10 numara yağ kazası üretimi sınırladı

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.EPDK...

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

EPDK bu değişiklikle ilgili bir de yazılı açıklama yaptı. Buna göre yönetmelikte yapılan değişiklikle 50 puanlık Üretim Yetkinlik Şartı taşımayan madeni yağ tesislerine lisans verilmeyecek ve bir yıl içinde lisansı olan tüm madeni yağ tesisleri bu puanı alacak şekilde yeniden yapılanacak. Bu yıl başında yapılan bir düzenleme ile madeni yağ tesislerine kapasite raporları verilirken Sanayi ve Ticaret Odaları tarafından yapılacak değerlendirmelerde TOBB tarafından belirlenen yeni kriterler baz alınıyor. Bu kriterlerine göre toplamda 100 üzerinden yapılan puanlamada, 10 puan kalite, 30 puan ürün çeşitliliği, 25 puan tesis kapasitesi, 14 puan personel durumu, 21 puan ise laboratuar altyapısı için veriliyor. Buna göre, tesiste çalıştırılan personel sayısı, tesis laboratuarında bulunan analiz cihazları, ihracat miktarları, ambalajların büyüklüğü gibi çeşitli konularda tesisin kapasitesi arttıkça, tesisin alacağı puan da artıyor. EPDK da Üretim Yetkinlik Puanı’nın madeni yağ lisanslarında şart olarak kabul edilmesinin uygun olacağı ve sektör temsilcilerinden gelen görüşler de dikkate alınarak toplam 100 üzerinden 50 Üretim Yetkinlik Puanı’nın alınmasının bir tesisin madeni yağ lisansı alabilmesi için şart koşuldu.

2012’YE KADAR EK SÜRE

Bu çerçevede, halihazırda lisanslı olan madeni yağ üreticilerinin, 50 veya üzeri Üretim Yetkinlik Puanı’na sahip Kapasite Raporlarını EPDK’ya ibraz ederek lisans tadili yaptırmaları için 1 Ağustos 2012 tarihine kadar süre verilecek.

Yeni lisans başvurusunda bulunacak gerçek veya tüzel kişilerden ise Kurul Karar tarihi itibariyle 50 veya üzeri Üretim Yetkinlik Puanı’na sahip Kapasite Raporu istenecek. EPDK düzenlemesi ile yeni kriterlerin daha ölçülebilir ve kontrol edilebilir bir yapı ortaya çıkarması, madeni yağ üretim tesislerinin teknik ve ekonomik yeterliliğinin artırılabilmesi için üreticileri laboratuar imkanlarını ve ürün çeşitliliğini artırmaya teşvik etmesi amaçlanıyor. Halen EPDK’dan madeni yağ lisansı almış 20 adet gerçek kişi ve 288 adet tüzel kişi bulunuyor. Toplam kurulu madeni yağ üretim kapasitesinin yıllık 281 bin 500 tonluk kısmı gerçek kişilerin sahip olduğu 20 adet lisanslı tesise ait iken, geri kalan 288 lisans sahibinin sahip olduğu yıllık madeni yağ üretim kapasitesi yıllık 4 milyon 900 bin ton düzeyinde gerçekleşiyor.

Geçtiğimiz günlerde 10 numara yağ konulan bir aracın, bu nedenle meydana geldiği belirtilen bir trafik kazasına karışması, kamuoyunda sözkonusu malzemenin kullanımına ilişkin kaygı ve tereddütler ortaya çıkarmıştı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Türk boğazlarından 20 yılda 2 milyon gemi geçti
DFDS, Martaş Limanı’ndan Trieste’ye yeni bir hat açtı
Deniz navlunları düşüşte; Noel de çare olamadı
Özata Denizcilik, 2 milyon dolarlık onarım işi aldı
MEDKON, 5 konteyner gemisi birden aldı