Ulaştırma Bakanlığı'nın kara yollarında güvenliği artırmak ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla 35 yaş üstü kamyon, otobüs, tanker ve çekicilerin hurdaya ayrılarak trafikten çekilmesi kararı üzerine, sektör temsilcileri, uygulama kapsamına 25-35 yaş arasındaki büyük araçların da alınmasını istedi.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, Bakanlığın bu konudaki tebliğinin geçen hafta yayımlandığını ve 15 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulamanın başlayacağını belirtti.
Uygulamaya sektörden destek geldiğini, kendilerine çok sayıda olumlu tepki ulaştığını kaydeden Aydın, sektör temsilcilerinden, uygulamanın 35 yaş altına genişletilmesi, hurdaya ayrılacak kamyon, otobüs, tanker ve çekicilerin arasına 25-35 yaş arasındaki araçların da eklenmesi yönünde talepler aldıklarını bildirdi. Aydın, "Bu bir kaynak meselesi. İmkan bulursak yapacağız" dedi.
Aydın, uygulamanın başlamasıyla kara yolu taşımacılık sektöründe arz fazlalığının önüne geçilerek taşıma ücretlerinde istikrar sağlanması, can ve mal güvenliğinin artması, çevre kirliliğinin önlenmesinin amaçlandığını belirtti. Bu amaçlar için yaptıkları yasal düzenlemelerin ardından taşımacıların Bakanlıktan yetki belgesi almalarının sağlandığını, buradan elde edilen gelirin sektöre dönüşü konusunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın söz verdiğini vurgulayan Aydın, Bakan Yıldırım'ın şimdi bu sözünü yerine getirdiğini, elde edilen gelirlerin hurdaya ayrılacak araçlara ödemelerde kullanılacağını kaydetti.
"Hurda bedelleri piyasanın 3 katı"
Bazı kamyoncuların, "hurdaya ayrılacak araçlara ödeme yapılması yerine vergi borçlarının silinmesi" yönünde önerileri bulunduğunu anımsatan Aydın, Ağustos ayında yayımlanan bir tebliğle zaten alacakların tasfiyesi için kolaylık sağlandığını ifade etti.
Talat Aydın, hurdaya ayrılacak araçlara yapılacak ödemelerin miktarını belirleyebilmek amacıyla geniş bir araştırma yaptıklarını söyledi. MKEK'nin hurda araç alımında ton başına 32 YTL, İSDEMİR ve KARDEMİR'in ise ton başına 30 ila 46 YTL ödediğini kaydeden Aydın, Ulaştırma Bakanlığı'nın MKEK ile yaptığı protokolle, söz konusu hurda araçların piyasa bedelinin yaklaşık 3 katı ödeme yapmayı planladığını belirtti.
LOJİPORT