Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapımını da kapsayan 414 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin ihalesine teklif gelmemesinin ardından hayata geçirecekleri B planını ilk kez Zaman'a açıkladı. "Bir hafta içinde kararımızı vereceğiz." diyen Yıldırım, "Ya mevcut ihale şartlarını revize ederek ihaleye yeniden çıkacağız ya da Başbakan'ımızın dediği gibi, 'öz kaynakla' projeyi ihale edeceğiz. Öz kaynakla ihaleye çıkmamız halinde, hiçbir aksaklık yaşamazsak 6 ay içinde ihaleyi yapmış oluruz." dedi. Bakan Yıldırım, şartname alan 18 firmadan birinden bile teklif gelmemesinin kendisini şaşırttığını da söyledi. Ciddi anlamda dosya alan firmalar olduğunu belirten Yıldırım, "Teklif gelmesini bekliyordum. Gelseydi iyi olurdu, zaman kaybetmezdik. Ama dünyanın sonu değil. Biz bu projeyi yapacağız." diye konuştu.
Yıldırım, ihale öncesi yapılan 'garantili ihale', 'ballı ihale' yorumları için de "Ballı ihaleyse niye teklif gelmedi? Bal yemekten mi vazgeçtiler?" serzenişinde bulundu. Projede geri adım atmamakta kararlı görünen Yıldırım, gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından 'Durmak yok, yola devam' diyeceklerini kaydetti. Projenin askıya alınmasının seçenekler arasında dahi bulunmadığını aktaran Yıldırım, bir hafta içinde yapılacak çalışmanın detayları ile ilgili şu bilgileri verdi: "Denediğimiz modelde bizden kaynaklanan bir eksiklik var mı? Atladığımız bir şey mi var? Fizibilite, araç garantileri, projenin kapsamı, süre ve her türlü şartları yeniden gözden geçireceğiz. Teklif gelmemesinin arkasındaki nedenleri araştıracağız. Bizden kaynaklanan bir sorun varsa onu düzelteceğiz. Bu, bir erdemdir. Ondan sonra muhtemel isteklileri çağırıp dinleyeceğiz. Neden teklif vermediniz diye soracağız. Süre mi etkili oldu, finansman maliyeti konusunda mı sıkıntı yaşadınız? Tüm bu çalışma bir hafta içinde tamamlanacak. Ardından da ya mevcut ihale şartlarını revize ederek yeniden ihaleye çıkacağız ya da öz kaynakla devam edeceğiz." Süre uzatımına neden sıcak bakmadıklarını, "Bir seneye yakın hazırlanamayanlar 2 ayda nasıl hazırlanacaklar?" sözleriyle açıklayan Bakan, şöyle devam etti: "Biz iki defa (23 Ağustos ve 22 Kasım) süre uzatımı verdik. Tekrar süre uzatımını, bizim iş planımızı bozduğu için uzatmadık." dedi. Binali Yıldrım, teklif gelmemesinin ardından yaşanan süre kaybını yeni ihalenin ardından inşaat aşamasında kapatacaklarını belirtti ve ekledi: "Kuzey Marmara Projesi'nin kaç yılda biteceği konusunda tarih vermek benim tarzıma uymuyor. Ancak köprünün yapımı en fazla 3 yıl sürer. İhale süreci ve yollarıyla düşündüğümüzde 4 ila 4,5 yılda tamamlanır diye düşünüyorum.
Zaman konusunda şunu söyleyebilirim; hiç ara vermeden bu projeye devam edeceğiz." Bakan, ihaleye teklif verilmemesini ekonomik krize bağlayanlara ise katılmıyor. Krizin en hararetli günlerinde (2009'da), daha büyük bir proje olan İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu ihalesini gerçekleştirmelerini örnek veriyor. Bu ihale içinde dünyanın en uzun açıklılık ikinci köprüsü olduğuna da dikkat çekiyor ve ekliyor: "Bu ayarda ve daha büyük Marmaray'ı yaptık. Avrasya tüneli var. Bizim amacımız, kamuya yük getirmeden projeleri bitirmek. Peşin yaptırıyoruz, taksitle ödüyoruz. Kolay yöntemi değil, zor yöntemi tercih ediyoruz. "Bakan, elektrik hatlarının özelleştirilmesinde kredi bulunamadığı için ihalelerin iptal edilmesinin, Kuzey Marmara Otoyolu ihalesini de etkilediği yorumlarını ise 'abartılı' buluyor. Yıldırım, nakit üreten projeler için Hazine garantisine de sıcak bakmıyor. "Bu tip projeler için garanti vermeye gerek yok." diyen Yıldırım, "Nükleerde Hazine garantisi olabilir. Ancak bizim projemizde gerek yok. 8-9 yıldır Hazine garantisi vererek proje ihalesini çıkmadık." dedi.
İstanbul'a 3. hava limanı ihalesine bu yıl içinde çıkarız
Ulaştırma Bakanı, İstanbul'a düşünülen 3'üncü havalimanı için bu yıl içinde ihaleye çıkacaklarını belirterek, "Hazırlıklarımızı başlattık. Yap-işlet-devret modeli ile bu sene içinde ihaleye çıkacağız." dedi. Atatürk Havalimanı'nın trafiği kaldıramayacak seviyeye geldiğini ve İstanbul için yeni bir havaalanına ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Bakan, havaalanının yerinin Avrupa yakasında olacağı bilgisini verdi ve, "Kanal İstanbul ile bir ilintisi yok. Tek ilintisi, ikisinin de Avrupa yakasında olması." dedi.
Selim KUVEL-ZAMAN