Bayındırlık ve İskan ile Ulaştırma bakanlıklarının programında yer alan projeler için yaklaşık 8 milyar dolar tutarında yatırım yapılması planlanırken, projelerin ?yap-işlet-devret? ya da ?yap-işlet? modeli ile hayata geçirilmeleri öngörülüyor.
Edinilen bilgiye göre, İstanbul Boğazına inşa edilmesi planlanan 3. köprü ile ön hazırlıkları tamamlayan Karayolları Genel Müdürlüğü, yeni yıla girilmesiyle birlikte bu projesiyle ilgili uluslararası firmalarla görüşmeler yapacak.
Yapımında, bütçe dışında ?yap-işlet-devret? ve ?yap-işlet? modellerinin gündeme geldiği yeni köprü ile ilgili olarak önümüzdeki yıl içinde uluslararası düzeyde proje ihaleleri açılacak. Bağlantı ve otoyollarla birlikte yaklaşık 1,5 milyar dolara mal olması planlanan yeni köprünün yapımı için çok sayıda yabancı şirketin şimdiden Karayolları Genel Müdürlüğü ile ön görüşme yaptığı ve bu firmaların ihale sürecinin başlamasını bekledikleri öğrenildi.
ÇANAKKALE BOĞAZ KÖPRÜSÜ PROJESİ
Yine Karayolları Genel Müdürlüğünün geçen yıllarda programında yer alan Çanakkale boğazı köprü projesinin de 2007 yılı içinde tekrar gündeme gelmesi bekleniyor. Yaklaşık 500 milyon dolarlık bir yatırım bedeli hesaplanan Çanakkale boğaziçi köprüsünün de yine aynı modellerle gerçekleştirilmesi planlanıyor.
TÜP GEÇİDE KARDEŞ GELECEK
2008 yılında tüm üniteleri ile hizmet vermesi planlanan ?Marmaray? projesinin tamamlanmasının ardından, boğaza ikinci bir tüp geçit yapılması ile ilgili çalışmaların da 2007 yılında gündeme gelmesi bekleniyor. Saatte 70 bin yolcu kapasiteli yolcu taşıma hizmeti verecek olan ?Marmaray? projesi ile entegre olacak ikinci tüp geçitle, bu taşıma kapasitesinin en az iki kat artırılması hedefleniyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülecek II. Tüpgeçit projesi ile ilgili ilk etapta müşavirlik hizmetlerinin, daha sonra yapım ile ilgili ihalelerin yeni yılda açılması bekleniyor. Avrupa Birliğine üye ülke firmalarının ilgi duyarak Fon kaynaklardan karşılanması planlanan 2. Tüp geçit inşaatı maliyetinin yaklaşık 2 milyar dolar civarında bulunuyor.
ASMA KÖPRÜ PROJESİ
Bu arada Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 4 yıl önce uluslararası düzeyde Fransız firma gruplarına ihale edilen, ancak daha sonra iptal edilen İzmit körfez geçişi köprüsü konusunda da yeni bir çalışma planının oluşturulması öngörülüyor. Diğer projeler gibi yüksek maliyet gerektirdiği için yapımı kredili veya diğer modellerle gerçekleştirilmesi planlanan İzmit asma köprü projesinin, 2007 yılı içinde yeniden Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gündeme getirilmesi planlanıyor.
Gündemdeki prestij projelerinin yaklaşık 8 milyar dolarlık bir maliyeti hesaplanırken, yeni tüp geçit projesinin ?dış kredili? diğer projelerin de bütçe dışı kaynaklardan karşılanacağı belirtiliyor.