3. havalimanı sadece yolcuda değil, kargoda da dünyanın en büyüklerinden olacak. Hava, deniz ve demiryolu kargosu da 3. havalimanında toplanacak.
Yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanları arasında yerini alacak olan İstanbul’un 3. havalimanı aynı zamanda yük taşımacılığında da dünyada bir ilki gerçekleştirecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Havalimanı Projesi’nin kapsamını genişleterek ‘kargokent’ projesini de ekledi. Buna göre 3. havalimanı, yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığında da dünyada başı çeken en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyacak.
200 ülkeye yük taşıyacak
2016’dan itibaren hizmette olması planlanan 3. havalimanı, hava kargo ulaşımında önemli bir transit noktası olacak. Yeni havalimanı dünyanın 200’den fazla noktasına ulaşım sağlayacak ve bu sayede Türkiye’den taşınan kargonun büyük bölümü yolcu uçakları ile taşındığı için aynı zamanda hava ulaşım üssü sayılabilecek. Öte yandan havalimanının denize yakınlığı sebebiyle denizden havaya ya da havadan denize taşımacılık da yapılabilecek. Bu da hem İstanbul Boğazı’ndaki yoğunluğu hafifletecek hem de kargo taşımacılığını hızlandıracak. Bakanlığın planladığı sisteme göre içinde konteynır, tren, tır gibi büyük yük taşıyan Ro-Ro gemileri için havalimanı yanına liman inşa edilecek.
Bakanlığın bir diğer projesi kapsamında ise trenler de havalimanı içine kadar girebilecek. Özellikle anlaşması yapılan ve 2016 yılında tamamlanması beklenen 3 bin 723 kilometrelik İpekyolu tren hattı yeni havalimanına aktarılacak. Böylece Çin’den gelen yük trenden uçağa aktarılarak dünyanın 200 noktasına kargo taşımacılığı yapılabilecek.
STAR
LOJİPORT