15 milyon dolarlık "hayalet"

Amerikalı bir işadamı olan ve servetini tıp teknolojileri şirketlerinden yapan Gregory Sancoff, 15 milyon dolara radara yakalanmayan bir tekne inşa etti. Yaklaşık...

Amerikalı bir işadamı olan ve servetini tıp teknolojileri şirketlerinden yapan Gregory Sancoff, 15 milyon dolara radara yakalanmayan bir tekne inşa etti. Yaklaşık 8 ayda, kiralık bir hangarda 18 kişiyle inşa edilen tekne, “Hayalet” adını taşırken, şimdilik bir “zevk projesi”nden öteye gidemiyor. Çünkü Amerikan ordusunun bu tekneyi alıp almayacağı belli değil.

15 milyon dolar harcadı, kimin alacağı belirsiz!

Geçmişte nükleer denizaltıların cirit attığı, kontrol noktası olarak da kullanılan Portsmouth Askeri Tersanesi’nin yakınlarında bulunan Juliet Marine Systems’ın hangarı, “yaratık” benzeri bir tekneyi barındırıyor. Yarasayı da andıran tekne, katamaran gibi dursa da, suya indirildiğinde ve tam güçte çalıştırıldığında adeta yüzmüyor, uçuyor. Amerikalıların radara yakalanmayan hayalet uçaklarını da andıran “Ghost”, her biri 2 bin HP gücünde iki türbin motor sayesinde su üzerinde şahlanıyor.

‘Kahve içebilirsiniz’

Teknesini “denizlerin saldırı helikopteri” olarak niteleyen Sancoff, Ghost’un kıyı savunması ve anti-terör görevlerinde rahatlıkla kullanılabilecek çevikliğe sahip olduğunu, hatta deniz korsanlarının püskürtülmesinde bile görev alabileceğini söylüyor. Ancak Sancoff’a göre tekne öyle yumuşak bir sürüşe sahip ki, istenirse içinde oturup rahatlıkla kahve yudumlamak bile mümkün olabilir.

Ghost’u “bebeği” olarak gören Sancoff, teknenin alüminyum ve paslanmaz çelikten imal edildiğini, manyetik özelliği bulunmadığından sonar ve radara yakalanmadığını, sinyal vermediğini belirtiyor. Sancoff, Okyanusta 30 gün boyunca farkedilmeden yol alabilir, gözlem ve dinleme yapabilir, gerekirse operasyon yapar ve farkettirmeden kaybolursunuz. Bunu yapabilen bir Ordu ya da hükümet yok şu an” diyor.

Babası eski bir asker olan Sancoff, tekneyi yapmaya, 2000 yılında bir Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne ait askeri gemiye Yemen’de düzenlenen intihar saldırısı sonrasında karar vermiş. Şirketin adı olan Juliet ise, geminin batırıldığı tatbikatın adı.

Bütçenin kurbanı oldu

Ghost’un geliştirilmesine küçük sayılabilecek bir bütçeyle başlayan Sancoff ve ortakları, bunu sürdürmek için Amerikan Savunma Bakanlığı’ndan destek istemiş. Ancak bütçe kısıntısı nedeniyle, bu da olmamış. Juliet Marine ileride işlerin değişeceğini umuyor ve geliştirmeyi sürdürüyor.

Ghost’a ilgi duyan 7 farklı ülke olduğunu söyleyen Sancoff, bunlar arasında Katar, İsrail ve Kore’yi sayıyor. Sancoff, “Teknemi, Ortadoğu’da, farklı bir ülkenin bayrağıyla görmeye tahammül edemem” diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme
Grimaldı Group Logitrans Fuarı’nda Yerini Aldı