Sanayide dip, 'gizli zirve' yaptırdı
Sanayide önceki gün açıklanan ocak ayı sanayi üretimindeki yüzde 21.3'lük daralmadan sonra şubat ayında kapasite kullanım oranındaki 15.5 puanlık azalma,...
Sanayide önceki gün açıklanan ocak ayı sanayi üretimindeki yüzde 21.3'lük daralmadan sonra şubat ayında kapasite kullanım oranındaki 15.5 puanlık azalma, ekonominin lokomotifi sanayide alarm zilleri çaldırıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ekonominin kanaat önderlerini dün İstanbul'da gözlerden uzak bir yerde toplayarak, sıkıntıları dinledi, çözüm önerilerini aldı. İkitelli'deki Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Ölçüler ve Ayar Laboratuvarı binasında gerçekleştirilen zirvede, ekonominin düzlüğe çıkması için neler yapılması gerektiği konuşuldu. Toplantıya TÜSİAD'dan Tuncay Özilhan, Ferit Şahenk ve Ali Zafer Yavan, MÜSİAD Başkanı Cihat Vardan, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Türkiye Bankalar Birliği'nden Varol Civil, TOBB adına İbrahim Çağlar ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi katıldı.
İHTİSAS MAHKEMESİ
İHTİSAS MAHKEMESİ
Zirvede konuşulanlar arasında döviz kuru, ihracatçı destekleme paketleri, teminatlarda kolaylık sağlama ve ihtisas mahkemelerinin kurulması vardı. Devletin teminatlar konusunda elini taşın altına koymasının gerektiği de diğer bir gündem maddesiydi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Bakan Çağlayan'a fikirlerini ilettiklerini dile getirerek, "İhracatçılar için 1 milyar dolar KOSGEB kaynaklı bir kredi talep etmiştik. Bu 1 milyar dolar 1 ay kadar kısa bir sürede verildi. Bugün de 5 bin 700 küsur firma başvurmuş ve yaklaşık 1 milyar dolara yakın bir talep olmuş. Yani ne kadar ihtiyacımızın olduğunu ispatlamış olduk. Biz burada ihracatçılarımız için yeni ne ilave yapabiliriz bunu da gündeme getirdik.
ÇAĞLAR: FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPILDI
ÇAĞLAR: FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPILDI
Özellikle istihdamla ilgili kısa çalışma ödeneğiyle firmaların daha hızlı ve kolay kullanabilmesi adına bürokrasinin azaltılması konularını gündeme getirdik" dedi. Büyükekşi, kredi garanti fonunun tekrar gündeme getirilmesinin gerekliliğini finans kesimi temsilcileriyle görüştüklerini dile getirerek, finans kesiminin de kredi garanti fonunu desteklediğini belirtti. İstanbul Ticaret Odası'nın yeni Meclis Başkanı İbrahim Çağlar da TOBB adına toplantıya katılanlar arasındaydı. Çağlar, bu tür toplantıların rutin olarak yapıldığını ve karşılıklı fikir alışverişi yapıldığını dile getirdi.
İmalat sanayisinde kapasite kullanımı, şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre 15.5 puan azalarak, yüzde 63.8 seviyesine geriledi. Bu oran, tarihi düşük seviye olan ocak ayı ile aynı seviyeyi işaret ediyor. Öbür taraftan Şubat ayı verisinin bir önceki ayla aynı seviyede kalması, kapasite kullanımındaki gerilemenin durduğu şeklinde umut yarattı. Ancak uzmanlar, ihracattaki düşüş görülmeden sanayi üretimi dip seviyesini gördü' demek için erken olduğu görüşünü dile getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), imalat sanayinde eğilimler anketi Şubat ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Şubat ayında imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 86.2, özel sektörde yüzde 63.6 oldu. 2008 yılının aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 84,1, özel sektörde yüzde 78,7 olarak belirlenmişti.
TÜTÜN ÜRETİMİ TAM GAZ
İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 44.1 kapasite kullanımı ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. Bunu, yüzde 47.5 kapasite kullanımıyla taşıt araçları ve karoseri imalatı izledi. Kapasite kullanımı gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 66.3, tütün ürünleri imalatı yüzde 81.4, tekstil ürünleri imalatı yüzde 66.5, giyim eşyası imalatı yüzde 74.2 oldu. Şubat ayında, işyerlerinin, tam kapasiteyle çalışmamasının nedenleri arasında yüzde 49.8 ile talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. Dış pazarda talep yetersizliği yüzde 28.9 etkili oldu.
SABAH
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.