4. Köprü, bu özelliğiyle dünyanın ilk örneği olacak!

JAPONYA Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın görevlendirdiği Çanakkale Boğaz Köprüsü Danışmanlık Kuruluşu yetkililerinden Hironori Kroki, "Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü Japonya'daydı, bu köprü yapılınca burada olacak" dedi.

Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından görevlendirilen OCG Danışmanlık Kuruluşu yetkilileri, Çanakkale'ye yapılacak köprü ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Japon yetkililer, Çanakkale'ye yapılacak köprününoje alanına ilişkin çevre faktörleri, balıkçılık ve deniz hayatının korunması, istimlaklar ve tarihi mirasın korunması konularında bilgi almak ve çalışmalarda bulunmak üzere Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Ziyarete; Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özen, Gelibolu TSO Meclis Başkanı Hüseyin Tutum, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Zeybek, İlçe Ziraat Odası Başkanı Atilla Eraslan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Öztürk, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Uz ve Bülent Çetin, Genel Sekreter Hüseyin Çakmak katıldı.

Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından Çanakkale Boğaz Köprüsü konusunda araştırma ve inceleme yapan Oriental Consultants Firması (OCR) Uzmanı Hironori Kuroki, 18 Mart 2017 yılında temelinin atılması planlanan Çanakkale Köprüsü projesi ile ilgili bilgiler verdi. Hironori Kroki, 2014 yılında Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çanakkale Boğaz Köprüsü'nde Japonlarla ortak çalışmalar yapılması konusunda mutabakat sağlandığını, bu kapsamda da projenin çevresel etkilerini araştırmak amacıyla Gelibolu'ya geldiklerini belirtti. Bu toplantıdan önce ÇOMÜ Deniz Bilimleri Fakültesi'ne gittiklerini ve bu projeye yakın olan yerlerde hangi tür hayvan ve bitkilerin olduğu ile ilgili akademik bilgilendirme aldıklarını ifade eden Kroki, "Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası'nda araştırmanın bölgedeki balıkçılık sektörü, tarımsal üretim ve alanları üzerine etkileri konularında bilgi almak için bulunduklarını söyledi ve dünyanın en uzun aralıklı köprüsü Japonya'daydı, bu köprü yapılınca burada olacak" dedi.

"YILLAR ÖNCE YAPILMALIYDI"

Çanakkale köprü projesini çok önemsediklerini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Zeybek, "Köprünün buraya yıllar önce yapılması gerekirdi. İlçemizde hemen hemen bütün ürünlerin yetiştirilebildiği, tarım potansiyeli ve tarımdaki istihdam oranı yüksek bir bölgedeyiz. İlçemizin coğrafi konumu ve iklimi bitkisel, hayvansal ve su ürünleri yetiştiriciliğini olumlu yönde artıran özelliklere sahiptir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık sektörü yüz binlerce insana ekmek kapısı olduğu gibi gelişen ülkemizin büyüyen nüfusunu beslemekte önemli bir kaynaktır. Gelibolu, uzun kıyı sınırları ve zengin iç su kaynakları ile bu sektörde önemli bir yer tutmaktadır. Ege Denizi ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan Çanakkale ilimiz 671 kilometrelik sahil şeridi ile Çanakkale Boğazı, Saroz Körfezi, Edremit Körfezi, Bozcaada ve Gökçeada gibi iki adaya sahip olup, geniş av sahaları, avcılık çeşitliliği, tür çeşitliği bakımından zengindir" diye konuştu. 

"NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

Buradaki toplantının ve bilgilendirmenin ardından Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay ziyaret edildi ve bilgi alışverişinde bulunuldu. Japon yetkili Hironori Kroki'ye ziyarette, Kaymakam Çağatay, bu projede bizim üstümüze düşecek ne yaparsa yapacağız" dedi.

DHA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı