Dalbay, sadece başka bir ülkede uydu üretmekle yetinmediklerini kaydederek, şu anda Japonlarla çok geniş bir uydu teknolojileri işbirliği çalışması yürüttüklerini vurguladı. Geçen yıl Japonya ile Türkiye arasında ‘Uydu ve Uzay Teknoloji İşbirliği Anlaşması’ imzalandığını hatırlatan Dalbay, “Japonya ile başka projeler de yapmayı hedefliyoruz. Son hedefimiz Türksat mühendislerinin tasarımını yapmaya devam ettikleri yerli haberleşme uydusunu 2015 yılında uzaya fırlatmak, Türkiye’de tamamlanacak olan uydu üretim tesisinde de, 2013 itibariyle yerli haberleşme uydularını üretmeye başlamak” dedi.
Yedi uyduluk filo hedefi
2017 ve 2019 yıllarında başka yeni uyduların da Türkiye’de üretilmesinin söz konusu olacağına dikkat çeken Dalbay, şöyle konuştu: “2019’da en az yedi uydudan oluşan bir uydu filosuna sahip olmayı hedefliyoruz. Bu şekilde en az iki tanesi Türkiye’de üretilmiş yedi uydu ile dünya nüfusunun yüzde 91’i kapsam altına alınacak. Güney ve Kuzey Amerika’nın doğusu olmak üzere, buradan başlayıp Japonya’yı, Filipinler’i, Uzakdoğu Asya’yı, hatta Avustralya’nın batısını ve Afrika’nın tamamını içine alan çok geniş bir coğrafyaya Türk yayınlarını ulaştırma imkanını en geç 2019’da elde etmiş olacağız.”
Uydunun maliyeti 150 milyon dolar
ÖZKAN Dalbay, bir uydunun yapım maliyetine de değinerek, şu bilgileri verdi: “Maliyeti 150-200 milyon dolardan başlayıp 400-500 milyon dolara kadar çıkıyor. Maliyetin önemli bir kısmını uzaya gönderilme maliyeti oluşturuyor. Önemli bir kısmı da teknoloji maliyeti. Türkiye bu teknolojiye yavaş yavaş sahip oluyor.”
HÜRRİYET