11.500 TIR parka çekildi

Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan 46 bin TIR’dan 11 bin 500’ü krizde daralan ticaret yüzünden atıl duruma düşerek parka çekildi. Maliyetlerini...

Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan 46 bin TIR’dan 11 bin 500’ü krizde daralan ticaret yüzünden atıl duruma düşerek parka çekildi. Maliyetlerini bu yolla azaltmaya çalışan 1.488 firma ise çözümü ‘alternatif pazarlara’ yönelmekte buldu. Körfez ülkeleriyle iş hacmini yüzde 35 artırmayı planlayan firmalar, bu yıl 2008 rakamlarını yakalamayı hedefliyor

Dünya ticaretinde krizde yaşanan yüzde 9’luk daralmaya bağlı olarak yüzde 20 küçülen lojistik sektöründe uluslararası karayolu eşya taşımacılığı yapan 46 bin TIR’ın yüzde 25’i, yani 11 bin 500’ü atıl duruma düşerek parka çekildi. Sigorta maliyetlerini bu yolla kısarak verimi artırmaya çalışan yetki belgeli 1.488 firma, yaşadıkları kaybı ’alternatif hat ve pazarlara’ yönelerek aşmak için harekete geçti. Hedeflerinin bu yıl 2008 yılı rakamlarını yakalamak olduğunu dile getiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, krizde Irak, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan gibi Körfez ülkelerine yaptıkları taşımaların artan ticarete bağlı olarak yüzde 25 arttığını, bu yıl bu rakamın yüzde 35’e kadar çıkacağını açıkladı.

Dinçşahin, “Krizde Avrupa’ya karayolu eşya taşımalarımız yüzde 23, BDT ülkelerine yönelik olanlar ise yüzde 5 düştü. Ancak iş hacmimiz Körfez ülkelerini içeren Ortadoğu bölgesine yüzde 25, Kuzey Afrika’ya ise yüzde 8 arttı” dedi. Bu yıl Samsun, Trabzon ve Zonguldak gibi gelişen limanların, birden çok taşıma türünün kullanıldığı intermodal altyapıları ile destekleneceğini de söyleyen Dinçşahin, “Koper (Slovenya), Rijeka (Hırvatistan) ve Marsilya Limanları’na yönelik Ro-Ro hattı ile Ukrayna ve Rusya’ya yeni Ro-Ro seferleri sunarak alternatif hatları da geliştireceğiz” diye konuştu.

‘Lojistik köy’de ranta son

İstanbul’da mal sevkiyatı tek bir noktadan yapılacağı için ağır vasıtaların şehir merkezinden çekilmesini sağlayacak ’lojistik köy’leri 5 yıldır kurmayı planladıklarını ancak arsa fiyatlarının artarak rant kaygılarının gündeme geldiğini belirten Dinçşahin, şöyle devam etti: “Yaşanan sel felaketiyle konunun önemi hatırlandı. Ancak kamunun demiryolu ve limanlara yakın, lojistik köy kurmaya uygun arazisi çok az. 10 liralık arazinin fiyatı da rant kaygısıyla 200 liraya çıktı. Hadımköy’de 400 hektarlık bir arazinin tahsisini devletten bekliyoruz. Lojistik üssü olma hedefimiz doğrultusunda bu çok önemli bir adım” dedi.

Mersin, İzmir ve Ankara’da lojistik köy kurma çalışmalarının son noktaya geldiğini söyleyen Dinçşahin, “Fon ve kaynak arayışımızı hızlandırdık. Yap-işlet-devret modelleri üzerinde çalışıyoruz. Yeni işbirlikleri gündeme gelebilir” diye konuştu.

Teşvik paketi yetersiz kaldı

Hükümetİn geçen yıl açıkladığı teşvik paketinin sektörün ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını dile getiren UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “Araç yatırım teşviğine değil, altyapı yatırımlarında desteğe ihtiyacımız var. Firmalarımızın kredi kaynaklarına erişebilmeleri için Eximbank ve Kredi Garanti Fonu ile işbirliği sağlayarak sınırlı da olsa yeni bir kaynak sağladık” dedi. Dinçşahin, 2009’da Bulgaristan’ın 200 litre akaryakıt kısıtlaması ile Rusya ve Yunanistan geçiş belgesi sorunlarının çözüldüğünü sözlerine ekledi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Doğum yeri Aksaray olan Yeni Actros L Türkiye yollarına çıkıyor
Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı