Arkas 2013 yılında hizmet verdiği alanlardaki ticari başarıları ve sosyal sorumluluk projeleri ile marka değerini artırdı. Uluslararası marka değerlendirme şirketi Brand Finance tarafından 7’inci kez yayımlanan “Türkiye’nin En Değerli Markaları” listesinde 23’üncü sırada yer alan Arkas’ın marka değeri 347 milyon dolar olarak açıklandı. Son bir yılda değerini yaklaşık 120 milyon dolar artırarak bir sıra yükseliş sağlayan Arkas’ın marka derecesi “Güçlü” anlamına gelen “A” notuyla nitelendirildi. Arkas Holding, limancılık, demiryolu ve dış ticaret taşımacılığı alanlarındaki yatırım hedeflerine süratle ulaşmasına destek olması amacıyla 2013 yılının son çeyreğinde toplam 133 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli sendikasyon kredisi sağladı.
“Gemi filosu sahibi armatörler” sıralamasında dünyada birinci ligde
Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip olan Arkas, 2013 yılında da gemi yatırımlarına devam etti. Türk bayraklı dört yeni gemi daha alarak konteyner gemisi sayısını 29’a, toplam taşıma kapasitesini ise 40 bin 542 TEU’ya çıkardı. Denizcilik sektörüne yönelik global araştırmaları ile dünyada çok saygın olan Londra merkezli araştırma şirketi Clarkson Research Services Limited “Container Fleet Ownership - Gemi filosu sahibi armatörler” başlığı altında yaptığı araştırmanın sonucunda Arkas, dünyada 24. sırada yer aldı. Dünya sıralamasında birinci lig sayılan ilk 25’te yer alan ilk Türk firması Arkas oldu.
Arkas Line, Türk İhracatcısının Ulaşacağı Her Noktada Olmak İstiyor: Yeni rota Batı Afrika
2012 yılında Akdeniz, Kuzey Afrika ve Karadeniz limanları ile Batı Afrika limanları arasında düzenli olarak konteyner servisi vermeye başlayan Arkas Line, 2013 yılında bu servisinin kapasitesini artırdı ve geliştirdi. Arkas Line Yeni Batı Afrika Servisi dahilinde kendi gemileriyle Ekvator Ginesi, Gana, Nijerya ve Fil Dişi limanlarına yük taşıması yapmaya başladı. Arkas Line’ın tüm servis ağındaki limanlardan Algeciras limanına aktarılacak olan yükler buradan Batı Afrika limanlarına, Batı Afrika limanlarından alınan yükler de Arkas Line tarafından Algeciras aktarmalı olarak gidecekleri ülkelere taşınıyor. Arkas Line ayrıca Dynamar’ın Alphaliner tarafından işletilen gemi sayısı ve toplam taşıma kapasitesi baz alınarak yapılan analizlerine dayanarak Aralık ayında açıkladığı rapora göre dünya konteyner hat taşımacıları ligi sıralamasında 31. sırada yer aldı.
Yeni temsilcilikler alındı
Arkas Line ve Marguisa Line ortak servis vermeye başladı. Bu iş birliği kapsamında Marguisa Line’ın Türkiye’deki acenteliğini Arkas Denizcilik yürütmeye başladı. Arkas ayrıca Romanya’da Deutsche Afrika-Linien’in (DAL) temsilciliği aldı.
Marport’un vinç sayısı toplamda 17 oldu
Marport satın aldığı yeni STS vinç ile STS Gantry sayısını 10’a çıkardı. Böylece gemilere yükleme ve tahliye operasyonunun süresini kısaltarak daha fazla gemiye hizmet vermeye başladı. Mevcut 7 mobile crane ile birlikte limandaki toplam vinç sayısı 17 oldu.
Marport ayrıca teknolojiyle doğru orantılı bir şekilde iş süreçlerini geliştirmeye devam etti. App Store ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilen ve konteyner ile ilgili yapılan her işlemi anında takip etme imkanı sunan “Marport” uygulamasını müşterilerine sundu.
Mükemmellik yolunda çalışmalarına da devam eden Marport KalDer (Kalite Derneği) tarafından ISO 10002 “Müşteri Memnuniyeti Yönetim Belgesi”ni aldı. Ardından KalDer tarafından düzenlenen değerlendirme neticesinde 5 yıldızlı “Mükemmellikte Yetkinlik” belgesi aldı. Şirketin bundan sonraki hedefi ise “Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü”nü almaya hak kazanmak.
Lojistik alanında yatırımlar
Türkiye’de lojistik sektöründeki iki önemli gündem maddesinden biri Marmaray diğeri ise Demiryolu Serbestleşme Kanunu. Arkas bu iki konuyu yakından takip etmesinin yanı sıra yurtdışında yapılanma yatırımları yaptı. Kamuoyunda yolcu taşımacılığına getireceği faydalarla gündeme gelen Marmaray Projesi, yük taşımacılığı konusunda da büyük birpotansiyel yaratacak. Marmaray tamamlandığında Avrupa ile Asya arasında yük trafiği katlanarak artacak. Arkas Anadolu Projesi kapsamında “Kara Limanları” oluşturma çalışmalarına devam etti. Arkas’ın demiryolu taşımacılığı yapan şirketi Ar-Gü, TÜLOMSAŞ’dan (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş) 100 adet vagon aldı. Arkas Lojistik müşterilerine esnek çözüm imkanları sunabilmek amacıyla kurduğu Kuru Dökme, Ağır Yük ve Proje Departmanı sayesinde hizmet yelpazesini genişletti.
Lojistik’in yurtdışı yapılanması kapsamında Arlogic Azerbaycan’da ofis kurdu. Arlogic’in diğer ofislerinin bulunduğu Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan’dan sadece Türkiye’ye değil uluslararası güvenilir iş ortaklarımızla dünyanın heryerine güvenilir lojistik hizmeti verebiliyor.
Yeni Yabancı Ortaklık - STILL ARSER
Alman iç lojistik şirketi ve forklift imalatçısı olan STILL, gelişen Türkiye pazarındaki konumunu kuvvetlendirmek amacıyla Arkas ile güçlerini birleştirdi. STILL’in teknolojik üstünlüğü ve know-how’ı ile Arkas’ın bölgedeki deneyim ve etkinliği biraraya gelince, bu ortaklığın Türkiye sınırlarını aşan sonuçlar üretmesi amaçlanıyor. Ortak kurulan STILL
ARSER şirketi iki ortağın da Türkiye pazarındaki güçlerini artırmayı ve Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası müşterilerin artan taleplerini karşılamayı hedefliyor.
LOJİPORT