TAYSAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dernek Başkanı Celal Kaya üyelerle bir araya gelerek 2011 yılının değerlendirmesi ve 2012 yılına ilişkin öngörülerini paylaştı.
Kaya, 2011 yılının başında koydukları hedeflerin yüzde 99'unu doğru tahmin ettiklerini, bu dönemde bir milyon 260 bin adet araç üretildiğini, 20.3 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, adetsel olarak da 801 bin 112 adet aracın dış satışının gerçekleştiğini kaydetti.
Bu seneden de umutlu olduklarını ve üyelerden stratejilerini buna göre kurgulamalarını isteyen Kaya, bu yıl bir milyon 200 bin adet araç üretimi ve 22 milyar dolarlık ihracat beklediklerini vurguladı.
Kaya, ihracattaki başarılarının her geçen dönem arttığını hatırlatarak, toplam otomotiv endüstrisinin ihracatının yüzde 44'ünün yan sanayi tarafından yapıldığını belirtti.
Hedeflerinin önümüzdeki dönemlerde bu payı yüzde 50 seviyesine çıkarmak olduğunu aktaran Kaya, iç pazardaki rekor satış rakamı olan 910 bin adetlik satışın 545 bininin ithal araçlardan olduğunu hatırlatarak, ''Umarım ithal araçta önümüzdeki dönemlerde başka artış olmaz'' temennisinde bulundu.
YERLİ OTOMOBİL MARKASININ YÜZDE 80'İNE TALİBİZ
Türk otomotiv yan sanayine Rusya, Hindistan gibi birçok ülkeden yatırım için davetler geldiğini, kalite ve güven unsuru yarattıklarını, yerli otomotiv markasının arkasında da dernek olarak durduklarını dile getiren Kaya, ''TAYSAD, tedarik sanayi olarak bütün bir yatırımı destekleyecek üretim yapısını organize etmeye ve arzusuna sahiptir. Biz yerli otomobil markamızın yüzde 80'ine talibiz. Parçalarını geliştirir, dizaynını yaparız. Kendimize güveniyoruz'' dedi.
Kaya, küresel krizle birlikte son yıllarda dünya otomotiv endüstrisinde daralma hissedildiğini, kendilerinin 2010 yılında gündeme taşıdıkları ''ARGE ile küresele'' sloganıyla BMW'den Mercedes'e kadar birçok önemli marka ile işbirliği kapılarını araladıklarını ve hedeflerine ulaşmada önemli yol kat ettiklerini vurguladı.
Özellikle geçen yıl başında devreye giren TAYSAD Almanya Ofisi ile müthiş gelişmeler yaşadıklarını, olağanüstü bilgi ve işbirliği taleplerinin geldiğini, bu yıl da öncelikle Çin'de, daha sonra da ABD'de ofis açmak için girişimlere başladıklarını ifade eden Kaya, ''Ufkumuzu ne kadar geniş tutarsak, hedeflerimiz de o oranda büyüyor. Böyle global olunuyor'' diye konuştu.
YATIRIM İÇİN 5 ÜLKE
Kaya, 2012 hedeflerinde üretimin ve ihracatın yanı sıra yatırım anlamında da 5 ülkeye dikkat çekerek üyelerine şu uyarılarda bulundu:
''Çin'de çok önemli gelişmeler oluyor. 18 milyon adedi aşan üretimi nedeniyle burayı mutlaka takip edin. Hindistan'dan daha üstün tedarik imkanlarına sahibiz. 3.5 milyonu aşan üretimi ile Hindistan TAYSAD üyelerini bekliyor. Rusya'da ise 1.7 milyon adetlik üretim için yetersiz yan sanayi var. Bu ülkeden de müthiş bir talep var. Türk yan sanayisini mutlaka burada görmek istiyorlar. Ayrıca kamyon ve traktör üretim merkezi haline gelen Belarusya'yı da kesinlikle ziyaret edin, imkanlarını görün. Bir diğer ülke Brezilya ise 3.7 milyon adetlik üretimiyle ürün gamı olarak bizimle aynı, burada iş alan, orada kesinlikle iş yapar.
Bunların dışında 2012'de motor ve şanzıman grubu ile elektrik ve elektronik parça sistemleri ile savunma sanayine ağırlık vermeliyiz. Yan sanayimizde 2011'de hedeflediğimiz 30 ARGE merkezini iki fazlasıyla tamamlarken, bu yıl da bu merkezleri 50'ye çıkarmayı öngörüyoruz.''
LOJİPORT