3.havalimanı çevre köyleri tedirgin etti

İstanbul ’a yapılacak yeni havalimanının yakınlarında yaşayan köylüler tedirgin. Maden ocaklarında işçi olarak çalışan köylüler iş sahalarının...

İstanbul ’a yapılacak yeni havalimanının yakınlarında yaşayan köylüler tedirgin. Maden ocaklarında işçi olarak çalışan köylüler iş sahalarının kapanacağından endişe ediyor, hayvan sahipleri ise otluk alanların yok olacağından.

Köylerdeki arazilerin fiyatları artmış olsa da, köylüler yanı başlarına yapılacak 3. havalimanını bir piyango olarak görmüyor. Karadeniz kıyısına kurulacak havalimanı Eyüp ve Arnavutköy ilçe sınırlarında. Doğusunda İhsaniye - Akpınar köyleri ile doğusunda Yeniköy–Tayakadın olacak.

Havalimanının kurulacağı alanın sınırlarındaki köylüler ise gelecek endişesine kapılmış. Akpınar Köyü’nde yaklaşık 1500 kişi çalışıyor. Köyün yüzde 65’i bölgede halen faaliyette olan maden ocaklarında çalışıyor.

Ahmet Gök’e göre, yeni kurulacak havalimanı, mevcut maden sahalarına yapılacak. Dolayısıyla da maden ocakları kapanınca köydekiler işsiz kalacak. Suat Kılıç ise köylülerin hayvancılık yapamayacağını düşünüyor. Çünkü hayvanlar maden sahalarında otlamaya gidiyor. Fırıncı Orhan Sırmalı, 20 yıldır Akpınar’da yaşıyor: “Dört-beş aydır burada havaalanı söylentisi var. Bir ay önce de sondaj çalışması için geldiler. Söylenti sondaj sonrası her yere yayıldı. Bekliyoruz.”

Köylülerin arazileri toplanıyor

Hamdi Akın ise köydeki arazi sahibi son insanlardan. Maden ocaklarının sahiplerinin yıllardır köylülerden arazilerini topladığını belirterek şöyle konuşuyor:

“Şu anda arsa sahibi az insan var. Biz mandacılık yapıyoruz. 30 dönüm arazim var. Daha önce 14 dönüm arazim maden sahaları nedeniyle kamulaştırıldı. Geri kalan arazimi istiyorlar ama satmıyorum. Satarsam hayvancılık yapamam ve yaşayamam.”

Akpınar Köyü Muhtarı Ali Genç ise yeni proje hakkında şunları söylüyor:

“Arazi fiyatları konusunda çok söylentiler var ancak 10 yıl önceki fiyatlara göre en az 10 kat fiyat arttı. En son bir ay önce bir yer satıldı, metrekaresi 200 TL’den. Yeni havalimanı bölge insanına istihdam sağlayacaksa bizler için iyi olur. Ancak yerimizden yurdumuzdan edecekse bize zararı olur.”

Mübadeleyle geldiler

Yeniköy, havalimanından en çok etkilenen yerlerden biri. Köy, mübadele döneminde buraya yerleşenlerden oluşuyor. Çoğunun arazisi var. Talep çok olmasına rağmen satmadıklarını söylüyorlar. Halil Kolçetin, ailesinin yıllardır yerleri olduğunu, bu zamana kadar satmadığını ancak şimdiden sonra da satmayı düşünmediklerini söylüyor. Muhtar Timuçin Çelik, havalimanının köyü fazla etkilemeyeceği görüşünde:

“Havalimanının aşırı bir etkisinin olacağını düşünmüyorum. Ancak Başbakan’ın bahsettiği kanal buradan geçerse köy diye bir şey kalmaz. Şu ana kadar büyük bir belirsizlik var. Herhangi bir yetkili bize gelip bir açıklama yapmış değil. Sadece medyadan ve kulaktan dolma bilgiler var. Arazi konusunda bir sirkülasyon var. Yatırımcılar geliyor. İnsanlar birikimlerini yatırıma çevirmek istiyor. En son sahildeki 20 dönümlük bir araziyi, bir yatırımcı metrekaresini 200 TL’ye satın aldı. Üç-beş yıl önce aynı yerin değeri 50 TL’ydi.”  Yeniköy’deki bir kahvehane sahibi ise, yeni havalimanını köyün gençleri için bir umut, iş kapısı olarak gördüğünü söyledi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Guncel Haberler Haberleri

"Milli elektrikli traktörün prototipini tamamladık"
Türk jeti düştü, uçaktaki 11 kadın öldü
Doğuş, İstinye Park ve VW Arena'yı satıyor
İETT'den tehdit gibi açıklama
Elektrikli otoya "torba"dan ÖTV zammı çıktı