Scania'dan 15. yılda 15000 araç
Türkiye pazarına girdiği 1994 yılından bu yana olumlu bir satış grafiği çizen ve son 6 yılın en çok satan ithal ağır ticari aracı olma başarısını...
Türkiye pazarına girdiği 1994 yılından bu yana olumlu bir satış grafiği çizen ve son 6 yılın en çok satan ithal ağır ticari aracı olma başarısını gösteren Scania, Doğuş Otomotiv distribütörlüğünde 15 bininci aracını törenle teslim etti.
Doğuş Otomotiv Üst Yöneticisi (CEO) Ali Bilaloğlu, 15. yıllarında 15 bininci aracı teslim etmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek,
''Scania, 1994 yılında girdiği Türkiye pazarında satış grafiğini sürekli artırarak 15 yıl içerisinde 15 bin rakamına ulaştı. 2006 yılında 10 bininci Scania'yı teslim etmemizin üzerinden 3 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen 15 bininci Scania'yı teslim etme başarısını yaşıyoruz. Türkiye, Avrupa'nın en genç filosuna sahip ülkesi olurken, Scania'nın ithal ağır ticari araç pazarında ulaştığı yüzde 27'lik pazar payı ile bu payeye büyük katkıda bulunmaktadır'' diye konuştu.
Bilaloğlu, konuşmasında piyasayı da değerlendirdi. 2010 yılında, 16 ton ve üzeri ağır ticari araç pazarında yüzde 10-15 gibi bir büyüme beklediklerini bildiren Bilaloğlu, ağır vasıta sektörünün bu yıl en çok daralan sektör olduğunu dile getirerek, binek araç sektörü büyürken, ağır ticari araç pazarının yüzde 50 oranında daraldığını kaydetti.
2009 yılı için 16 ton ve üzeri ağır ticari araç pazarının 10 bin adet civarında olacağını belirten Bilaloğlu, ithal ağır ticari araç pazarının da çok daraldığını, ancak Scania markalarının ise pazar payını yüzde 7 olarak koruduğunu ifade etti.
Bilaloğlu, 2010 yılı için hükümetin yüzde 3,5'luk bir büyüme öngördüğünü anımsatarak, şunları söyledi:
''2010 yılında, 16 ton ve üzeri ağır ticari araç pazarında yüzde 10-15 gibi bir büyüme bekliyoruz. Yani 11 bin, 11 bin 500 civarında toplam pazar beklentimiz var. Yine Scania markamızda pazar payımızı koruyacağımızı düşünüyoruz.
Ağır ticari araçlarda hurda indiriminin faydalı olması nasıl çıkacağına bağlı bir durum. Şu an 20 yaş üzerindeki araçların payı Türkiye'de yüzde 50'nin üzerinde. Hurda indiriminin trafik güvenliği ve çevre koruması açısından yapılması şart. Çünkü bunların motorları çok fazla karbondioksit salımı yapıyor. Güvenlik unsurları artık hiç çağdaş değil. Onun için bunların yapılmasını şart diye görüyorum. Sektörün canlanıp canlanmaması bunun metoduna bağlı. O yüzden genelde tabii ki beklenti, hurdaya çıkan araçların yenilenmesidir. Bunun teknik detayına bakmadan yorum yapmak çok doğru olmaz.''
“Ağır vasıta için 2010 yılı daha iyi olacak”
Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü Tolga Senyücel de, ağır vasıta sektörünün, ekonomiye paralel bir sektör olduğu için daralmadan etkilendiğini belirtti.
Senyücel, Scania olarak bu yılki satışlardan memnun olduklarını vurgulayarak, öngörülerinin 2010 yılında, ağır vasıta araç pazarının bu yıldan daha iyi olacağı yönünde olduğunu anlattı.
2010 yılında, bu yıl sattıkları araç adetlerinin yüzde 10-15 daha fazlasını satmayı planladıklarını ifade eden Senyücel, bu yılı 800 adetler civarında kapatacaklarını, 2010 yılında ise 900 küsur adetlere ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Senyücel, ağır ticari araçların, yatırım araçları olduğuna dikkati çekerek, yatırımların ilerlemesinin ve ekonominin büyümesinin ağır ticari araçlara olan talebi de artıracağını ifade etti.
Ticari araçlardaki ÖTV indiriminin beklenen etkiyi yaratamadığının altını çizen Senyücel, ''Hurda indirimi ancak uzun vadeli bir proje. Ekonominin de buna paralel ilerlemesi ve büyümesi gerekiyor. Sadece hurda indirimi tek başına bir etki yaratmayacaktır. Dolayısıyla buna uzun vadeli bir proje olarak bakmak lazım. Her zaman hurda indirimi faydalıdır. Hem ülke ekonomisine katkısı olur ama buna kısa vadeli değil uzun vadeli bakmak lazım. Tek başına da hurda indiriminin çok faydası olacağını düşünmüyorum'' diye konuştu.
Senyücel, Scania'nın 15 yılda satış grafiğinin sürekli yukarı çıktığını kaydederek, 300'lü rakamlarla başladıkları 15 yıllık maceralarında Scania'nın satış rakamlarının olumlu bir yükseliş göstererek arttığını kaydetti.
Tolga Senyücel, ''2009 yılında tüm dünyayı etkileyen ekonomik dalgalanmalar nedeniyle tüm sektörlerde azalma yaşanırken, Scania pazar payını korumayı başarmış, hatta ithal ağır ticari araç pazarındaki payını artırma başarısı göstermiştir. Bunda en büyük etken, sürekli geliştirilen üstün teknolojiye sahip, düşük işletme maliyetli, konforlu Scania araçlarımız ve ülke geneline yayılmış 21 adet yetkili servis noktamızın her zaman müşterilerimizin adeta bir çözüm ortağı haline gelmiş olmasıdır'' dedi.
Konuşmaların ardından Doğuş Otomotiv Üst Yöneticisi (CEO) Ali Bilaloğlu, 15 bininci aracın anahtarını Özkardeşler İnşaat şirketi adına Şakir Alataş'a teslim etti.
BUS&TRUCK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.