“1 aracı artık 18 yılda amorti edebiliyoruz”

ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, “Son 3-4 yıldır para kazanmıyoruz dersek, hiç de abartmış olmayız. Eskiden aldığımız bir aracı 3-4 yılda amorti ederdik. Şimdi, bir aracı amorti etmemiz için 18 yıl çalışmamız gerekiyor" dedi.

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) olağan genel kurulunu gerçekleştirerek mevcut yönetimiyle devam etme kararı aldı. Genel kurul sonrası, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ARLOD Yönetim Kurulu üyelerinin oldukça dertli olduğu gözlendi. Özellikle Başkan Adnan Ağaçlı ve Başkan Yardımcısı Hakan Albayrak sektör ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomik gerçekleri de göz önünde bulundurduklarını ama yine de 2014 yılından bu yana otomotiv sektörünün geri viteste ilerlemeye çalıştığını kaydeden ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı,  “Üretici firmalar, tasarruf amaçlı bazı iyileştirmeler yapmak zorunda kalıyor. İşte o iyileştirme çabaları bize zarar veriyor. Araç lojistiğini yapan 4 firma vardı, şimdi 150 firma var. Bunların çoğu da, bizlerin satmış olduğu ikinci el araçlarla ve iptidai şartlarda işlerini sürdürüyor. Büyük otomotiv üreticileri, bu gerçeğin farkında olarak o tip firmaları ihalelere davet etmese de, piyasada araç adetleri sürekli arttığından onlar da pazardan pay almaya devam ediyor. Ancak, bizim yaptığımız iş de artık bize yetmiyor. Son 3-4 yıldır para kazanmıyoruz dersek, hiç de abartmış olmayız. Eskiden aldığımız bir aracı 3-4 yılda amorti ederdik. Şimdi, bir aracı amorti etmemiz için 18 yıl çalışmamız gerekiyor. Bugün bir aracı 80 bin Euro’dan aşağı alamazsın. 80 de treyler için harcarsın etti 160 bin Euro bu da yaklaşık 750 bin lira eder. Yılda ortalama 40 bin lira kazansan 18 yıl eder. 18 yıl sonra ne araç kalır, ne de iş. Hiçbir garantin yok” diye

konuştu.

Birçok firmanın 30-40 aracı şoförsüzlükten yatıyor

Yaptıkları işin tadının iyice kaçtığının altını çizen Ağaçlı, şöyle devam etti: “Şoför ayrı, giderler ayrı problem. İşimize sahip olamıyoruz. Tüm servetimizi bir sürücüye teslim ediyor ve onun insafına kalıyoruz. Bu oldum olası böyleydi ama son 3-4 yıldır büyük zararlar yaşadığımız için daha çok göze batmaya başladı. Bir taraftan taşımasını yaptığımız firmalar, diğer yandan çalıştığımız elemanlarla işimiz çok zor.

Her birimizin en az 30-40 aracı şoförsüzlükten yatıyor. Bu işi yapan çoğaldı, nitelikli şoför sayısı azaldı. Biz, bir sosyal sorumluluk görevi olarak şoförlerimize eğitimler aldırdık. Bu eğitimi alan ve sizinle çalışmaya başlayan arkadaşlardan birçoğunu zihniyet bozukluğu nedeniyle çıkarmak zorunda kalıyorsunuz. Yerine gelene aynı eğitimi verdiniz, aldı almadı derken o sürede belli zararlar açabiliyor. Bu işe bir giren pişman, bir girmeyen. Öte yandan, otomotiv üreticilerinin de ilk kısmaya çalıştıkları lojistik maliyetler oluyor.”

Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı