2 milyar Euro’luk treyler dönüşümü

Tehlikeli madde taşımacılığı yapan araçlara Ocak 2014’te değişim zorunluluğu geliyor. Ekim 2010’da başlayan süreç ile 2018 sonuna kadar 20 bin araç...

Tehlikeli madde taşımacılığı yapan araçlara Ocak 2014’te değişim zorunluluğu geliyor. Ekim 2010’da başlayan süreç ile 2018 sonuna kadar 20 bin araç yenilenecek. Değişimle 2 milyar Euro’luk pazar oluşacak. Treyler şoförlerine de eğitim verilecek. Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması’na (ADR), 2010 yılında taraf olan Türkiye’de, 1 Ocak 2014 İtibariyle trafiğe çıkacak her treyler için ADR sertifikası şartı aranacak. Tehlikeli Maddelerin güvenli şekilde kamuya açık karayolu ile taşınmasını amaçlayan bir anlaşma olan ADR ile Türkiye’de faaliyet gösteren 20 bin treyler yenilenecek ya da şartlara uygun hale getirilecek. 2018 yılının başına kadar tamamlanacak değişimle 2 milyar Euro’luk pazar oluşacak.

48 ÜLKE UYUMLU

16 üyesi ile treyler pazarının yüzde 65’ine sahip olan Treyler Sanayicileri Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, tehlikeli madde taşımacılığı için, 2012 yılında 1 milyondan fazla sefer yapıldığını söyledi. Dünyada 48 ülkenin taraf olduğu ADR Anlaşması ile Türkiye’deki treyler üretimlerinin her aşamasının kontrol altında tutulacağını ifade eden Saltık, “ADR sertifikasına hak kazanmış tankerler daha dizayn aşamasında denetlenmeye başlıyor. Kullanılan bütün parça ve ekipmanların onayı alınıyor. Araçlar testlere tabi tutuluyor. Bu sayede, kazalarda dahi sızdırmazlığı sağlayan,  yüksek güvenlikli son teknolojiye sahip tankerler üretiliyor” dedi.

33 MİLYON TON YAKIT

Türkiye’de yük taşımacılığının yüzde 92’sinin karayolu ile yapıldığını dile getiren Saltık,  “Türkiye’de 1 yılda 33 milyon ton tehlikeli madde taşınıyor. Bunun 20 milyon tonunu benzin ve LPG oluşturuyor. Geri kalan bölüm içinde patlayıcı taşımacılığı da bulunuyor” dedi. Şu ana kadar ADR belgesi alan 20 üzerinde firma bulunduğunu söyleyen Saltık, bu alanda toplamda 1200 firmanın bulunduğunu belirtti. 1200 firma dışında tüp gaz taşıyan araçların bile ADR belgesi alması gerektiğini vurguladı.

MERDİVEN ALTI TANKER ÜRETİMİ BİTECEK

Treyler Sanayicileri Derneği olarak yıllık 250 milyon dolarlık ihracat hedefleri olduğunu ifade eden Kaan Saltık, yaptıkları treyler üretiminde ithalatın payının yüzde 5 olduğunu söyledi. Avrupa ülkeleri, Rusya ve Orta Doğu ülkelerine araçlarını ihraç ettiklerini belirten Saltık, “Yeni mevzuatla birlikte ‘merdivenaltı’ tanker üretimi de sonlanacak. Gerekli şartlar oluşmadan üretim yapan bu firmalar da ya kayıt altına girecek ya da kapanacak” diye konuştu.

ADR’DEN ETKİLENECEK SEKTÖRLER

Yönetmelik, tehlikeli madde taşıyandan, taşıtana, alıcısına, depolayana, sürücüsüne kadar zincirin tüm halkalarını sorumlu tutuyor. Başta akaryakıt ve kimyevi maddeler sektörü olmak üzere lojistik, otomotiv sektörü yönetmelikten doğrudan etkileniyor. 1 Ocak 2014’den itibaren öncelikle karayolu taşımalarında, takip eden yıllarda ise depolamada standartlar hayata geçecek.

ŞOFÖRLERE YENİ EHLİYET

ADR’de yaşanan uyum sürecinin sadece treylerin üretimini kapsamadığını belirten Kaan Saltık, “Bu süreçte çok ciddi bir de eğitim bacağı var. Araçları kullanacak şoförlerde eğitimden geçecek. Eğitimler sonucunda soförler sınava girecek. Sınavdan geçemeyenler ehliyet alamayacak. 2 milyar Euro’luk maliyet içinde bunlar yok” diye konuştu. ADR belgelerinin verilme işleminin TSE tarafından yapılacağını söyleyen Saltık, araçların denetimi Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak. Bakanlık mevzuat hazırlığı içinde. Tehlikeli madde taşıya araçlar kimlik belgesi sahibi olacak. Böylelikle araçlarda ne taşındığı, ne yapıldığı bilgi dahilinde olacak” dedi.

YENİ ORTAKLIKLAR OLABİLİR

Türkiye’de yaklaşık 12 bin akaryakıt bayi olduğunu ifade eden Kaan Saltık, “Bu firmaların birçoğu kendi akaryakıtını kendi taşıyor. Akaryakıt taşıyabilmek için ya tankerlerini değiştirecekler ya da uyumlu başka firmalara akaryakıtlarını taşıtacaklar. Böylelikle sektörde yeni ortaklıklar da ulaşabilecek” diye konuştu.

(Hürriyet)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak