1.1 milyon şoföre vergi muafiyeti yolda

Vergi muafiyeti sayesinde meslek odalarına kayıtlı olmayan şoförlerin önündeki yurtdışında çalışma gibi engeller kalkmış olacak.

Şoförlüğü meslek edinmiş yaklaşık 1.1 milyon kişinin, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkar Kanunu’ndaki vergi mükellefiyeti şartından muaf olması için çalışmalara başlandı. Konu Özgecan Aslan cinayetinde de gündeme gelmişti. 2005’te çıkarılan yasayla sadece üzerine kayıtlı aracı bulunan şoförler vergi mükellefi olup meslek odalarına kayıt yaptırabiliyor. Bu şartın dışındaki şoförler ise direksiyonuna geçtikleri aracın çalışanı olarak kabul ediliyor. Vergi muafiyeti sayesinde meslek odalarına kayıtlı olmayan şoförlerin önündeki engel kalkmış olacak.

Düzenlemenin hayata geçmesiyle şoförlük mesleğinin daha etkili bir denetime ve eğitime tabi tutulacağı değerlendirmelerinde bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, vergi mükellefiyeti şartının şoför esnafı için yarattığı olumsuzluklara değindi. Sorunun uzun zamandır var olduğunu aktaran Palandöken, meslekle ilgili ortaya çıkan sorunların, şoförlerin meslek odalarına kayıtlı olmamasından kaynaklı olduğunu ifade etti. Şoför esnafının yasal handikaplara maruz kaldığını anlatan Palandöken, bu meslek erbabının eski 507 sayılı kanundaki gibi vergiden muaf olmasının şart olduğunu kaydetti. Şoförlerin odalara kayıt olması gerektiğini yıllardır dile getirdiklerini ifade eden Palandöken, kayıt altına almanın can ve mal güvenliği sorunlarını da ortadan kaldıracağını kaydetti. Palandöken, “Kayıtlı olmama durumu hem yolcunun hem de şoförün güvenliği için çok önemli. Malesef taşıma araçlarında yaşanan acı hadiseler bunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bunun yanında şoför ailelerinin de sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanabilmesi için de düzenlemelerin acilen hayata geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

YURTDIŞINA TRANSFERİN ÖNÜ AÇILIYOR
Bu arada odalara kayıtlı olmadığı için mesleki eğitimlerden mahrum kalan ve mesleki yeterlilik belgesi alamayan şoförler, vergi muafiyetiyle ilgili düzenlemelerin yapılması halinde yurtdışında da çalışabilecek. Türk şoförlerin donanımları sayesinde yurtdışındaki şirketlerin dikkatini çektiğini söyleyen Palandöken, ancak meslek odasına kayıtlı olmadığı için şoförlerin akredite olamadıklarının altını çizdi. Palandöken’e göre, düzenlemeler hayata geçerse yabancı firmalarda TIR, otobüs ve kamyon şoförü olarak çalışan Türk şoförlerin sayısı artacak. Konuyla ilgili uzun zamandır çalıştıklarını belirten Palandöken, en son Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı 4’üncü Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’nda sorunun dile getirildiğini hatırlattı. Şuranın ardından düzenlemelerle ilgili bakanlıkların alt çalışmalar yaptığı bilgisini veren Palandöken, vergi muafiyeti değişikliğinin 7 Haziran’daki genel seçimden önce hayata geçebileceğini söyledi.

KAYITTAN DÜŞEN ÇOK, KAYDOLAN YOK!
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞÖF) verilerine göre, şu an 700 şoför odasına kayıtlı yaklaşık 750 bin kişi bulunuyor. Yaklaşık 1.1 milyon şoförün de kayıtlı olmadan çalıştığı tahmin ediliyor. Yasaya göre, odaya kayıtlı bir şoförün 6 ay boyunca vergisini ödemediği takdirde, otomatik olarak ticari sicil kaydı siliniyor. Gümrük Bakanlığı verileri ise tescil ve terkin farkına göre mart ayında en fazla azalış gösteren mesleğin şoförlük olduğunu ortaya koydu. Tescilterkin farkı Mart 2015’te -142 oldu. Geçen yılın da aynı döneminde bu meslek erbabının sayısının bu seviyelerde düşmesi dikkat çekti. TŞÖF’e göre bu düşüşlerin altında yine vergi mükellefiyeti şartı yatıyor.

(Dünya)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı