Tamer Ünlü, 1960'lı yıllarda tarım araçları ağırlıklı olarak varlığını sürdüren ve 10 binlerle ifade edilen Türk otomotiv sanayi üretiminin, 2006 yılında 1 milyon adede dayandığını belirtti.
Gümrük Birliğinden sonraki süreçte otomotiv sektörünün imalat sanayisinin lokomotif sektörlerinden biri haline geldiğini kaydeden Ünlü, şunları söyledi:
''Bunun en açık göstergesi son yıllarda Türkiye'de faaliyet gösteren tüm otomotiv firmalarının gerçekleştirdikleri ataklardır. Türk otomotiv sektörü son 5 yılda büyük bir gelişim geçirdi. Üretim, ihracat, yatırımlar ve çalışan sayısı, bunların tümü bir yükseliş trendine girdi. Bu trendi oluşturan faktör, Türkiye'de yapılan üretime duyulan güvendir. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2015 yılında toplam üretimin 2 milyon adedi bulacağını öngörüyor. Bu da arz ve talebin birlikte artması sonucunda gelişim sürecinin daha da ilerleyeceğini gösterir. Kalifiye ve yetenekli mühendislerimiz, çalışkan ve zeki işçilerimiz var.''
YERLİ OTOMOBİLDE MARKA YARATMAKTA GEÇ KALINDI
Dünyanın belli başlı otomobil markalarının tecrübeleri ve geleceğe yönelik çalışmaları ele alındığında yerli otomobil markası yaratmanın geç kalınmış bir girişim olacağını bildiren Ünlü, sözlerine şöyle devam etti:
''Yerli otomobil olarak marka konusunun Türkiye için çok geç olduğunu düşünüyorum. Mevcut teknolojiyi yakalamak neredeyse imkansız. Dolayısıyla yeni bir marka ile bu gelişime ayak uydurmak hiç kolay değil. Biz kendi üstün yönlerimizi daha da geliştirmek için çaba göstermeliyiz. Bugün oldukça gelişmiş bir Türk yan sanayisi ve burada çok başarılı işlere imza atan Türk mühendisler var. Bu üstünlüklerimizi değerlendirecek işlerle kendimizi kabul ettirmeliyiz.''
''2007 YILI İHRACAT GELİRİMİZ 2,8 MİLYAR DOLAR''
2007 yılı üretim verilerini de değerlendiren Ünlü, toplamda 162 bin araç ürettiklerini belirtirken, yüzde 96'sının ihraç edildiğini söyledi.
İhracat gelirinin 2006'ya oranla yüzde 12 artış göstererek 2,8 milyar dolara ulaştığını kaydeden Ünlü, şunları belirtti:
''162 bin adet üretim yaptık. Yüzde 96'sı ihraç edilirken, geri kalan kısmı ise Toyotasa tarafından iç piyasada satışa sunuldu. 2007 yılı ihracat gelirimiz 2,8 milyar dolar. 2007 şubat ayında üretimine başladığımız Auris üretimi, planladığımıza yakın bir seviyede gerçekleşti. Bu yılki üretimimizin yüzde 40'ını Auris, yüzde 60'ını Verso oluşturdu. Araç son müşteriye ulaşmaya başladıktan sonra ay ay satış grafiği artış gösterdi.
Önümüzdeki yıl üretimimizin yüzde 50'sini Auris modelinin oluşturacağını öngörüyoruz. 2008 yılı hedefimiz ihracat rakamını daha da arttırarak, ekonomiye ve topluma daha fazla katkıda bulunmak, üretim kapasitemizi yüzde yüz kullanmak ve nihai müşteriye aynı yüksek kalitede ürünler sunmak. 3 bin 423 çalışanımız mevcuttur. Şu an için kararlaştırılmış bir büyüme ve genişleme faaliyeti söz konusu değildir.''
Yeni Verso modelinin 2009 yılında Türkiye'de üretileceğini ifade eden Ünlü, ''Verso, içinde 3 sıra koltuk olan ve 7 kişi alabilen bir model. Dünya böyle modellere ilgi duyuyor. Station vagona alternatif oldu diyebiliriz. Bütün koltukları katlayıp içini komple dümdüz de yapabiliyorsunuz. Her yeni model çıkışında yeni teknolojik gelişmeleri, özellikle çevre ve güvenlik açılarından, her üretici müşteriye sunmakta.
Yerlileştirme oranımız Avrupa kaynaklı parçaları da dikkate aldığımızda yüzde 95 seviyelerinde.''
Ünlü, sadece Türk yan sanayi ürünü olan parçalar dikkate alındığında, yüzde 50-60 gibi bir yerlileştirme oranından bahsetmenin mümkün olduğuna işaret ederken, ''bu oran, modelden modele de farklılık gösterebilmekte. Yan sanayilerimizin hepsi ile iyi bir iletişim ve işbirliği içerisindeyiz. Dolayısıyla kendi sistemlerimizi, kendi değerlerimizi yan sanayilerimizle paylaşırız ki bunun da nedeni, aynı dili konuşabilmek ve birlikte gelişim gösterebilmektir'' şeklinde görüş bildirdi.
LOJİPORT