Özgecan Aslan’ın öldürülmesi, minibüs şoförlüğü yapan kişilerin taşıması gereken nitelikleri de gündeme getirdi. Avrupa ve Amerika’da toplu taşıma şoförleri sık sık eğitimden geçen ve belli standartlara sahipken, Türkiye’de hiç bir kriteri bulunmaması tartışma yarattı. TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “1.7 milyon şoför var. Bunun 600 bini kayıtlı 1.1 milyon kişinin ise adı bile bilinmiyor” dedi.
ÜNİVERSİTE öğrencisi Özgecan Aslan’ın öldürülmesi, toplu taşıma sektöründe çalışan kişilerin sahip olması gereken kriterleri de gündeme getirdi. Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde toplu taşıma sektöründe çalışan şoförler belli periyodlar halinde eğitimlerden ve psikoloji testlerden geçerken, Türkiye’de sadece ehliyet ve SRC belgesi yeterli oluyor. Türkiye’de birçok şoförün bu işi ek iş olarak yaptığını belirten Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Şoför olma kriteri yok. Ehliyeti ve SRC belgesini (Ticari araç kullanıcılarının alması gereken belge) alan şoförlük yapıyor. Düzenli bir eğitim ve sağlık incelemesi bulunmuyor” dedi.
600 BİNİ KAYITLI
Türkiye’de 1.7 milyon kişinin özel halk otobüsü, minibüs ve taksi şoförlüğü yaptığını belirten Apaydın, şunları söyledi: “Bu şoförlerin 600 bini odamıza kayıtlı. Çünkü bunlar mal sahibi ve vergi mükellefi. Geri kalan 1.1 milyon kişi ise gündelik çalışan şoförler. Biz bu durumun önüne geçmek için daha önce birçok çalışma yaptık. Ancak sonuç alamadık. Bu gündelik çalışan şoförlerin kayıt altına alınması ve şoför kriterlerinin belirlenmesi gerekiyor. Bu işin hiç bir kriteri yok. Kim boştaysa şoförlük yapıyor. Bu iş böyle devam edemez.”
YOLCUYA PANİK BUTONU
“Bu olayın yakın takipçisi olacağız” diyen Apaydın, şöyle devam etti: “Bir daha bu tür olayların yaşanmaması için gerekli tüm girişimlere başladık. Taksici cinayetlerinin önüne geçmek için yapılan panik butonu gibi çalışmaların minibüs ve otobüslerde de yolcular için yapılması gerekir. Yetkililer ile önümüzdeki günlerde bir dizi çalışmalar yürüteceğiz. Yetkili makamlarla birlikte yapacağımız çalışmalar sonucu belirlenecek müeyyidelerin uygulanmasında her türlü desteği vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Bu tür olayların tekrar vuku bulmaması için emniyet, jandarma ve tüm makamlarla geniş kapsamlı bir çalışma yapmak lazım. Bir de bu olayların önüne geçmek için yaptırım yetkisi konusu mutlaka masaya yatırılmalı.”
ARA SIRA ŞOFÖRLÜK YAPIYORMUŞ
TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) olarak bu insanlık dışı cinayeti şiddet ve nefretle kınadıklarını vurgulayan Apaydın, “Kızımızın kederli ailesine sabırlar diliyoruz. Bu hunharca cinayeti işleyen kişinin insan olamayacağına inanıyoruz. Federasyon olarak günlerdir olayın acısı ile yaptığımız araştırmalarda cinayeti işleyen kişinin şoförlüğü meslek edinmediğini ara sıra şoför olarak çalıştığını tespit ettik. Artık bu konuda acil önlemler alınacak. Her önüne gelen şoförlük yapmamalı” dedi.
MİNİBÜS ŞOFÖRLÜĞÜ NASIL TANIMLANIYOR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından “minibüs şoförü” için hazırlanan ulusal meslek standardı bir süre önce Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlandı. Ancak kanundaki boşluklar nedeniyle henüz uygulamaya geçmedi. Meslek standardına göre, minibüs şoförlerinden beklenen bazı tutum ve davranışlar ise şöyle:
* Acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin olmak
* Beraber çalıştığı kişilerle işe göre koordinasyon sağlamak ve uyumlu hareket etmek
* Çalışma arkadaşlarına doğru ve zamanında bilgi aktarmak
* Değişime açık olmak ve değişen koşullara uyum sağlamak
* İletişim kurduğu kişilere karşı güler yüzlü, nazik ve hoşgörülü davranmak
* İnsan ilişkilerine özen göstermek
* İş disiplinine sahip olmak
* İş süreçlerinde mesleki oda/kuruluşun belirlediği ilke, değer ve kurallara uygun davranmak
* Kendisinin ve diğer kişilerin güvenliğini gözetmek
* Risk faktörleri konusunda duyarlı olmak
* Sorumluluklarını bilmek zamanında yerine getirmek
* Tehlike durumlarında ilgilileri bilgilendirmek
Ceyhun KUBURLU - HÜRRİYET
LOJİPORT