Şehir Hatları'nın yeni akıllı yüzer iskelesi suya indirildi
İstanbul’un simgesi haline gelen Şehir Hatları Vapurları, Karaköy’de hizmete alınacak yeni akıllı yüzer iskelesine kavuşuyor.
Şiddetli lodos nedeniyle 2008 yılında sulara gömülen Karaköy İskelesinin yerine yapılan 2 bin 236 metrekarelik akıllı yüzer iskelesi Tuzla’da inşa edildiği tersanede suya indirildi. Nisan ayında İstanbullulara hizmet vermeye başlayacak iskele çok amaçlı salonu ve sosyal donatı alanları ve engelli erişimiyle Karaköy üzerinden deniz ulaşımının daha rahat kullanılmasını sağlayacak.
Çelik konstrüksiyon olarak inşa edilen yeni yüzer iskele de gemi sacı ve gemi üretiminde kullanılan profiller kullanıldı. İskele de 22 adet balast tankı, pis su, tatlı su ve sinite tankları mevcut. İç aksam çalışmaları devam eden yüzer iskele Karaköy’e götürülmek üzere Tuzla’da inşa edildiği tersanede denize indirildi.
2 AY SONRA HİZMETE AÇILACAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, yüzde yüz yerli üretimle inşa edilen Şehir Hatlarının yeni iskelesi yaklaşık 2 ay sonra İstanbulluların hizmetine sunulacak. Deniz üzerinde yüzer olarak tasarlanan iskele 81 metre boyunda, 27.6 metre eninde 3.5 metre yüksekliği bulunan yeni yüzer iskelenin ana güverteden çatıya olan yüksekliği 7.5 metre. Yaklaşık 2 bin ton ağırlığındaki iskele, toplamda 2 bin 236 metrekarelik bir alanı kapsıyor.İskele, sancak ve deniz tarafındaki alınlık tarafından aynı anda 3 vapur yanaşarak yolcu indirip, bindirebilecek.
İSKELE MODERN BİR ŞEKİLDE İNŞA EDİLDİ
İskelenin elektrik sistemi 2 adet güçlü jeneratör sistemi ile beslenecek. Otomatik paralelleme sistemi ile devreye alınacak. Yeni iskelenin çatısı titanyum kaplama olacak, dış cephesi alüminyum kompozit levhalarla kaplanacak. Mart ayı başlarında römorkörler eşliğine hizmet vereceği Karaköy’deki yerine çekilecek yüzer iskele hizmet vereceği alana bağlanacak.
Kadıköy ve Üsküdar seferlerinin yapıldığı Karaköy İskelesi, 2008 yılı Kasım ayında şiddetli lodos nedeniyle yan yatıp batmıştı. 1984 İstinye Tersanesinde yapımı olan eski iskelenin alanı 1944 metrekare, 16 adet sac dubanın üzerinde yer almaktaydı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.