Türkiye'nin sadece Mersin Akkuyu ve Sinop'taki santrallerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Kilci, "Çin'in 450 tane nükleer enerji reaktör projesi var. Bizim o denli projemiz olmamakla birlikte en az 20 nükleer enerji reaktörünün 2030 yılına kadar devreye girebilmesi idealimiz var. Resmi programa dönüşmemekle birlikte, bu bizim hedefimiz" dedi.
Enerji ihtiyacının yaklaşık yarısını doğalgaza dayalı santrallerden üreten Türkiye, arz güvenliği ve çeşitliliği için nükleer santralleri devreye sokmayı hedefliyor. İlk nükleer santralinin yapımı için Rusya ile anlaşma sağlayan Türkiye, ikinci santral için Japonya ile müzakerelerini sürdürüyor. Nükleer santral için çok önceden belirlenmiş iki saha olan Akkuyu ve Sinop'ta halen çalışmaların devam ettiğini kaydeden Kilci şöyle dedi: "Mersin'de Ruslar proje şirketini kurdu. Çok yakın zamanda sahada jeolojik çalışmalara başlayacaklar. Hızlı çalıştıklarını görüyoruz."
Japon Toshiba ve Japon hükümeti ile Sinop'ta nükleer santral yapımına ilişkin görüşmelere bir aydan bu yana devam ettiklerini ifade eden Kilci, mart ayı sonuna kadar görüşmeleri tamamlayıp anlaşmaları hazır hale getirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Kilci, "Bu biraz agresif hedef olmakla birlikte bunun için çalışıyoruz. Japonya'nın ardından mutlaka yeni nükleer santral için görüşmeler yapmamız gerekir. Biz Türkiye'nin 4 artı 4 nükleer reaktörle sınırlı kalmasını öngörmüyoruz" dedi.
ZAMAN