Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türk hükümetinin, Irak ile ilgili aldığı kararı olumlu bulduğunu belirterek, ''Irak, ticarette bölgemiz için çok önemli, ama bizim için ilk önce ülkemiz gelir. 1-2 sene Irak'a ihracat yapmasak da olur'' dedi.
Çıkmaz, Irak milli petrol şirketi SOMO'nun yazısının ardından, Türkiye'den Irak'a petrol sevkıyatının durdurulması kararını olumlu bulduğunu vurgulayarak, ''Türk hükümetinin, sayın Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in aldığı kararları olumlu buluyorum. Destekliyorum'' diye konuştu.
GAİB'in 2006 yılında gerçekleştirdiği 2.2 milyar dolarlık ihracatın 573 milyon dolarlık bölümünü Irak'a yaptığına dikkat çeken Çıkmaz, şunları söyledi:
''Irak, bölgemizden ihracat yaptığımız pazarlar arasında birinci sırada geliyor. Bizim için önemli pazar, ama bizim ülkemiz, ülkemizin geleceği her şeyden önemli. Onun için, şu anda hükümetimizin aldığı kararları olumlu buluyorum. Irak ile yaptığımız ticaret durmamalı, ticaret de bizim bölgemiz için çok önemli, ama ülkemizin güvenliği daha da önemli. Terörün ortadan kaldırılması önemli.
1-2 sene Irak'a ihracat yapmasak da olur. Kısa vadeli, oradan maddi gelirimiz var diye düşünmemeliyiz. Uzun vadeli düşünmeliyiz. İş adamlarımız için de önemli olan bu. Ülke olmadan iş adamı olur mu? Ülkemiz bizim için her şeyden önemli.''
''Irak ile ikinci sınır kapısı açılmalı'
Irak ile ticareti sadece Habur güzergahından yapma şartı bulunmadığını ifade eden Çıkmaz, ''Ülke olarak biz ikinci bir sınır kapısını açmalıyız. Ovacık Sınır Kapısı açılmalı. Diğer komşu ülkeleri kullanmalıyız. İlla, Irak'ın Kuzey'inden geçme zorunluluğu yok'' değerlendirmesinde bulundu.
Son gelişmelerden sonra Irak'a petrol sevkıyatının durduğunu hatırlatan Çıkmaz, Irak'ın kırmızı ve beyaz etin girişine izin vermemesinin de önemli olmadığına işaret ederek, ''Et, zaten Türkiye'den transit geçiyordu. Hiç önemli değil'' dedi.
GAİB çatısı altında Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Cizre, Mardin ve Diyarbakır illerinin bulunduğunu, Gaziantep'in lokomotif görevi gördüğünü anlatan Çıkmaz, Irak'a ihracat kalemlerinin başında un, yağ, deterjanın geldiğini söyledi.
Çıkmaz, GAİB'in 4 binden fazla üyesinin yüzde 25-30'unun Irak ile çalıştığına işaret ederek, ''Şu anda bölgeden Irak'a yapılan ihracat durma noktasında. Sıkıntılar var, ama biz büyük bir ülkeyiz, sıkıntıları aşarız'' diye konuştu.