Sanayiciler kapasiteyi artırıyor

Sanayiciler kapasiteyi artırıyor

İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı nisanda, Kasım 2008'den sonra gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 66,8'i buldu. Ekonomistler sanayi üretimindeki...

İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı nisanda, Kasım 2008'den sonra gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 66,8'i buldu. Ekonomistler sanayi üretimindeki düşüş eğiliminin mart ayında sona erdiğini ve yakın gelecekte ekonomideki küçülme ivmesinin yavaşlamaya devam edebileceğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kapasite kullanımı mart ayındaki yüzde 64,7'ye göre 2,1 puan yükselirken, bir önceki yıl aynı döneme göre 14,9 puan düştü. Kapasite kullanımı geçen şubat ayında tarihî en düşük seviyesi olan yüzde 63,8 olmuş, kasımda ise yüzde 72,9 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK, nisan ayı için Aylık İmalat Sanayii Eğilimi Anketi'ne cevap veren 4 bin 936 işyerinden derlenen analiz sonuçlarını yayımladı. Buna göre, devlet sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 64,8, özel sektörde yüzde 66,8 oldu. 2008 yılı Nisan ayında, kapasite kullanımı özel sektörde yüzde 80,4, devlet sektöründe yüzde 91,2 düzeyindeydi. İmalat sanayiinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite kullanımı en düşük sektör yüzde 45 ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. Bunu, yüzde 58,2 ile kok kömür rafineri edilmiş petrol ürünleri imalatı, yüzde 58,4 ile taşıt araçları ve karoseri imalatı izledi. Nisanda kapasite kullanım oranları, gıda ve içecek imalatında yüzde 67,7, tekstil ürünlerinde yüzde 70,7, giyim eşyasında yüzde 74, kâğıtta yüzde 77,3, kimyasal madde ürünlerinde yüzde 69,7 oldu. Nisan ayında, işyerlerinin, tam kapasiteyle çalışmamasının sebepleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. İşyerlerinde geçen ay üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 8,5 arttı. Mayısta üretim miktarının yüzde 9 artacağı öngörülüyor.

Fortis Bank ekonomisti Erkin Işık, sanayi üretimindeki artış ve kapasite kullanımındaki yükselişin mamul mal stoklarının tükenmesiyle ilgili olduğunu söyledi. JPMorgan ekonomisti Yarkın Cebeci de beklentilerin üzerinde gerçekleşen iç talep seviyesinin, stokların bir miktar azalmasına olumlu yansıdığını belirterek, yakın gelecekte de büyüme beklentilerinin oluşabileceğine işaret etti. Finansbank Başekonomisti İnan Demir ise, "Önümüzdeki aylarda da küçülme ivmesinin yavaşlamaya devam etmesini bekliyoruz, fakat büyümeye dönüş zaman alacak. Sanayi üretiminde pozitif büyüme oranlarını görebilmek için yılın son aylarını beklememiz gerekecek. IMF anlaşmasının güven artırıcı etkisi olacaktır." dedi.

'Haziranda toparlanma başlar, son 3 ayda büyürüz'

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Burhan Göklemez, yılın ikinci çeyreğinden itibaren ekonomide sınırlı bir toparlanmanın başlayabileceğini, son çeyrekte de büyümede tekrar pozitif rakamlara geçilebileceğini söyledi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin düzenlediği II. Uluslararası İstanbul Moda, Tekstil, Hazır Giyim Konferansı ve Sergisi'nin açılışında konuşan Göklemez, öncü göstergelerin gelecek üç aya ilişkin sipariş beklentilerinde görece iyileşmeye ve ihracat performansında yılın ikinci çeyreğinden itibaren sınırlı bir toparlanmaya işaret ettiğini kaydetti. Göklemez, bununla birlikte önümüzdeki dönemde dış finansmana erişim imkanlarının bir müddet daha sınırlı kalacağı, iktisadi birimlerin temkinli davranışlarını devam ettireceği ve kısa vadede toplam talepte belirgin bir ivmelenme yaşanmayacağının öngörüldüğünü kaydetti.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.