Karadeniz, son günlerde bölgeye artı avantajlar sağlayacak olan Samsun-Sarp Demiryolu Projesine odaklandı. Karadeniz Bölgesi’ndeki Kent Konseyleri’nin güç birliği yaptığı projeye Ordulular da destek verdi. Vatandaşlar, demiryolunun bu zamana kadar yapılmamasını geç kalınmışlık olarak değerlendirirken, 2018 yılı içerisinde projeyle ilgili somut adımların atılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca vatandaşlar projenin Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize üzerinden geçmesinin daha doğru olacağına dikkat çekti. İşte Orduların Samsun-Sarp Demiryolu ile ilgili görüşleri;
KARADENİZ’İN EN BÜYÜK İHTİYAÇLARINDAN BİRİ
EKREM KAYAKIŞ: Bu projenin tabi ki yapılması lazım. Hatta bu projeyi çok geç kalmış bir proje olarak görüyorum. Karadeniz’in en büyük ihtiyaçlarından biri demiryoludur. Bir otobüsle 50 kişi gidiyorsa, 1 trenle 50 otobüs gitmiş gibi olacak. Yük taşımacılığında da aynı şekilde kolaylık sağlanmış olunacak. Karadeniz için çok önemli bir proje olur. Ben yapılmasını istiyorum. Ulaşım ucuzlar, taşımacılık ucuzlar, gelen turistler demiryolunu kullanır. Karadeniz’in geleceği ve kalkınması için de çok önemli olur. İnşallah yapılır.
KARAYOLUNDAKİ YÜK KALKMIŞ OLUR
ALİ TONAR: Proje çok doğru bir proje. Toplu taşımada ve trafiğin yükünü azaltmada çok etkili olur. Demiryolu olduğu zaman trafik kazalarının oranı da düşer. Taşımacılık daha kolay ve rahat olur. Karayollarındaki yükü kaldırmış olur. Nasıl ki bir havaalanını artıları varsa tren yolunun da en az onun kadar artıları olur. Ordu’nun ekonomisin yüksek oranda etkiler. Turistik olarak da gelişmemizi sağlar. Dünyanın en güzel yerinde biz yaşıyoruz. Ben yurt dışını da gezdim. Bence dünyanın en güzel yeri Samsun-Çarşamba’yla Hopa arasıdır. Dünya cenneti gibi. Turistlerin buraları görmesi lazım. Ayrıca tren yolu kadar güzel bir yolculuk da yok. Turizme oldukça katkı sağlar. Gelen turistler tren yolu üzerinde istediği yerde kalır. Proje kesin yapılmalı ve geç kalındığını düşünüyorum.
İSTİHDAM SAĞLANIR
ONUR BEYAZIT: Bence yapılmalı. Çünkü Samsun’a kadar gelmişse neden Gürcistan’a kadar geçmesin? Hem kendi ilimiz açısından avantaj sağlar hem de diğer Karadeniz illerine katkı sağlar. Bu proje hayata geçirilirse Ordu’da büyük bir iş istihdamı da sağlanır. Turizme de katkı sağlar. Öte yandan büyük bir liman da yapılırsa vagonlar deniz yoluna taşımacılık yapar. Her türlü faydası olur, hiçbir zararı olmaz. Zevk için bile gelinir trenle. Farklılık yaratır. Ben daha önce Gürcistan’a otobüsle gittim. Gerçekten çok zor oluyor. Yollar uzun kapıdan ve sıkıntılı. Tren daha rahat ve konforlu olur. Ulaşım da ucuzlar.
ORDU’YU DA KALKINDIRIR
BERHAM YENER: Çok güzel olur yapılması gerekir. Ben daha önce duymuştum ama yapılmasını bir hayal olarak görüyordum. Şu an gazetelere haberlere bakınca baya bir yol kat edildiğini görüyorum. İnşallah hayata geçer ve Ordu’yu da kalkındırır. Turizme katkısı olur, taşımacılığı katkısı olur, ekonomiye katkısı olur, ticarete katkısı olur. Her türlü katkısı olur. Ayrıca tren yolu daha sağlam ve güvenli. Gürcistan üzerinden dış ülkelere de fındık ihracatı yapabiliriz.
EN KISA ZAMANDA YAPILMASI LAZIM
SEYFETTİN YOLDAŞ: Proje yapılmalı. Bunun eski yıllarda yapılamama nedenleri, karayollarındaki tekelleşme daha önce bu projeyi engellemiş. Samsun’a kadar gelen demir yolunun buradan devam etmesi gerekir. Eskiden tren yolu belki güçlükle yapılıyordu ama şimdiki teknolojiyle en kısa zamanda yapılması lazım. Tren yoluyla yolcu kapasitesi artar, yük taşıma kolaylaşır, nakliyeler ucuzlar ve maliyeti düşürür. Hatta Diğer ülkelere kadar ticaret yapabilir. Demir yolu Gürcistan üzerinden diğer ülkelere bağlanır. Bence hızlı tren de gelmesi lazım. Sarp’tan İstanbul’a veya Ankara’ya ben niye hızlı trenle gitmeyeyim? Ayrıca uçaktan ve otobüsten korkan tren yolunu kullanabilir ve sadece demiryolu değil, bir liman da olması lazım ki birbirlerine bağlansın. En düşük maliyet deniz yolu ve demir yolu taşımacılığıdır. Bunlar birer ikimizde en büyük eksiklikler. Bunların mutlaka olması gerekir.
HASAN CEM ÖZEL- ORDUOLAY