi ise 4.5 milyon dolar civarında.

Aroma Voleybol Erkekler Ligi'nde şampiyonluk mücadelesi veren Arkas Spor, mutlu sona ulaşırsa Avrupa'da yelkenlerini 1 numaralı kupa için açacak. Arkas Spor Kulübü Asbaşkanı Bernard Arkas da sezon başında 3 kupa hedefi koyduklarını belirterek, "Zor bir hedef koymuştuk, hedefimize ulaşmanın keyfini yaşıyoruz. Teledünya Türkiye Kupası ardından Challenge Cup ile ikincisini aldık. Sıra lig şampiyonluğunda" diyor.



Şampiyonluk sürpriz değil

Arkas Spor kaptanı Gökhan Öner, yakaladıkları Avrupa şampiyonluğunun esasen bir sürpriz olmadığını belirterek, "Belki biraz erken geldi ama kesinlikle beklenen bir sonuçtu. Hem İzmir, hem de Arkas olarak çok istenen bir kupayı aldık. Tarihimizde yok.

Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu için ise bir zaman koymuyoruz ama hedefimiz orası" diye konuşuyor. Finalde Polonyalı bir rakibi yenmelerinin çok önemli bir olay olduğunu kaydeden Öner, "Voleybolun 1 numaralı bir spor olduğu ülkeden söz ediyoruz. Orada maçlar 5-10 bin kişiye oynanıyor. Sponsor destekleri büyük. Biz böyle; ciddi bir kulübü yendik. Bu başarımız Milli Erkek Voleybol Takımı için de bir öngiriş oldu" diyor.

Eylülde İzmir'de Avrupa Voleybol Şampiyonası finalleri oynanacak ve Türkiye erkeklerde ikinci kez finallerde yer alacak.

 

 

ARKAS SPOR KULÜBÜ


1999-2000 sezonunda 2. voleybol liginde mücadele eden Körfez Spor Kulübü, 2001'de Saint Joseph ve 2003'te de Arkas Saint Joseph adını aldı.

2005'ten itibaren ise kulüp yola Arkas Spor Kulübü adıyla devam etti.

2005-2006 ve 2006-2007 sezonlarında Türkiye Şampiyonu olan kulüp bu yıl da Avrupa Challenge Cup şampiyonu oldu. Kulüp, 9 yılda yıldız ve gençler kategorisinde de bir çok Türkiye şampiyonlukları elde etti.

Kulübün bayan voleybol takımı ise 3. ligde mücadele ediyor.

Kulüp voleybolun yanı sıra yelken ve briç dallarında da faaliyet gösteriyor.

 

Voleybolu marka yapacağız


Voleybol Federasyonu Başkanı Erol Ünal Karabıyık, Arkas'ın başarısının erkek voleybolu açısından çok önemli olduğunu söylüyor: "Türkiye erkeklerde dünyada 40. sıralarda. Bayanlarda ise ilk 10'da. Özellikle bayan millilerin 2003'te Avrupa finali oynaması gençlerin ilgisini çekti. Ancak erkeklerde futbol daha baskın olduğu için ilgi bayanlardaki kadar değil."

Bayan voleybolunun kurumsallaşmada daha ileri olduğunu kaydeden Karabıyık, eylüldeki Avrupa Şampiyonası'nde hedeflerinin final olduğunu da vurguluyor.

Türkiye geçen yıl ise 15. olmuştu. Federasyon olarak hedeflerinin voleybolun marka değerini yükseltmek olduğunu söyleyen Karabıyık, "En büyük gelir kaynağımız GSGM. Geçen yıl kurumdan 2.7 milyon lira ödenek ayrıldı. Bu yıl ise 3.5 milyon lira. 1. ligin yanısıra 2. ve 3. lig maçları da televizyondan yayınlanıyor ama bir gelir yok" diyor.

Aroma'nın bütün voleybol liglerine sponsor olduğunu hatırlatan Karabıyık, "Şampiyon takım 50 bin lira alırken, lig katılımcıları da 10'ar bin lira alıyor. 2005'te yönetimi aldığımızda bütçemiz 3 milyon liraydı ve borcumuz vardı. Bugün hiç borcumuz yok ve kasamızda 13-14 milyon liramız var. Voleybolun marka değeri son yıllarda yükseldi" diyor.


Kenan BAŞARAN - REFERANS

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.